«Συμφωνία για Ελεύθερες Πόλεις»

Είναι οι δήμαρχοι των τεσσάρων πρωτευουσών των χωρών του Visegrad. Της Ουγγαρίας, της Πολωνίας, της Σλοβακίας και της Τσεχίας. Και έχουν κάτι κοινό.

Έχουν νικήσει κόντρα στους αγαπημένους των λαϊκιστικών δεξιών κυβερνήσεων που έχουν τα τελευταία χρόνια σηκώσει λάβαρα κατά των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ζητήματα μετανάστευσης, περιβάλλοντος και ατομικών ελευθεριών.

Εχθές αποφάσισαν να δώσουν σε αυτό το κοινό τους γνώρισμα ένα συμβολικό πλαίσιο: υπέγραψαν τη «Συμφωνία για Ελεύθερες Πόλεις» και συμφώνησαν να διεκδικήσουν την απευθείας επικοινωνία των τεσσάρων πόλεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να πολεμήσουν τις αντί-μεταναστευτικές, αντί-πράσινες και αντί-φιλελεύθερες πολιτικές των κυβερνήσεών τους.

Η τοπική αυτοδιοίκηση δεν είναι μόνο για να στολίζει έλατα και να βάζει τα καλά της σε δοξολογίες. Η τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί να συνεπάρει τους πολίτες στα μικρά και στα πιο μεγάλα σχέδια για την αλλαγή της καθημερινότητας, αλλά και της νοοτροπίας. Και η Ευρωπαϊκή Ένωση –μέσω των δυνατοτήτων απευθείας χρηματοδότησης πόλεων και περιφερειών– μπορεί να είναι ένας ουσιαστικός σύμμαχος.