Ο νέος κύκλος της πόλης

Άρθρο γνώμης της Χριστίνας Μαραντέλου

Ένας κύκλος έκλεισε για την πόλη της Θεσσαλονίκης, νομοτελειακά ανοίγει ένας νέος. Ένας υπέργηρος, αντισυμβατικός «άρχων» απέρχεται, ένας πολύ νεότερος και φρέσκος «άρχων» ήρθε.

Η πόλη όμως είναι εδώ στην ίδια γεωπολιτική της θέση, με την ίδια λίγο πολύ ανθρωπογραφία. Τι μπορεί να περιμένουμε λοιπόν σ’ αυτόν τον νέο κύκλο;

Πρώτον από το νέο Δήμαρχο τον κύριο Κωνσταντίνο Ζέρβα. Σταχιολογούμε από την ομιλία του κατά την ορκωμοσία «Καθήκον να φτάσουμε τη Θεσσαλονίκη στην ακμή που τις αρμόζει. Να τη μετατρέψουμε σε μία πόλη πρότυπο, μια πόλη που θα αξίζει να τη ζεις, να την επισκέπτεσαι, να δημιουργείς και να εργάζεσαι σε αυτή. Θα σας πω μόνο ότι εκλέξατε επιλέγοντας την ελπίδα από την απλή διαχείριση. Την αποτελεσματικότητα από ένα θολό όραμα, Τη γνώση από την απλή φιλοδοξία. Για να γυρίσουμε σελίδα.»

Δεύτερον, από το Δημοτικό Συμβούλιο. Ο νέος Δήμαρχος το αναζητά: «Να συμμαχήσουμε για τη Θεσσαλονίκη μας». Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι (συνολικά) το θέλουν; Το μπορούν; Θα φανεί.

Τρίτον, από τους μη άμοιρους ευθυνών πολίτες. Είναι ώριμη η κοινωνία της πόλης να συμμαχήσει και να συμμετέχει;

Και τα τρία λοιπόν μένει να φανούν.

Από 1 Σεπτεμβρίου λοιπόν ο χρόνος μετρά, για όλους.  Για το νέο Δήμαρχο, για το Δημοτικό Συμβούλιο, για τους πολίτες.

Μακάρι το φθινόπωρο του 2019 να αποτελέσει την αφετηρία για μια ιστορική αλλαγή σε μια ιστορική πόλη όπως όλοι διατρανώνουν.

Κύριε Δήμαρχε, καλή επιτυχία στο έργο σας, με το βλέμμα σας καρφωμένο στο μέλλον. Με δύναμη, σχέδιο και συνέπεια για την πόλη.