Συνέντευξη του Απόστολου Πάνα, Βουλευτού Χαλκιδικής με το Κίνημα Αλλαγής

*Της Δημητρας Φαντιδου. (Πολιτικός Επιστημονας-Policy/Political Analyst-Γραμματεία Τομέα Δικαιοσύνης Κινήματος Αλλαγης)

Συνέντευξη στο Newn.gr & Newn Webradio παραχώρησε ο Βουλευτής Χαλκιδικής του Κινήματος Αλλαγης, Απόστολος Πανας.

Μέλος του Εθνικού Συμβουλίου και της Εκτελεστικής Επιτροπής της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ, ενώ μετέπειτα του Εθνικου Συμβουλιου του ΠΑΣΟΚ, και Περιφερειακός Σύμβουλος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στις 7 Ιουλίου 2019 εκλέγεται Βουλευτής Χαλκιδικής με το ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ, με Τομέα Ευθυνης αυτον της «ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ».
Διερωτώμενος αναφορικά με τα προβλήματα της Χαλκιδικής που πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα,
απαντά «Η Χαλκιδική είναι ένας ιδιαίτερος γεωμορφολογικά νομός με ελλείψεις που εκτείνονται σε όλη του την έκταση. Η πιο σημαντική έλλειψη, που ήρθε κυρίως στην επιφάνεια το πρόσφατο χρονικό διάστημα λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων, είναι αυτή των αντιπλημμυρικών έργων και του γενικότερου σχεδιασμού πρόληψης ή περιορισμού των καταστροφών αυτών.

Πέραν αυτού, μεγάλο θέμα αποτελούν οι ελλείψεις στον τομέα της Υγείας στο Νομό, οι οποίες είναι τεράστιες. Η αποδυνάμωση του Κέντρου Υγείας Ν. Καλλικράτειας, για το οποίο ήδη έχω καταθέσει Ερώτηση στη Βουλή, καθώς και η έλλειψη ειδικοτήτων, γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκιδικής, στα Κέντρα Υγείας Κασσάνδρας και Παλαιοχωρίου,αποδεικνύουν την απαξίωση του θεσμού της Δημόσιας Υγείας.

Επίσης, η υποβάθμιση των Υπηρεσιών, όπως το κατάστημα ΙΚΑ-ΕΦΚΑ Νέων Μουδανιών και το Υποκατάστημα της τράπεζας Εurobank στο Παλαιοχώρι, δυσκολεύει την έκβαση των καθημερινών αναγκών του πολίτη. Για τα εν λόγω θέματα έχω κάνει και τις απαραίτητες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις.

Τέλος, το μεγάλο πρόβλημα των οδικών δικτύων του Νομού, όπως το «Γαλάτιστας-Θέρμης » και«Παλαιόχωρας-Ν.Απολλωνίας», τα οποία συνδέουν τόσο απομακρυσμένες περιοχές της Χαλκιδικής μεταξύ τους, όσο και τη Χαλκιδική με την Εγνατία Οδό. Πρόκειται για οδικά δίκτυα με ελλιπή συντήρηση και απουσία σήμανσης που αποτελούν κίνδυνο, για όσους αναγκάζονται να τα χρησιμοποιούν για τη μετακίνησή τους».

Εν συνέχεια, μεσουσης της προσφατης καταστασης στη Χαλκιδική, αλλά και τα δεδομένα, αφού η περιοχή που φάνηκε να έχει ανάγκη έναν ισχυρό μηχανισμό που να μπορεί να αντιμετωπίσει ακραία καιρικά με στόχο την προστασία των πολιτών, ο κυριος Πάνας, προσδιορίζει τους μηχανισμούς αντιμετώπισης τους οποίους ο ίδιος επεξεργάζεται: «Σε συνέχεια των διαπιστωμένων ελλείψεων σε αντιπλημμυρικά έργα και στη γενικότερη αδυναμία του μηχανισμού να αντιδράσει γρήγορα και αποτελεσματικά, επισκέφθηκα τις ημέρες των καταστροφικών πλημμύρων, τον  Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, με τον οποίο συζητήσαμε ακριβώς αυτό το πρόβλημα και δεσμεύτηκε να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να ‘’ξεκλειδώσει’’ η αναγκαία χρηματοδότηση για τα έργα αυτά που είναι αναγκαία για τη θωράκιση του Νομού από τέτοιου είδους φαινόμενα.

Η αλήθεια είναι ότι η απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων και ο προϋπολογισμός του Κράτους για το 2020 για την κατασκευή έργων στη Χαλκιδική είναι εξίσου ισχνής δυναμικής. Αυτό που έχω σκοπό να κάνω είναι να εξαντλήσω κάθε περιθώριο θεσμικών επαφών και κοινοβουλευτικών δράσεων προκειμένου να οικοδομηθεί ένα νέο στρατηγικό σχέδιο για τη Χαλκιδική, με πρώτη προτεραιότητα την προστασία των πολιτών και των περιουσιών τους».

Φυσικα δε θα μπορούσε να μην τεθεί επι τάπητος το αμφιλεγόμενο και πολυσυζητημένο ζήτημα του εκλογικού νόμου, επι του οποίου, μεταξυ άλλων μας παραθετει τη δική του άποψη, συναρτήσει της θέση του του Κινήματος Αλλαγης: «Συντάσσομαι με την άποψη του Κινήματος Αλλαγής, που πιστεύει στην ανάγκη ενός εκλογικού συστήματος ευρείας αποδοχής, που ενισχύει την διαφάνεια και την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος. Η πολυδιάσπαση που επιφέρει το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής, οδηγεί σε αδυναμία σχηματισμού Κυβέρνησης και σε διαλυτικά φαινόμενα στο πολιτικό μας σύστημα.

Αυτήν τη στιγμή, βέβαια, μιλάμε για έναν εκλογικό νόμο που στόχο έχει αποκλειστικά και μόνο την κατοχύρωση μιας επίπλαστης πλειοψηφίας για το πρώτο σε ποσοστά κόμμα και την διαιώνιση του δικομματισμού.

Οι διαφορές μας με την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας είναι ξεκάθαρες:

Ενώ εμείς προτείνουμε μέγιστο μπόνους 35 εδρών στο πρώτο κόμμα, η ΝΔ προτείνει μπόνους 50 εδρών και ενώ εμείς προτείνουμε αυτοδυναμία να έχει το πρώτο κόμμα με ποσοστό άνω του 40,5% , η ΝΔ προτείνει με 37%. Υπάρχει μεγάλη διαφοράμεταξύ μας , διότι εμείς, σεβόμενοι τη βούληση του ελληνικού λαού, προτείνουμε ένα αναλογικότερο, πιο αντιπροσωπευτικό σύστημα.

Να τονίσω, τέλος, ότι έχουν ήδη υιοθετηθεί στο ισχύον εκλογικό μας σύστημα τρεις προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής: η κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών, η διατήρηση του ορίου εισόδου ενός κόμματος στη Βουλή στο 3% και ηδυνατότητα ψήφου για τους Έλληνες εκλογείς εξωτερικού.»

Στον ελοχεύοντα φόβο γύρω από το ενδεχόμενο να βρεθούμε αντιμέτωποι με την διατήρηση της συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης, ο Απόστολος Πάνας επισημαίνει:
«Είναι γεγονός ότι η συμφωνία αυτή, αν και παράνομη, δε μπορεί να ακυρωθεί αυτομάτως αλλά απαιτούνται συγκεκριμένες ενέργειες που προβλέπονται από το διεθνές δίκαιο. Σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να κινηθεί τόσο η ελληνική Κυβέρνηση διπλωματικά όσο και οι Ευρωπαίοι εταίροι μας. Πάντως, με λύπη διαπιστώσαμε ότι δε δόθηκε καμία λύση στο εν λόγω θέμα στη Διάσκεψη του Βερολίνου, στην οποία η χώρα μας ήταν απούσα. Επομένως, και η ευρωπαϊκή πλευρά πρέπει με τη σειρά της να αναλάβει τις ευθύνες που της αναλογούν.»
Φυσικα, θα ήταν αδύνατο να προσπεράσουμε την  πορεία ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ, και το ενδεχόμενο αυτή να δημιουργεί ανησυχία με τη φημολογία που θέλει τον Αλέξη Τσίπρα να σχεδιάζει περαιτέρω διεμβολισμό του χωρου που εκπροσωπεί το Κινημα Αλλαγης.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να κοιτάξει την ιδεολογική και πολιτική του ανασυγκρότηση, διότι αντιπολιτευτικά μοιάζει τελείως απών. Αντιθέτως, το Κίνημα Αλλαγής βάζει την αντιπολιτευτική του σφραγίδαμε ουσιαστικές προοδευτικές προτάσεις. Κύριο μέλημά μας να αναδείξουμε τις δικές μας θέσεις και προτάσεις και αυτός είναι και ο στόχος», υπογραμμίζει ο Βουλευτής Χαλκιδικής.

Κυριε, Πάνα, αν σας ζητούσα να αξιολογήσετε με λίγες φράσεις το πρώτο διάστημα διακυβέρνησης του Κυριάκο Μητσοτάκη, πως θα το αποτιμούσατε;

 

«Η Κυβέρνηση του κου Μητσοτάκη δείχνει να ψάχνεται ακόμα σε μείζονος σημασίας εθνικά και κοινωνικά θέματα.

Πρώτα το μεταναστευτικό στο οποίο δεν ξέρουμε καν τι διαχείριση γίνεται, διότι, νομίζω, ούτε και τα ίδια τα στελέχη της ΝΔ δεν γνωρίζουν. Δεν υπάρχει ενημέρωση και σχέδιο για το πρόβλημα που έχει αυτή τη στιγμή τις πιο εκτενείς επιπτώσεις στην ελληνική κοινωνία.

Ύστερα, στα ελληνοτουρκικά μένει να δούμε πού θα βγάλει όλο αυτό το διπλωματικό ντόμινο. Ο κος Μητσοτάκης δεν άκουσε το Κίνημα Αλλαγής και την Φώφη Γεννηματά που έλεγε από την πρώτη στιγμή, ότι έπρεπε να χαραχτεί μια ξεκάθαρη εθνική γραμμή μέσα από τη σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών.

Τέλος, σε ό,τι αφορά την οικονομία και την κοινωνία θεωρώ ότι η Κυβέρνηση της ΝΔ ανήλθε στην εξουσία με δεσμεύσεις και υποσχέσεις που στην πορεία αντιλήφθηκε ότι δεν ταίριαζαν και τόσο τελικά στο συντηρητικό της ιδεολογικό προφίλ», περιγράφει χαρακτηριστικά.

Ολοκληρώνοντας, λοιπόν, αξιζει να σταθούμε στις προτεραιότητες για το έτος 2020, αλλά και τις σημαντικότερες προκλήσεις που ο ίδιος θέτει, με σκοπό να αντιμετωπιστούν, δεδομένης της σχετικής αύξησης των ποσοστών του Κινήματος Αλλαγης που παρουσιάζουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις.  

 

Ο Αποστολος Πάνας τονιζει: «Προτεραιότητα για μένα αποτελούν τα προβλήματα της Χαλκιδικής, οι Χαλκιδικιώτες και οι Χαλκιδικιώτισσες. Από εκεί και πέρα, προφανώς και με χαροποιεί η άνοδος του κόμματος στο οποίο ανήκω, γεμίζοντάς με παράλληλα με αίσθημα ευθύνης και αγωνία, για να μπορέσω κι εγώ με τη σειρά μου να προσφέρω σε αυτή την προσπάθεια δημιουργίας ενός αληθινά προοδευτικού οράματος για τη χώρα».

Ο Απόστολος Πάνας είναι απόφοιτος του Τμήματος  Εφαρμοσμένης Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας με Μεταπτυχιακές σπουδές στην Ειδική Αγωγή για άτομα με ειδικές ανάγκες. Εργάστηκε ως  εκπαιδευτικός στη Πρωτοβάθμια και στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση σε σχολεία ειδικής αγωγής και σε Εργαστήρια Ειδικής Εκπαίδευσης  Ατόμων με Αναπηρία.
Kατά την διάρκεια των σπουδών του δραστηριοποιείται ενεργά στον δήμο του και εκλέγεται πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας Ν. Καλλικράτειας. Ανησυχος για τα κοινά και την ανανέωση, αναλαμβάνει Πρόεδρος της επιτροπής σύστασης των Συμβουλίων Νεολαίας Ελλάδας και Συντονιστής Τομέα Παιδείας στην Εθνική Επιτροπή Έμπνευσης και Διαλόγου για τη Νέα Γενιά, και εν συνεχεία Επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπής του 1ου Forum Φορέων του Νομού Χαλκιδικής, συμμετέχει σε σεμινάρια που αφορούν την νεανική επιχειρηματικότητα στην ευρωπαϊκή ένωση ενώ η Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών τον ορίζει υπεύθυνο Συντονιστή στην Ελλάδα εκ μέρους της καμπάνιας της.