Θα γίνει «παρτυ» στις 7 του Μαρτη;

*Αρθρο Γνώμης της Δημητρας Φαντιδου. (Πολιτικός Επιστημονας-Policy Analyst, Νεα Γενιά Κινήματος Αλλαγης – Τομέας Δικαιοσύνης)

Ποιες είναι αληθεια, αυτές οι αξιες που μας ένωσαν και μας ενώνουν;

Αυτες που αποτελούν το πολιτικό μας οπλοστάσιο, την ταυτότητα και συνάμα την πυξίδα μας;

Συμπυκνώνονται μαλλον στην πολιτική μας ταυτότητα.

Γι’ αυτο, αλλωστε το Κινημα Αλλαγης προχωρά στην 1η Πανελλαδική Πολιτική Συνδιάσκεψη, σε μια καθ’ όλα δημοκρατική και ανοιχτη διαδικασία τονιζοντας τις ανάγκες αναπροσαρμογής σε θεσμούς, λειτουργίες και πολιτικές, σε συνθήκες ισοτιμίας και κοινωνικής δικαιοσύνης, βασισμένη σε 6 θεματικές προκλησεις των καιρών μας. Στο πλαίσιο αυτό, έχουν συγκροτηθεί πολιτικές ομάδες εργασίας, με βάση τους έξι θεματικούς κύκλους της Συνδιάσκεψης, προκειμένου να ετοιμαστούν τα βασικά κείμενα των εισηγήσεων.

Είναι οι νέες πολιτικές και ιδεολογικές συγκρούσεις στον κόσμο και η θέση της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, είναι ίσως ο ρόλος της σοσιαλδημοκρατίας σήμερα στην προοπτική της Ένωσης, στον απόηχο του μεταναστευτικου ζητήματος, ή η ελληνική οικονομία στην προσπάθεια προσαρμογής της στην ψηφιακή εποχή οι σημαντικότερες προκλησεις με τις οποίες ένα γνήσιο κεντροαριστερό κόμμα μπορεί να έρθει αντιμέτωπο;

Μαλλον ναι, πλαι πλαι με τη συζήτηση γύρω από την ουσία του Πολιτικου Φιλελευθερισμού και την αδηριτη αναγκη επαναφοράς του κοινωνικού κράτους, σε όρους μιας σύγχρονης πρασινης δημοκρατίας, με το βλέμμα στραμμένο στους κινδύνους που αποπνέει η ανεξέλεγκτη κλιματικη αλλαγή.

Στα καθ’ ημας, μια από τις πιο οργανωμένες και νοηματοδοτουμενες προσυνδιασκεψεις του Κινηματος πρόκειται να διεξαχθεί το Σάββατο 7 Μαρτίου στη Θεσσαλονικη με συζήτηση γύρω από τις 2 εκ των 6 θεματικών, αλλά και παράλληλη πολιτική προσυνδιασκεψη νεολαίας, με νέους και νέες από κάθε νόμο της Βόρειας Ελλάδας. Σε ένα μοντελο εν πολλοίς διαφορετικο από αυτο μιας εκδηλώσεις με ομιλητές και πανελίστες, αλλά υπό τη μορφή διαβούλευσης και workshops πρόκειται να συζητηθούν τόσο οι προκλησεις της Κλιματικής Αλλαγης, όσο ομως και το τρίπτυχο της Σοσιαλδημοκρατίας σήμερα: Παιδεία, Υγεία, Εργασία.
Η συζήτηση πρόκειται να διεξαχθεί βασισμένη σε κείμενα που προετοιμάζονται εδώ και καιρο, με στόχο τη συζήτηση, την αμφισβητηση και την εξαγωγη τέτοιων συμπερασμάτων, ικανών να δώσουν το στίγμα μιας οκοκληρης γενιας στον Ιδεολογικό κι Πολιτικο Αξονα του Κινήματος. Ειδικότερα, και αναφορικά με την Προσυνδιασκεψη της Θεσσαλονίκης, πρόκειται να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση σε ζητήματα της τοπικής κοινωνίας υπό το πρισμα πολιτικών και προοδευτικά αρθρωμενων τοποθετήσεων.

Πρόκειται μαλιστα, να συμμετάσχουν κι 4 ομιλητές (2 για καθενα από τα θέματα) από τον πολιτικο στίβο, την ακαδημαϊκή κοινότητα και την αγορά εργασίας, παρέχοντας το κατάλληλο γνωστικό υπόβαθρο για τις θεματικές, αλλά και τη συζήτηση και τις αμφισβητήσεις  που πρόκειται να επεξεργαστούν τα τραπεζια εργασίας και διαβούλευσης της Νεολαίας.

Ως οραματιστές της Αλλαγής και της Προόδου κι έχοντας ως αρχή των δράσεων και των αποφάσεων μας την αβίαστη μας σκέψη, συσπειρωνόμαστε αυτήν τη φορά πιστοί σε ιδεες κι ιδανικά που διέπουν το Σοσιαλισμό και τη Σοσιαλδημοκρατία.
Οι ιδέες και οι πολιτικές μας τοποθετήσεις είναι σχεδόν αυτονόητο πως συνιστούν την Ευρωπαϊκή και προοδευτική φυσιογνωμία των πιστεύω μας. Στην προσπάθειά μας αυτή, να υπερασπιστούμε την πρωτοπόρα ιστορία και βάση μας, σήμερα επιδιώκουμε την κατοχύρωση της δημοκρατίας και της ισονομίας στην κοινωνική μας βάση.
Νοιαζόμαστε για τις αξίες μας και θέλουμε να τις δούμε να ριζώνουν καλά στη χώρα μας αλλά και σε κάθε γωνιά του κόσμου.

Το σεβασμό στο συνάνθρωπο.

Μία κοινωνία δικαίου και μια ανάπτυξη που κατανέμει δίκαια τους κόπους μας ενώ προστατεύει τον πολιτισμό και την ομορφιά της φύσης μας.

Στόχος της διαδικασίας δε θα μπορούσε να είναι αλλωστε κάτι άλλο, πέραν της απόδειξης πως στη δική μας σκέψη υπάρχει η σκληρή ιδεολογική και πολιτική αντιπαράθεση με αυτούς που διαφωνούμε. Είναι ίσως το γεγονος πως στη δική μας σκέψη δεν χωράει καμία απολύτως διάκριση μεταξύ των ανθρώπων, ότι κι αν πιστεύουν, όποιο χρώμα ή προέλευση κι αν έχουν, όποια σεξουαλική προτίμηση κι αν έχουν; Ή πως η δίκη μας σκέψη δεν ορίζεται κατά περίπτωση, απέναντι στον πρόσφυγα, στον αδύναμο ή το δυνατό, το συμβατικό ή τον διαφορετικό.
Χρίζει τον ίδιο ακριβώς σεβασμό.

Είναι μαλλον όλα αυτά μαζί. Αυτά θελουμε να συζητησουμε, κι αυτές τις σταθερές θελουμε να ορίσουμε.

Γιατί τον καιρό της κρίσης, η γενιά μας υπήρξε, άνευ αποχρώντος λόγου κι αιτίας, κομματι ενός πολιτικου χώρου με δαχτυλοδειχτούμενα θύματα του μίσους, που τελικα υπέθαλψαν ή δικαιολόγησαν ή ανέχτηκαν, με ελάχιστες φωτεινές εξαιρέσεις, όλοι οι πολιτικοί μας αντίπαλοι.

Σήμερα, εμείς ας μην κάνουμε τα ίδια, κι ας (απο)δείξουμε αν και σε τι διαφέρουμε.

Από ανούσιες αντιπαραθέσεις.
Από απαράδεκτες γενικεύσεις.
Από θρασύδειλες υπονομεύσεις των κεκτημένων μας.
Από αναίσχυντες ιδιοτελείς εκμεταλλεύσεις της βάσης και της πρωτοπορίας μας.
Από τον τροπο που κάποιοι αντιλαμβάνονται μια ανοιχτη πολιτική διαδικασία, και τα αποτελέσματα της.

Στις 7 και 14 Μαρτίου έχουμε δυο ευκαιρίες να αποδείξουμε γιατί οι αξιες του Σοσιαλισμού και του Πολιτικου Φιλελευθερισμού, δεν έχουν νοημα όταν γινονται αντικειμενο σχολιασμού σε συζητησεις κι εκδηλωσεις υμέτερων, αλλά όταν αναμειγνύονται σε διαδικασίες ανοιχτές, που δε φοβούνται να αμφισβητήσουν και σημαίνουν πρωτιστως για εμας δικαιώματα για όλους, όχι προνόμια για λίγους, όπως σημαιναν και το 1981.
Σημαίνουν μια λειτουργία δημοσίου που εξασφαλίζει σε κάθε πολίτη δυνατότητες να σταθεί στα πόδια του, να μορφωθεί, να καλλιεργηθεί, να προοδεύσει, να συμμετέχει, όπως σημαιναν το 1985.
Σημαίνουν ομως και απελευθέρωση από τα δεσμά ενος πελατειακου κράτους, με διαφάνεια και αξιοκρατία, όπως σημαιναν και το 2009.

Κλειστα αυτιά, λοιπόν, σε οποιαδήποτε φωνή, τινός τρόπου, που μπορεί να μας αποτρέψει από την επίτευξη των οραμάτων και των ιδεών μας, και θα γινουμε η Αλλαγή που πρεσβεύουμε.