«Το άγχος ως αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας»

Τη Παρασκευή 17/01 στην εκπομπή WEEKKend  της ιστοσελίδας μας, οι Θοδωρής Χαραλαμπάκης και Χρήστος Γκαριπης μίλησαν για το άγχος. Σε ένα γεμάτο δίωρο, όπου η Ευγενία Λαλιώτη με έρευνα σχετικά με το άγχος, αλλά και ο Χρήστος Νανούσης με δικό του σχόλιο, αφιέρωσαν την εκπομπή σε μια θεματολογία της οποίας οι περισσότεροι αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητα τους.

Μάλιστα, στην εκπομπή φιλοξενήθηκε και ένας ειδικός επί του θέματος, ο κύριος Γιώργος Φιλιππίδης (Κοινωνικος Λειτουργός), ο οποίος προσέγγισε με πιο επιστημονική οπτική την έννοια του άγχους.

Όπως κάθε Παρασκευή στην εκπομπή WEEKend, ετσι και αυτή τη φορά έγινε μια έρευνα σχετικά με το άγχος την οποία απάντησε ο κόσμος και την οποία μετέφεραν στα μικρόφωνα ο Θοδωρής και ο Χρήστος. Μια πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα όπου αποδεικνύει το πόσο πολύ επιδρά στην καθημερινότητα μας το άγχος. Η έρευνα αυτή απαντήθηκε από 60 άτομα τα οποία απάντησαν σε 5 ερωτήσεις.

 

Παρακάτω σας παρουσιάζουμε τα αποτελέσματα της έρευνας:

  • Θα χαρακτήριζες τον εαυτό σου αγχώδη τύπο;

Στην ερώτηση αυτή δόθηκε μια κλίμακα στο κόσμο από το 1 έως το 5 όπου καλούνταν να απαντήσουν με καθόλου έως πολύ αντίστοιχα και κλιμακωτά. Από τους 60 λοιπόν, οι 5 ψήφισαν καθόλου, οι 12 λίγο , οι 19 νορμάλ, οι 16 αρκετά και 7 άτομα πολύ.

 

  • Όταν αγχώνεσαι;

Στην συγκεκριμένη ερώτηση, δόθηκαν οι εξής 2 έτοιμες απαντήσεις. Α) το αντιμετωπίζω και Β) με καταβάλλει. Εδώ βλέπουμε 43 να ψηφίζουν το Α (αντιμετωπίζω) ενώ μόλις 17 το Β (με καταβάλλει). Ουσιαστικά το 83% ψηφίζει το Α ενώ το 17% το Β.

 

  • Τι σε αγχώνει πιο πολύ στην καθημερινότητα σου;

 

Εδώ, ο κόσμος ήταν ελεύθερος να απαντήσει όπως αυτός επιθυμούσε. Επομένως οι απαντήσεις ήταν ποικίλες. Για το λόγο αυτό συμπτήξαμε σε πιο γενικό πλαίσιο τις απαντήσεις ετσι ώστε να ληφθούν υπόψιν όλες. Έτσι, 15 απαντήσεις είχαμε όσον αφορά τη δουλειά-εργασία και ότι περικλύεται μέσα σε αυτό. Άλλες 15 απαντήσεις σημειώθηκαν όσον αφορά τη σχολή-εξεταστική. Στη συνέχεια 12 απαντήσεις είδαμε στις αποφάσεις, όπου αυτές αφορούν είτε μικρές αποφάσεις χωρίς μεγάλη βαρύτητα είτε αποφάσεις πιο σημαντικές. Σε διψήφιο αριθμό συναντήσαμε και το χρόνο-ωράρια, με 10 ψήφους ενώ τελευταία απάντηση με 8 ψήφους ήταν οι καινούργιες γνωριμίες ή καινούργιες καταστάσεις.

 

  • Με ποιό τρόπο θεωρείς ότι μπορείς να διαχειριστείς το άγχος σου;

Και πάλι εδώ η απάντηση που μπορούσε να δώσει ο κόσμος ήταν στη δική του ευχέρεια. Όπως και στην προηγούμενη ερώτηση έτσι οι απαντήσεις ήταν ποικίλες  με αποτέλεσμα να συμπτηξουμε και πάλι σε ένα πιο γενικό πλαίσιο. Αναλυτικότερα, τις περισσότερες απαντήσεις , σύνολο 21, συναντήσαμε στην απάντηση «αναλύω αυτό που με αγχώνει» ή αλλιώς συζητώ με φίλους – οικογένεια έχοντας μια λογική σκέψη. Στη δεύτερη θέση είχαμε 10 απαντήσεις όπου συναντήσαμε το ακριβώς αντίθετο με απάντηση «αγνοώντας το άγχος» ενώ στην ίδια θέση με 10 απαντήσεις βρισκουμε το διάβασμα. Ακόμη μια απάντηση όπου συγκέντρωσε 10 επιλογές ήταν η θετική σκέψη, ενώ με 9 απαντήσεις βρισκουμε την επιλογή μουσικής .

 

  • Πιστεύεις ότι υπάρχει δημιουργικό άγχος;

Εδώ δώσαμε ως προτεινόμενες τις προφανείς απαντήσεις του «ΝΑΙ» και «ΟΧΙ». Το 95% απάντησε «ΝΑΙ» καιΙ μόλις το 5% απάντησε «ΟΧΙ». Πιο συγκεκριμένα, 48 άτομα ψήφισαν «ΝΑΙ» ενώ 12 ψήφισαν «ΟΧΙ».

 

Όπως φαίνεται και από τις απαντήσεις του κόσμου σε ένα κοινό 60 ατόμων που απάντησαν το άγχος αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας μας. Το άγχος όπως πολύ σωστά σημείωσε και στην εκπομπη ο κύριος Γιώργος Φιλιππίδης είναι κάτι που έχουν όλοι μηδενός εξαιρουμένου. Το θέμα είναι να μπορεί ο καθένας μας να το διαχειρίζεται με τον τρόπο του.

Αυτή ήταν λοιπόν και η έρευνα την οποία πραγματοποίησε η εκπομπή WEEKend, την οποία μπορείτε να ακούσετε κάθε Παρασκευή στο 7 με 9 μ.μ..