“Ενωμένοι ή τελειωμένοι”

Στέργιος Κωνσταντίνου Δικηγόρος | IP & ICT Law & Πολιτικός Επιστήμονας

Αν εξετάσει κανείς την σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας, θα αντιληφθεί πως ο προοδευτικός της χώρος, η «αντιδεξιά», περνούσε πάντοτε κρίσεις οι οποίες ως κοινό παρονομαστή είχαν τον προσωποκεντρικό χαρακτήρα των συγκρούσεων τους. Ωστόσο, οι κρίσεις αυτές είχαν ως αποτέλεσμα, την επικυριαρχία της δεξιάς, την ενίσχυση της ακροδεξιάς και τον κίνδυνο διάλυσης του χώρου μας. Αντιθέτως, όταν ο χωρος μας ενώνονταν πίσω από μια ιδέα, έκανε θαύματα που έγραφαν ιστορία.

Ας πάρουμε ως παράδειγμα την τελευταία κρίση που μας γύρισε στην εσωστρέφεια. Τα αποτελέσματα της κρίσης αυτής ήταν:

  • Ο χώρος μας συρρικνώθηκε σε σημείο να κινδυνέψει με διάλυση.
  • Η ακροδεξιά έγινε Τρίτη δύναμη.
  • Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να «καταλάβει» το σπίτι μας, τον δημοκρατικό χώρο και να καπηλευθεί την ιστορία μας.

Μέσα σε 4 μόλις χρόνια, ενωθήκαμε και έτσι καταφέραμε:

  • Να επανέλθουμε πολιτικά και οργανωτικά.
  • Να νικήσουμε την ακροδεξιά.
  • Να ξαναχτίσουμε την σχέση μας με την κοινωνία, να βγάλουμε μπροστά νέα στελέχη και να φέρουμε νέους ανθρώπους στους κόλπους μας.

Το δίλημμα είναι λοιπόν ξεκάθαρο: Ενωμένοι ή τελειωμένοι. Ποιες είναι όμως οι επιλογές μας; ποια ειναι η σημερινή πολιτική πραγματικότητα;

Οι προσφατες Ευρωπαϊκές και αυτοδιοικητικές εκλογές έκαναν ξεκάθαρο ότι η δεξιά είναι εδώ! Μια δεξιά που οραματίζεται ακραία συντηρητικές  πολιτικές, όπως η εξαφάνιση του μικρομεσαίου επιχειρηματία και ο εξανδραποδισμός του εργαζόμενου (7ήμερη εργασία). Πολιτικές που θα διευρύνουν ακόμα περισσότερο τις ανισότητες και θα βαθύνουν την κρίση.

Η ακροδεξιά μπορεί να αποδυναμώθηκε ωστόσο καιροφυλακτεί και περιμένει την κατάλληλη ευκαιρία να επανεμφανιστεί, ακόμα ισχυρότερη.

Η «κατ’επίφασιν αριστερά» αποτελεί την αναπαραγωγή όλων των κακώς κειμένων της μεταπολίτευσης, τα οποία προσπαθούν να πουλήσουν ως “προοδευτισμό”: Κρατικοδίαιτοι πολιτικάντηδες, χωρίς εθνική συνείδηση οι οποιοι για να παραμείνουν στην εξουσία, άσκησαν συντηρητικες πολιτικές που υποδαύλισαν τόσο την δεξιά όσο και την ακροδεξιά.

Στην μέση όλων αυτών βρισκετσι η καθημερινότητα του μέσου πολίτη η οποία δεν αλλάζει. Ανασφάλεια, ανεργία, χαμηλοί μισθοί,έλλειψη προοπτικής και μετανάστευση στο εξωτερικό συνεχίζουν να αποτελούν ορισμένα από τα κυριότερα προβλήματα της κοινωνίας. Η απάντηση σε αυτά τα προβλήματα είναι η επιτακτική προτεραιότητα. Όλα τα αλλα έρχονται δεύτερα.

 

Εμείς είμαστε ό,τι έχει  απομείνει στον τόπο για να ελπίζει.  

 

Γιαυτο και έχουμε ιστορική ευθύνη απέναντι στην κοινωνία που τώρα μας χρειάζεται πιο πολύ από ποτέ! Δεν έχουμε την πολυτέλεια να γυρίσουμε στην εσωστρέφεια. Δεν μας παίρνει να σπαταλήσουμε χρόνο στις άσκοπες προσωποκεντρικές συγκρούσεις. Η απάντηση στα καθημερινά προβλήματα είναι αυτό που ζητάει ο πολίτης από εμάς για να πιστέψει και να ελπίσει ξανά.  Η δεξιά είναι εδώ και δεν υπάρχει αντίπαλο ρεύμα, εκτός από εμάς, για να την αναχαιτίσει.

Ενωμένοι ή τελειωμένοι λοιπόν. Αυτό είναι το μήνυμα και αυτό είναι το στοίχημα.

Για τη νέα γενιά η απάντηση είναι μία: Είμαστε εδώ και είμαστε ενωμένοι!

Ενωμένοι μέσα στο Κίνημα Αλλαγής. Το Κίνημα που φτιάξαμε και πιστέψαμε.

Ενωμένοι γύρω από μια ιδέα, την ιδέα του reset της χώρας.

Ενωμένοι γιατί δεν μπορούμε να επιτρέψουμε την επικυριαρχία της δεξιάς και των ιδεών της.

Ενωμένοι γιατί δεν σκοπεύουμε να χαρίσουμε σε κανέναν τα κλειδιά της ιστορίας μας.

Ενωμένοι γιατί χρωστάμε στους εαυτούς μας να ζήσουμε στην Ελλάδα που ονειρευτήκαμε.