Συνέντευξη με την Έλενα Τζατζολάρη

 

Η Έλενα Τζατζολάρη μαθήτρια Γ λυκείου είχε πριν λίγες μέρες την πρώτη της εμφάνιση σε επαγγελματικούς αγώνες στο Ισραήλ.

Εκτός από την άρση βαρών, ασχολείται και με την μουσική, την κιθάρα, γιουκαλίλι, λίγο αρμόνιο και θέλει να μάθει και ντραμς.

Όπως δήλωσε και η ίδια πιστεύει στον Θεό, είναι πάρα πολύ ευαίσθητη, της αρέσει πολύ η επικοινωνία και  να μαθαίνω καινούρια πράγματα.
Οι δηλώσεις της μετά το πρωτάθλημα στο Ισραήλ ήταν:
“Το πρωτάθλημα στο Ισραήλ θα μου μείνει αξέχαστο, διότι ήταν ο πρώτος μου αγώνας. Βασικά ο δεύτερος, ο πρώτος ήταν ένα σχολικό πρωτάθλημα που είχα παίξει, αλλά εγώ τον μετράω σαν πρώτο, διότι στο σχολικό πρωτάθλημα είχα μόλις μπει στον χώρο της άρσης βαρών κ δεν είχα κάνει αγωνιστική προετοιμασία, όποτε δεν είχα ζήσει την αγωνιστική πορεία μέχρι να φτάσεις στον προορισμό και τον στόχο. Αντιθέτως στο πρωτάθλημα του Ισραήλ ένιωσα να δίνω ψυχή και σώμα γι αυτόν τον αγώνα από την πρώτη έως την τελευταία στιγμή, με αποτέλεσμα να ανταμειφθούν οι κόποι μου και έτσι να καταρρίψω πανελλήνιο ρεκόρ.”
Αναλυτικά η συνέντευξη:

 

1. ποια ήταν η αφορμή να ξεκινήσετε το άθλημα της άρσης βαρών;

Υπήρξε ένας άνθρωπος στην ζωή μου ο οποίος με ώθησε σε αυτό το άθλημα

2. σε ποια ηλικία το ξεκινήσατε; είχατε ασχοληθεί με κάποιο άλλο άθλημα πριν;
Είμαι καινούρια στον χώρο της άρσης βαρών, κάνω μόλις 8 μήνες. Ξεκίνησα στα 16 μισό. Πριν την άρση βαρών όμως έκανα φυσικό bodybuilding 3μιση χρόνια, από τα 13 μου. Αυτό σημαίνει ότι έχω ενταχθεί στα βάρη από πολύ μικρή κ όταν ήρθε η στιγμή να ακολουθήσω την άρση βαρών, ήμουν ήδη χτισμένη κ έτοιμη σωματικά.
3. πως συνδυάζεται ο επαγγελματικός αθλητισμός μαζί με τις σπουδές ή την εργασία;
Ο επαγγελματικός αθλητισμός απαιτεί ιδιαίτερη αφοσίωση και πολλές θυσίες. Το κλειδί για να πετύχεις, κάνοντας παράλληλα και διαφορετικά πράγματα στη ζωή σου, είναι να έχεις πρόγραμμα κ να μη ξεφεύγεις από αυτό.
4. νιώθετε ότι είναι δύσκολο άθλημα για τις γυναίκες το συγκεκριμένο;
Θεωρώ ότι κάθε άθλημα έχει τις δυσκολίες του, ανεξαρτήτως φύλου. Στον χώρο του αθλητισμού δεν θα πρεπε να υπάρχουν προκαταλήψεις και στερεότυπα.
5. ποια ήταν η αντίδραση του περιβάλλοντος σας όταν είπατε ότι θα ασχοληθείτε με το συγκεκριμένο άθλημα;
Όταν είπα στους γονείς μου ότι θα ξεκινήσω το Ολυμπιακό άθλημα της  άρση βαρών, η αλήθεια είναι πως δεν με υποστήριξαν λόγω του ότι φοβόντουσαν μη τραυματιστώ. Όσο περνάει ο καιρός όμως, αντιλαμβάνονται το γεγονός ότι θα ακολουθήσω τα όνειρα μου κ θα κάνω αυτό που αγαπώ.
6. τι προτείνετε στα αγόρια και τα κορίτσια που επιθυμούν να ασχοληθούν με τον αθλητισμό;
Υπάρχει διαφορά ανάμεσα στον αθλητισμό και τον πρωταθλητισμό. Ο αθλητισμός από την μια είναι κάτι με το οποίο μπορούν να ασχοληθούν άπαντες και δεν απαιτεί να κάνεις πολλές υποχωρήσεις για να ασχοληθείς με αυτό. Από την άλλη ο πρωταθλητισμός απαιτεί να κάνεις πολλές θυσίες, απαιτεί ένα συγκεκριμένο αυστηρό πρόγραμμα καθώς και πλήρη αφοσίωση και προσήλωση. Προτείνω στα νέα παιδιά που θέλουν να ασχοληθούν με τον αθλητισμό να μη τον βλέπουν ως δίοδο για να χάσουν κιλά η για να βελτιώσουν την εξωτερική τους όψη αλλά αντιθέτως να προσπαθούν να αφομοιώσουν τον αθλητισμό στην καθημερινότητα τους και να τον κάνουν τρόπο ζωής.
7. είναι μόδα στη χώρα μας ο αθλητισμός και η υγιεινή ζωή στα τελευταία χρόνια;
Τα τελευταία χρόνια με την είσοδο των social media στις ζωές μας, ο κανένας προσπαθεί να προβάλλει με λάθος τρόπο μέσω των δημοσιεύσεων έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Προσωπικά θεωρώ ότι είναι ένας υποκριτικός τρόπος να δείξει κάνεις ότι ασχολείται στενά με τον αθλητισμό, ενώ στην πραγματικότητα όλο αυτό γίνεται για το φαίνεσθαι.
8. πως απαντάτε στις σχετικές δηλώσεις ότι τα βαριά αθλήματα δεν είναι για τις γυναίκες και τα κορίτσια;
Θεωρώ δηλώσεις τέτοιου τύπου άκρως σεξιστικές και άσχημες. Πιστεύω πως τέτοιου είδους δεισιδαιμονίες πρέπει να εξαλειφθούν, καθώς δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα διότι οι γυναίκες είναι αρκετά δυνατές για κάθε είδους άθλημα η δραστηριότητα.