“Eκ των ων ουκ άνευ η κουβέντα για το άσυλο…”

Άρθρο γνώμης του Ιωάννη Μπουλερού

Η απομόνωση του ασύλου και η ανάδειξη του ως κυρίαρχο ζήτημα για την εξέλιξη και την πρόοδο της ανώτατης εκπαίδευσης γίνεται εκ του πονηρού και επί της ουσίας ενισχύει όλες εκείνες τις συντηρητικές απόψεις που ξεκινούν από την αριστερά και φθάνουν ως την άκρα δεξιά…

? Πρώτα απ’όλα και πάνω απ’όλα χρειάζεται βούληση από τα αρμόδια όργανα, έπειτα η εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου και τέλος να εξετάσουμε το ενδεχόμενο της επικαιροποίησης για την καταπολέμηση των έκνομων πράξεων εντός του πανεπιστημίου.

✔️ Η κάθε χώρα έχει τις δικές της προσλαμβάνουσες κατά τη διάρκεια της ιστορικής διαδικασίας, έχει τις δικές της στιγμές και κάποιους ιδιαίτερους συμβολισμούς εντός του πολιτεύματος. Η δημοκρατία είναι δύσκολη και χρειάζεται την κατάλληλη ισορροπία για να μπορεί να περπατά, δεν σημαίνει πως είναι αυτονόητη και θέλει έναν μαραθώνιο αγώνα για την προάσπιση της από το ίδιο το κοινωνικό σύνολο.

✔️ Οι ευαισθησίες και οι αγωνίες για το ελληνικό πανεπιστήμιο παίζονται σε εντελώς διαφορετικό γήπεδο, κυρίως πιο αξιακό με έναν νέο μεταρρυθμιστικό αέρα. Αναφορικά λοιπόν με τις προτεραιότητες απαιτείται ένας νέος οδικός χάρτης για μια πιο αποτελεσματική πανεπιστημιακή εκπαίδευση, της οποίας οι προϋποθέσεις θα πρέπει να είναι η διαφάνεια στο αυτοδιοίκητο, η ενισχυτική αξιολόγηση, τα επαγγελματικά δικαιώματα, η συνεχής αναβάθμιση του εκπαιδευτικού προσωπικού, η ανανέωση και η ενημέρωση των προγραμμάτων σπουδών αλλά και η απαίτηση της εποχής για δωρεάν μεταπτυχιακά ως η μετεξέλιξη της δωρεάν δημόσιας ανώτατης παιδείας που θα προσφέρουν έρευνα και εξειδίκευση. Προφανώς αυτά είναι ορισμένα από τα βασικά ζητούμενα που θα πρέπει να διεκδικήσει η ακαδημαϊκή κοινότητα στο πλαίσιο που θα ορίζει το δημόσιο πανεπιστήμιο ως τον βασικό πυλώνα για μια εκ βάθρων μεταρρυθμίση, η οποία θα φτάνει έως τα επιμελητήρια της χώρας.

? υ. γ 1 Στην πολιτική όπως και στον αθλητισμό υπάρχει η φανέλα και στο πλαίσιο αυτής υπάρχουν κάποιες ιστορικές καταβολές που χρειάζονται την υπεράσπιση κόντρα στις σειρήνες της νέας κανονικότητας. Προφανώς οι απόψεις όλων και η διαφωνία που προκύπτει από αυτές είναι μέσα στο παιχνίδι αλλά στο τέλος δημιουργείται το πρόσημο σου και η προσπάθεια σου για την κοινωνία που θέλεις.

? υ. γ 2 Οι παροικούντες λοιπόν ας είμαστε λίγο πιο εγκρατείς διότι αυτές οι ακροβασίες εν τέλει καταλήγουν σε ανεπιθύμητα εκλογικά αποτελέσματα καθώς το πολιτικό στίγμα που τελικά βγαίνει είναι ισχνό και δεν μπορεί να εκφραστεί ανάμεσα στις δύο πλειοψηφικές δυνάμεις του κοινοβουλίου. Συνεχίζω να επιμένω πως υπάρχει η δυνατότητα της ιδεολογικής, οργανωτικής και πολιτικής χωροθέτησης για την έκφραση μιας πραγματικής πλειοψηφίας με πολίτες από διαφορετικές αφετηρίες, οι οποίοι σήμερα κυρίως σιωπηλοί παρακολουθούν τις εξελίξεις σε όλα τα επίπεδα και προσδοκούν μια νέα κοινωνική συμφωνία στο κατώφλι της μεταμνημονιακής Ελλάδας.