“Εκλογικοί μετασεισμοί”

Άρθρο γνώμης του Λευτέρη Ντότσικα

Χτες το βράδυ γίναμε όλοι μάρτυρες ενός εκλογικού σεισμού και από ότι φαίνεται της μεγαλύτερης διαφοράς μεταξύ των 2 πρώτων κομμάτων που καταγράφεται σε επίπεδο ευρωεκλογών από το 1981 (9,6 μονάδες). Για τον ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί πανωλεθρία, για τη Νέα Δημοκρατία θρίαμβο. Το Κίνημα Αλλαγής άντεξε το διπολισμό με ένα έντιμο 7,2% το οποίο σε συνδυασμό με την υποχώρηση των ποσοστών της Χρυσής Αυγής του επέτρεψε να αναρριχηθεί στην τρίτη θέση καθώς και να εκλέξει 2 ευρωβουλευτές όπως και στις αντίστοιχες του 2014. Έκπληξη αποτέλεσε το ποσοστό της Ελληνικής Λύσης του Βελλόπουλου καθώς και η εκλογική επιτυχία του ΜΕΡΑ25 του Γιάννη Βαρουφάκη.

    Σε επίπεδο περιφερειών και εδώ η υπεροχή της ΝΔ είναι ενδεικτική καθώς 5 στους 6 περιφερειάρχες που εξελέγησαν ανήκουν στη ΝΔ ενώ οι εκτιμήσεις για τον Β’ γύρο δείχνουν ότι η ΝΔ θα επικρατήσει σε τουλάχιστον 11 περιφέρειες σε σύνολο 13. Στην Κεντρική Μακεδονία η εκλογή του Απόστολου Τζιτζικώστα είναι ενδεικτική του αρνητικού κλίματος για την κυβέρνηση που έφερε η Συμφωνία των Πρεσπών. Στο 61% του κου Τζιτζικώστα η κομματική υποψηφιότητα του ΣΥΡΙΖΑ, του κου Γιαννούλη πέτυχε μόλις 11%, Στη μάχη για την Κεντρική Μακεδονία η έντιμη και καθαρή παρουσία του Χρήστου Παπαστεργίου πέτυχε ποσοστό άνω του 7% πλησιάζοντας αισθητά τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ στην περιοχή, ενώ μπορεί να θεωρηθεί επιτυχής καθώς τελεί σε αντιστοιχία με το πανελλαδικό ποσοστό του ΚΙΝΑΛ.

     Όσον αφορά τους Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης, εδώ οι πολίτες επιδοκίμασαν ή αποδοκίμασαν εν ενεργεία Δημάρχους είτε πρόκριναν υποψηφίους με προγραμματικό λόγο. Στον Δήμο Θεσσαλονίκης το δίδυμο που θα οδηγήσει στις εκλογές της 2ας Ιουνίου παγιώνεται στα πρόσωπα των κων Ταχιάου και Ζέρβα. Η μεν υποψηφιότητα Ταχιάου αποτελεί την πλέον φιλελεύθερη πρόταση που έκανε ποτέ η ΝΔ για το Δήμό, η δε υποψηφιότητα Ζέρβα αποτελεί την φυσική συνέχεια της διοίκησης Μπουτάρη, συγκεντρώνοντας υπερκομματικά χαρακτηριστικά (Ο κος Ζέρβας ανήκει στη ΝΔ) και αποδεικνύει ότι οι Θεσσαλονικείς επιμένουν μετά το 2010 να ψηφίζουν αυτοδιοικητικά. Η εκλογή οποιουδήποτε εκ των δύο αποτελεί ευτύχημα για τη Θεσσαλονίκη. Στους Δήμους Αμπελοκήπων-Μενεμένης και Νεάπολης-Συκεών, οι δημότες επανεξέλεξαν για πολλοστή φορά δύο κατά γενική ομολογία επιτυχημένους αυτοδιοικητικούς τους Λ. Κυρίζογλου (68%) και Σ. Δανιηλίδη (58%). Οι κομματικές υποψηφιότητες των Κυριλλίδη και Ωραιόπουλου δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα. Στον αντίποδα στο Δήμο Ωραιοκάστρου οι δημότες αποδοκίμασαν την απερχόμενη διοίκηση Γαβότση, οποίος έλαβε μόλις 18% οριακά περισσότερες ψήφους από τις αξιοπρεπείς παρουσίες των Π. Σκαρλάτου και Α. Πολυχρονίδη. Στο Ωραιόκαστρο κατήγαγε περηφανή νίκη ο Π. Τσακίρης ο οποίος με το ποσοστό του της τάξης του 24% θα ηγηθεί του διπόλου για την Β’ Κυριακή. Έτσι πιθανότατα θα αποδοκιμαστεί η απερχόμενη διοίκηση και θα επέλθει η στροφή στην ελπίδα της υποψηφιότητας Τσακίρη.

        Τα συμπεράσματα από τις χθεσινές εκλογές καταδεικνύουν ότι έρχεται η επέλαση της ΝΔ στις πρόωρες εκλογές της 30ης Ιουνίου. Το δεύτερο συμπέρασμα το οποίο αναμένεται να επιβεβαιωθεί στην εθνική κάλπη είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε για να μείνει καθώς συγκέντρωσε 24% και αποτελεί την κυρίαρχη δύναμη του άλλου πόλου. Τρίτο συμπέρασμα είναι ότι το ΚΙΝΑΛ άντεξε, κατέλαβε την τριτη θέση και εμπέδωσε την αυτοδιοικητική του παρουσία η οποία έρχεται από πολύ παλιά και έχει ρίζες στις τοπικές κοινωνίες. Αποτελεί μαγιά για το μέλλον η αυτοδιοικητική παρουσία του ΚΙΝΑΛ, ωστόσο η μη εκλογή 3ου ευρωβουλευτή θα πρέπει να ανησυχήσει τα αυτιά της ηγεσίας. Τέταρτο συμπέρασμα, η πτώση της Χρυσής Αυγής για πρώτη φορά, που όμως συνεπάγεται την άνοδο μιας πιο λαϊτ ακροδεξιάς του κου Βελλόπουλου. Έρχονται εθνικές εκλογές όπου η πόλωση θα ενταθεί έτι περαιτέρω και μάχη για το συσχετισμό δυνάμεων προβλέπεται αιματηρή. Ένα είναι βέβαιο ότι ζούμε σε ενδιαφέροντες καιρούς και δε θα πλήξουμε.