Happy Book Year: 4+1 βιβλία για να ξεκινήσετε τη νέα χρονιά

επιμέλεια: Κωνσταντίνος Τανιάς

Ψάχνετε το ιδανικό βιβλίο για τα πρώτα βράδια της νέας χρονιάς; Το Newn.gr σας προτείνει τα 5 mustread βιβλία για να… ταξιδέψετε σε παλιές δεκαετίες, άλλες χώρες, διαφορετικές ιδιοσυγκρασίες, αλλά με την ίδια ματιά στον κόσμο του σήμερα.

#01 Αγαπημένη της Toni Morrison, εκδ. Παπαδόπουλος

 

 Inside Story: H Αγαπημένη, ένα από τα πιο αγαπημένα βιβλία των αναγνωστών, αποτελεί «φάρο ανθρωπιάς» και ύμνο στην ελευθερία με ηρωίδα μια γυναίκα που φτάνει να διαλέξει ακόμα και το φόνο, με σκοπό να αποτρέψει το μεγάλωμα μέσα στη βάναυση σκλαβιά και την καταπιεστική καθημερινότητα. Ένα βιβλίο-ωδή στη δίνη των δυσκολιών, παραδίδει μαθήματα συμπεριφοράς βάσει του νοήματος του να ζεις.

 

#02 ΤΟ ΛΟΥΝΑ ΠΑΡΚ ΣΤΟ ΙΕΡΟ ΒΟΥΝΟ της Σώτης Τριανταφύλλου, εκδ. Πατάκη

 Inside Story: Στην Τιφλίδα της δεκαετίας του 1980, η Ιρίνα Νόζατζε, κόρη εργάτη και Δημοσιογράφος, βαριέται στα «Χρονικά της Σοβιετικής Γεωργίας». Μια αποτυχημένη αεροπειρατεία (τέσσερις Γεωργιανοί προσπαθούν να αυτομολήσουν στη Δύση) τη βγάζει από το λήθαργο. Μικρά και μεγάλα ανθρώπινα δράματα, περιπλέξεις και μια χώρα που μεταμορφώνεται: τα σοβιέτ δίνουν τη θέση τους σε νέα, αυτόνομα κράτη.

 

 #03 Η ΡΟΔΙΑ ΜΟΝΑΧΑ ΞΕΡΕΙ του Σινάν Αντούν, εκδ. Καστανιώτη

 Inside Story: Ο νεαρός γιος ενός νεκροθάφτη που θέλει να σπουδάσει γλυπτική, βλέπει τη δικτατορία του Σαντάμ Χουσεΐν στο Ιράκ να καταστρέφει την κοινωνία και τα όνειρά του. Ενώ εισβάλλουν οι Αμερικανοί και η χώρα βυθίζεται στο σκοτάδι με την έκρηξη βίας που ακολουθεί και τους κατοίκους να κυριεύονται από φόβο και πανικό, εκείνος – βάσει του χαρακτήρα του – συνεχίζει να ονειρεύεται την ομορφιά.

 

#04 ΑΟΡΑΤΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ της Caroline Criado Perez, εκδ. Μεταίχμιο

 Inside Story: Προκαταλήψεις και στερεοτυπικές αντιλήψεις – που προσπαθούν να καταρριφθούν ακόμα και σήμερα, ζώντας στο 2020 – δείχνουν να εξαφανίζονται ανά τις σελίδες. Οι Αόρατες Γυναίκες εκθέτουν τα μεροληπτικά επιστημονικά δεδομένα που διαμορφώνουν τις νέες, κάπως πιο… ρεαλιστικές απόψεις, απέναντι σε θέματα που αφορούν στην κοινωνία, στις αλληλεπιδράσεις με τον έξω κόσμο και, τελικά, στη ζωή.

 

#05 Μέση Αγγλία του Jonathan Coe, εκδ. Πόλις

Inside Story: Ένα νιόπαντρο ζευγάρι που διαφωνεί πολιτικά, ένας σχολιαστής που γράφει άρθρα υπέρ της λιτότητας και η επαναστάτρια έφηβη κόρη του, ένας συγγραφέας και ο πατέρας του που θέλει πριν πεθάνει να ψηφίσει υπέρ του Brexit: όλες οι εντάσεις που ζει σήμερα το Ηνωμένο Βασίλειο σ’ ένα απολαυστικό μυθιστόρημα, στο οποίο συναντάμε ήρωες από προηγούμενα βιβλία του Κόου.

 

Keep Reading & Happy New Year!

 

Με πληροφορίες από marieclaire.gr

Κεντρική φωτογραφία: Pinterest