The insider- ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ

3 μήνες περίπου μετά την μεγάλη εκλογική ανατροπή και σχεδόν ένα μήνα μετά την εγκαθίδρυση της νέας δημοτικής αρχής, αξίζει τον κόπο να κάνουμε μια αναφορά στα τεκταινόμενα του Δήμου Καλαμαριάς.

Από επτά παρατάξεις απαρτίζεται το νέο δημοτικό συμβούλιο, τέσσερις παλιές και τρεις καινούργιες. Από τους 41 δημοτικούς συμβούλους οι 21 κάθονται για πρώτη φορά στα έδρανα οι 18 συνεχίζουν από την προηγούμενη θητεία και 2 εκλέχθηκαν ξανά μετά από ένα διάστημα αποχής.

Μεγαλύτερη ανανέωση έχουμε στην παράταξη του νέου δημάρχου με 9 στους 10 νέους και μικρότερη στην παράταξη του τέως δημάρχου με 12 συνεχίζουν 1 νέο πρόσωπο και μια επανεμφάνιση.  14 γυναίκες και 27 άντρες απαρτίζουν το συμβούλιο, και ενδεικτικό των ηλικιών 11 μόλις οι σύμβουλοι κάτω των 40 ετών.

Ο νέος δήμαρχος παρόλο που εγκαταστάθηκε άτυπα στο δημαρχείο μια εβδομάδα μετά τη νίκη του στις εκλογές και είχε όλο τον χρόνο να ενημερωθεί και να οργανωθεί για το ξεκίνημα της θητείας του, δυσκολεύτηκε αρκετά στο να καταλήξει στα πρόσωπα των αντιδημάρχων που θα τον πλαισιώσουν. Η άγνοια άσκησης διοίκησης, οι υποχρεώσεις και οι ευθύνες της θέσης και της υπογραφής, αποτελούσαν για αρκετούς τροχοπέδη στην ανάληψη καθηκόντων σε θέσεις διοίκησης. Μια εβδομάδα μετά την έναρξη της δημοτικής περιόδου ορίστηκαν τελικά στις θέσεις τους 6 νέοι αντιδήμαρχοι όλοι από την παράταξη του Δημάρχου, όλοι για πρώτη φορά σε θέση διοίκησης και κατά την συνεδρίαση του δεύτερου δημοτικού συμβουλίου τοποθετήθηκαν επί των ζητημάτων που τους αφορούν.

Κάποιοι έδωσαν πολύ καλή εντύπωση, για κάποιους τα σχόλια είναι λιγότερο θετικά, ενώ κάποιοι δεν μίλησαν καθόλου. Σε κάθε περίπτωση πάντως προσπαθούν να μάθουν τα καθήκοντα τους και σίγουρα τους δίνεται μια μικρή πίστωση χρόνου. Στο ίδιο έργο θεατές και για τους ειδικούς συνεργάτες του δημάρχου. Προς το παρόν έχει τοποθετηθεί μόνο η νέα γενική γραμματέας του δήμου και εκκρεμεί η τοποθέτηση των 6 επιστημονικών συνεργατών. Παρόλο που προεκλογικά γινόταν λόγος για επιλογή ανθρώπων της αγοράς που θα φέρουν νέα ήθη και τρόπο λειτουργίας στον δήμο, φαίνεται και ακούγεται πως ο δήμαρχος επιλέγει και θα επιλέξει άτομα του στενού του φιλικού και του ευρύτερου συγγενικού του περίγυρου, του δικού του και της παράταξης του, γεγονός που ούτε επιβεβαιώνεται αλλά ούτε διαψεύδεται από τον ίδιο.

Ο νέος Δήμαρχος, τώρα, παρόλο που συνεχώς ευαγγελίζεται συνεργασίες για το καλό της Καλαμαριάς, έκανε χρήση στο έπακρο του νέου νόμου της κυβέρνησης, που του δίνει τα 3/5 της συμμετοχής σε όλες τις επιτροπές και τα συμβούλια, παρόλο που να μην ξεχνάμε εκλέχθηκε με το 25% των ψήφων του λαού της Καλαμαριάς, δεν συζήτησε συνεργασία σε επίπεδο διοίκησης με καμία από τις παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου και όρισε σε θέσεις ευθύνης άτομα μόνο από την δική του παράταξη, συνεχίζοντας όμως να ζητάει συνεργασία και σύμπραξη από τις υπόλοιπες παρατάξεις για το καλό της Καλαμαριάς. Σίγουρα υπάρχει μία σχετική νευρικότητα στις κινήσεις του νέου Δημάρχου, αλλά και μία εξαιρετική επικοινωνιακή κάλυψη έως τώρα.

Στις υπόλοιπες δημοτικές παρατάξεις, η “Συνεργασία για την Καλαμαριά” του τέως δημάρχου κ. Μπακογλίδη ήταν αυτή που κέρδισε τις εντυπώσεις στην πρώτη συνεδρίαση (δημαιρεσίες) του δημοτικού συμβουλίου, πλήρως συντεταγμένη, γνωρίζοντας άριστα τις διαδικασίες και το ποιους θέλει να εκλέξει σε ποια όργανα και με ποια σειρά (σε αντίθεση με άλλες παρατάξεις, αυτή του δημάρχου εξέλεξε ένα μέλος με κλήρωση έπειτα από ισοψηφία και άλλη παράταξη εξέλεξε μέλος με 0 σταυρούς), έδειξε να ξεπερνά πλήρως αυτό που οι κακές γλώσσες ψιθύριζαν πως πηγαίνει για διάσπαση κλπ. Στην δεύτερη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου τα πράγματα βέβαια ήταν λίγο χειρότερα μιας και αρκετά μέλη της εμφανίστηκαν κάπως νωθρά και ζαλισμένα από την μετάβαση από την διοίκηση στα έδρανα της αντιπολίτευσης, παρόλα αυτά όμως και τοποθετήσεις για καίρια ζητήματα έγιναν και απαντήσεις δόθηκαν και σε όλα τα θέματα υπέρ ψήφισαν. Βέβαια το βάρος τράβηξε ο πρώην δήμαρχος μαζί με 2-3 στελέχη όμως το μέλλον δείχνει πως οι περισσότεροι θα σταθούν με αξιώσεις στην θέση της μείζονος αντιπολίτευσης έχοντας πάντα το ατού της πρώτης σε ποσοστό δύναμης του λαού της Καλαμαριάς.

Το ερώτημα που απασχολεί τους περισσότερους έχει να κάνει με την στάση του επικεφαλής της παράταξης που ναι μεν τυγχάνει της απόλυτης στήριξης της ομάδας του, η ήττα του όμως στις εκλογές του στερεί μεγάλο μέρος του ηθικού πλεονεκτήματος που είχε έναντι της της Καλαμαριάς. Προς το παρόν ανεπίσημα δύο είναι αυτοί που φέρονται διατεθειμένοι να τον διαδεχθούν, ο ένας με μεγάλη δημοφιλία στέκεται στο πλευρό του και περιμένει την διαδοχή σαν ώριμο φρούτο, ενώ ο έτερος σαφώς λιγότερο δημοφιλής αλλά γνώστης των διαδικασιών και ενήμερος σε θέματα λειτουργίας των ΟΤΑ, εκφράζει την γνώμη πως μπορεί να ηγηθεί της δημοτικής ομάδας, ενώ η παράταξη να εκλέξει με ανοιχτές διαδικασίες τον νέο υποψήφιο δήμαρχο. Αυτά όμως για το μέλλον και αφού ο κ. Μπακογλίδης ανοίξει τα χαρτιά του.

Τρίτη σε δύναμη δημοτική παράταξη “Καλαμαριά πρώτη ξανά” με επικεφαλής τον κ. Τεμεκενίδη, με τρεις νέους και τρεις παλιούς, με δυνατότητα για σοβαρή αντιπολίτευση από όλους τους συμβούλους του στάθηκε περισσότερο, ορθά, στην αλλαγή του νόμου για την λειτουργία των δήμων που διαστρεβλώνει το εκλογικό αποτέλεσμα και την λαϊκή βούληση. Αν η παράταξη του ξεπεράσει κάποιες αγκυλώσεις και επικεντρωθεί στην ουσία και όχι στην επαναστατική γυμναστική θα είναι ξεκάθαρα προς όφελος του συμβουλίου και της Καλαμαριάς.

Ακολουθεί η “Καλαμαριά που μας αξίζει” του κ. Περσίδη με τέσσερις συμβούλους όλους νέους πλην του επικεφαλής. Γνώστης των ζητημάτων του δήμου ο Αβραάμ αν βάλει την ομάδα του στο δικό του πνεύμα σίγουρα θα βοηθήσει στο δημοτικό συμβούλιο.

“Καλαμαριά αλλιώς” το όνομα της παράταξης του κ. Αρκούδη, πρωτοεμφανιζόμενη και η παράταξη και ο επικεφαλής και οι δύο υπόλοιποι σύμβουλοι του στο όργανο. Στάθηκε και αυτός στην αλλαγή του Κλεισθένη από την νέα κυβέρνηση, η αίσθηση μας είναι πως αν δεν ξεπεράσει την ανάγκη υπεράσπισης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει πολλά να προσφέρει στο νέο δημοτικό συμβούλιο.

Έκτη σε δύναμη παράταξη η “Λαϊκή συσπείρωση” με επικεφαλής τον κ. Αντωνάκη, παράταξη με κομματική ταυτότητα του ΚΚΕ και τρεις συμβούλους στη δύναμη της, έχει όλα τα καλά και όλα τα κακά των παρατάξεων του ΚΚΕ.

Τέλος στο δημοτικό συμβούλιο συμμετέχει και η “Πατριωτική δύναμη Καλαμαριάς” για την οποία όμως μέχρι να γίνει σαφές ότι δεν έχει καμία συγγένεια με το μόρφωμα της χρυσής αυγής δεν θα θέλαμε να κάνουμε καμία άλλη αναφορά.