Τι συζητήσαμε με τον Γίωτη Στριλιγκά

Στην εκπομπή «Ανοιχτά Μικρόφωνα» με τον Ευρυβιάδη Ελευθεριάδη και τη Χριστίνα Μαραντέλου στις 23/5 φιλοξενήθηκε ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης με την παράταξη του κ. Πέτρου Λεκάκη «Θεσσαλονίκη Πρώτη» κ. Γιώτης Στρίλιγκας. Οικονομολόγος και σύμβουλος επιχειρήσεων επέλεξε να συμμετέχει στα κοινά από μικρή ηλικία. Σχετικά με το νέο εκλογικό νόμο, πιστεύει ότι δίνει το δικαίωμα σε όλους τους πολίτες να ενωθούν και να διεκδικήσουν, ώστε να προχωρήσει η κοινωνία σε άλλο επίπεδο.

Στην ερώτηση γιατί επέλεξε τη συγκεκριμένη παράταξη για να δραστηριοποιηθεί απάντησε ότι του αρέσει η διαφορετικότητά της, δηλαδή το γεγονός ότι είναι ανεξάρτητη, χωρίς κομματικό χρίσμα. Προερχόμενος από την περιοχή της Χαριλάου (5ο διαμέρισμα) θέλει να διεκδικήσει για αυτήν και πιστεύει ότι είναι καλό να υπάρχουν δημοτικοί σύμβουλοι του «απέναντι σπιτιού», της «διπλανής πόρτας». Επίσης, επισήμανε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα στη Χαριλάου είναι η στάθμευση, το οποίο μπορεί να λυθεί με υπόγειο πάρκινγκ (300-400 θέσεων) πίσω από το γήπεδο του Άρη.

Ένα ακόμα μεγάλο πρόβλημα της περιοχής σύμφωνα με τον ίδιο είναι η καθαριότητα λόγω έλλειψης πόρων. Σχετικά με την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου θεωρεί ότι αποτελεί κυρίως θέμα της κεντρικής διοίκησης και τάσσεται υπέρ της καθολικής απαγόρευσης του καπνίσματος, αλλά πιστεύει ότι εκτός των άλλων είναι θέμα παιδείας των πολιτών. Συμπλήρωσε όμως ότι θα έπρεπε να υπάρχει ένας ελεγκτικός μηχανισμός του δήμου.

Συν τοις άλλοις, είναι πεπεισμένος ότι οι νέοι που είναι σε παραγωγική ηλικία πρέπει να ασχοληθούν με τα κοινά και είναι στο χέρι των υποψηφίων να προσελκύσουν τους ψηφοφόρους μέσω της συζήτησης, της σωστής παρουσίασης του εαυτού τους και τη χρήση του πλουραλισμού απόψεων και προσώπων.

Σχετικά με την τετραπλή κάλπη πιστεύει ότι θα βοηθήσει να αυξηθεί η συμμετοχή.

Όσον αφορά την ατζέντα της παράταξης, ισχυρίστηκε ότι δεν έχει νόημα να υποσχεθούν, αλλά θέλουν να αναδείξουν τα προβλήματα της πόλης. Οι δράσεις τους για τη Θεσσαλονίκη χωρίζονται σε 3 άξονες «νοιάζεται-λειτουργεί-προσελκύει», με έμφαση στον τελευταίο άξονα, μιας και η πόλη, όπως ανέφερε, αποτελεί city break προορισμό, με σημαντικά οφέλη στη μικροοικονομία της πόλης.

Τέλος, πιστεύει ότι οι ψηφοφόροι θα πρέπει να επιλέξουν ανθρώπους που έχουν πετύχει ήδη επαγγελματικά για να τους εκπροσωπήσουν, οι οποίοι θα προτείνουν εφικτές και εφαρμόσιμες λύσεις και να σκεφτούν πέρα από παρωπίδες.

Σχετικά με την εμπειρία του από τον προεκλογικό αγώνα, δηλώνει ότι θα το ξανάκανε και ότι αποτέλεσε για αυτόν μία ευχάριστη εμπειρία.