Η συνέντευξη τύπου του Αντώνη Σαουλίδη

Σε συνέντευξη τύπου προχώρησε την Πέμπτη 6 Ιουνίου, ο Αντώνης Σαουλίδης υποψήφιος Βουλευτής με το Κίνημα Αλλαγής στην Α’ Περιφέρεια Θεσσαλονίκης.

Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό καφέ της πόλης, και οι δηλώσεις του κυρίου Σαουλίδη ήταν οι εξής:

“Αγαπητές φίλες, αγαπητοί φίλοι

Σε αυτή τη νέα πολιτική φάση που εισέρχεται η χώρα, με αυξημένα προβλήματα και μεγάλες προκλήσεις, η θέση και η στάση του ελληνικού λαού είναι απαραίτητη. Η αποδοκιμασία του προς τις κυβερνητικές πολιτικές, έτσι όπως αποτυπώθηκε στις κάλπες των ευρωεκλογών, επιτάχυνε τις εξελίξεις και μας φέρνει προ εθνικών εκλογών.

Ήταν τέτοιο το μέγεθος της αποδοκιμασίας σε όλες σχεδόν τις κάλπες – ακόμη και τις αυτοδιοικητικές – που ο μόνος δημοκρατικός δρόμος που απέμεινε ήταν η προσφυγή εκ νέου στη λαϊκή βούληση.

Σε αυτήν την κομβική μάχη που έρχεται θα αντιπαρατεθούν πολλά και διαφορετικά σχέδια για τη χώρα. Έχουμε συμπληρώσει ήδη μία δεκαετία σε κρίση και έχουν δοκιμαστεί πολλές εναλλακτικές. Σήμερα πλέον ο πολίτης μπορεί να συγκρίνει, μπορεί να κρίνει ποια παράταξη κράτησε την ευθύνη, ποια παράταξη είπε την αλήθεια, ποια παράταξη δεν κορόιδεψε τους Έλληνες πολίτες.

Αλλά πέραν αυτών, επειδή τον πολίτη δεν τον ενδιαφέρει μόνον το παρελθόν, αλλά το μέλλον, έχει νόημα και αξία να καταφέρουμε σε αυτές τις εθνικές εκλογές να παρουσιάσουμε επαρκώς το σχέδιό μας για την νέα Ελλάδα, για την Ελλάδα του μέλλοντος.

Μέσα από ποιες δημόσιες πολιτικές θα καταφέρουμε να ανατάξουμε τη δημόσια διοίκηση; Μέσα από ποιες επιλογές θα εξασφαλίσουμε τους απαραίτητους πόρους για το κοινωνικό κράτος; Πως θα δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας. Με ποιόν τρόπο θα σταματήσουμε τη φυγή νέων, εργαζόμενων και επιστημόνων στο εξωτερικό και πως θα επαναπατρίσουμε μέρος όσων έχουν φύγει;

Πως θα αντιστρέψουμε τη δημογραφική αποψίλωση της χώρας;

Μέσα από ποια οικονομική πολιτική θα καταφέρουμε να στηρίξουμε το ασφαλιστικό σύστημα που εγγυάται μια αξιοπρεπή ζωή στους απόμαχους της εργασίας;

Μέσα από ποιο εκπαιδευτικό μοντέλο θα καταφέρουμε να παρακολουθήσουμε τις παγκόσμιες εξελίξεις, τον παγκόσμιο καταμερισμό εργασίας, την τέταρτη βιομηχανική επανάσταση;

Σε αυτές τις εθνικές εκλογές η προοδευτική πρόταση είναι η δική μας. Είναι του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ. Εμείς είμαστε εκείνοι που μπορούμε να εγγυηθούμε την ανάπτυξη χωρίς να μεταφέρουμε τα βάρη στους πολλούς.

Είμαστε εμείς εκείνη η πολιτική δύναμη που μπορούμε να εκφράσουμε ξανά, πειστικά και αυθεντικά τα συμφέροντα της Ελλάδας, των μικρών και μεσαίων στρωμάτων. Ιστορικά το έχουμε αποδείξει.

Είμαστε εμείς που δεν ενσωματωνόμαστε στις ελίτ χωρίς όμως να καταφεύγουμε στον λαϊκισμό, γιατί δεν πιστεύουμε σε απλοϊκές λύσεις σε σύνθετα προβλήματα. Δεν θέλουμε να υφαρπάξουμε τη λαϊκή ψήφο λέγοντας ψεύδη και υποστηρίζοντας καταφανέστατα ανύπαρκτες λύσεις.

Είμαστε εμείς, εκείνη η πολιτική δύναμη που θέλει τη συμμετοχή των ανθρώπων στην πολιτική – αυτό που λέγαμε παλαιότερα το βάθεμα και το πλάτεμα της δημοκρατίας. Είμαστε αυτοί που θέλουμε την κοινωνική λογοδοσία γιατί αντλούμε δύναμη από τους πολίτες και μόνον σε αυτούς δίνουμε αναφορά.

Σε αυτό το σημείο επιτρέψτε μου να πω και δυο λόγια για τη Θεσσαλονίκη και τις δικές της προκλήσεις.

Η Θεσσαλονίκη, όλος ο ευρύτερος χώρος που νοηματοδοτείται μέσα από αυτό το όνομα, πέραν των εθνικών προκλήσεων αντιμετωπίζει και ορισμένες ιδιαίτερες.

Βρίσκεται στο κατώφλι σημαντικών αλλαγών και σε μία εύθραυστη ισορροπία. Μπορεί να εκτιναχθεί προς τα εμπρός και να ανακτήσει το χαμένο έδαφος, να δημιουργηθεί νέος πλούτος ,ευκαιρίες ανάπτυξης και προόδου αλλά ταυτόχρονα μπορεί να υποβιβαστεί και να χάσει το τρένο όπως συνέβη και άλλες φορές.

Μπορεί μέσα από πολιτικές επιλογές να βελτιωθεί δραστικά το βιοτικό επίπεδο και να προσεγγίσει το ευρωπαϊκό, μπορεί όμως να κατρακυλήσει σε καταστάσεις που δεν θα επιθυμούσε κανείς.

Δεν υπάρχει νομοτέλεια σε αυτά και το αν η Θεσσαλονίκη καταλήξει ευρωπαϊκό παράδειγμα, κόμβος εμπορίου, τουριστικός προορισμός, κέντρο εκπαίδευσης, επενδύσεων ή αν θα μαραζώσει και καταλήξει μία περιφερειακή πόλη άνευ σημασίας και βαρύτητας, είναι ζήτημα πολιτικό.

Σε αυτόν τον αγώνα, σε αυτήν την υπόθεση θέλω να δώσω όλες μου τις δυνάμεις από το προοδευτικό μετερίζι, μέσα από τις γραμμές του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, για να αποκαταστήσουμε μία πολιτική και ιστορική αναπηρία, να ξαναγνωριστούμε, Στόχος να ξαναβρούμε τους πολιτικούς και ιστορικούς δεσμούς μας με την πόλη, με τη βόρεια Ελλάδα, με τη Μακεδονία.

Θα έχουμε την ευκαιρία σε αυτήν την προεκλογική πορεία να πούμε πολλά.

Έχουμε τις λύσεις.

Έχουμε την ατζέντα.

Προχωράμε με ίδιες αξίες και νέες πολιτικές.”