Η “γκρι” ζώνη της εξωτερικής πολιτικής.

Σχόλιο του Ευριβιάδη Ελευθεριάδη, μέλους της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής

Έχει καταλάβει τελικά κανείς  ποια είναι η επίσημη θέση της Κυβέρνησης σχετικά με τη δολοφονία του Σουλεϊμανι;

Από τη μία ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, σε δηλώσεις του στην Αμερική για τη δολοφονία Σουλειμανί [Atlantic Council, Ουάσινγκτον] ανέφερε: «Έχουμε στενές σχέσεις με τον αραβικό κόσμο αλλά δεν ξεχνάμε ποιοι είναι οι σύμμαχοί μας»! Στην ουσία δηλαδή, επικροτεί την κίνηση Τραμπ, χωρίς βέβαια να δείχνει ότι αντιλαμβάνεται τις συνέπειες αυτής της επιδοκιμασίας.

Από την άλλη βέβαια, ο ο καθηγητής σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και βουλευτής της ΝΔ κος Συρίγος αναφέρει σε τηλεοπτική του συνέντευξη ότι τα όσα συνέβησαν είναι αδιανόητα πράγματα από πλευράς διεθνούς δικαίου. Τονίζει δε χαρακτηριστικά ότι τέτοιες κινήσεις σε ειρηνικές περιόδους δεν γίνονται και διαχωρίζει τη δολοφονία Σουλεϊμανί από αυτή του Μπιν Λάντεν, διότι o πρώτος υπήρξε ανώτατος αξιωματούχος κράτους.

Το ατυχές με το συγκεκριμένο συμβάν είναι ότι με τη διεθνή στρατηγική και τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, είναι τουλάχιστον ερασιτεχνισμός η κυβέρνηση να μην έχει συγκεκριμένη και ξεκάθαρη στόχευση.

Τελικά ποια είναι η θέση της χώρας στο συγκεκριμένο θέμα; Ή απλά είναι μία δημόσια εσωτερική αντιδικία της Νέας Δημοκρατίας;