Ο εφευρέτης του καλάσνικοφ AK-47

Ηλίας Γκοντόλια

Το όνομα του Μιχαήλ Καλασύνικοφ συνδέεται με ένα από τα πιο δημοφιλή όπλα παγκοσμίως καθώς το 1947 και στα πλαίσια του Β ‘Παγκόσμιου Πολέμου προχώρησε στην δημιουργία του Καλσνίκικου ή άλλου του ΑΚ-47. Πλέον δεν ζούσε επειδή αποβίωσε στις 23 Δεκεμβρίου 2013 σε ηλικία 94 ετών.


<< Εξαιρετικά απλό, παρασκευασμένο για έναν στρατιώτη που δεν έχει διπλώματα >> ήταν οι λόγοι του Ρώσου εφευρέτης καλσνικοφ.

Με την καταγωγή από τη Ρωσία, ο Μιχαήλ Καλασύνικοφ, που προέρχεται από μια οικογένεια αγροτών με 19 παιδιά, με τον ίδιο να αποτελεί το 17ο παιδί. Ξεκινήστε με το όνειρό σας να γίνει ποιητής αλλά στη συνέχεια βρέθηκε να εργάζεται σε συνεργείο τρακτέρ. Λίγο καιρό αργότερα και συγκεκριμένα το 1938, λίγο πριν την έναρξη του Β ‘Παγκόσμιου Πολέμου, εντάχθηκε στο σώμα ξηράς του κόκκινου στρατού (Σοβιετική Ρωσία-Ένωση). Με τον ίδιο τρόπο να ξεχωρίζει για τις ικανότητές του στην μηχανή, διορίστηκε ως μηχανικός αλεξίπτωτων και αργότερα έγινε αρχηγός αμαξοστοιχίας.

<< Οτι είναι περίπλοκος και είναι άχρηστος, ότι είναι απλό είναι και χρήσιμο >> Ήταν το μότο του Μιχαήλ Καλασύνικοφ.

Κατά την διάρκεια που βρισκόταν στον στρατό έκανε κάποιες μικρές εφευρέσεις όπλων χωρίς βέβαια να είχαν αποτέλεσμα. Η αρχή του καλάσνικοφ έγινε το 1941 ,όταν ο Μίχαηλ Καλάσνικοφ τραυματίστηκε στον ώμο εν ώρα μάχης απένατι στους Ναζί. Από εκείνη την στιγμή και αφού άκουγε τα σχόλια των στρατιωτών γύρω από τα όπλα του σοβιετικού στρατού καθώς υπήρχαν μειονεκτήματα στον ρωσικό οπλισμό ξεκίνησε μια νέα προσπάθεια για την δημιουργία όπλου. Αυτό λοιπόν έμελλε να ήταν το καλάσνικοφ και το καλύτερο ποίημα που είχε γράψει .Σε ηλικία 28 ετών πλέον και το 1947 παρουσιάστηκε το καλάσνικοφ ή αλλιώς το ΑΚ-47. Με τα αρχικά γράμματα να σημαίνουν , (Α) Automatic (K) Kalashnikov και το ο αριθμός 47 να συμβολίζει το έτος κατασκευής ,1947.  <<Κατασκεύασα όπλα για να υπερασπιστώ την κοινωνία μας>>

Πλέον, το όπλο ΑΚ-47 αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι των στρατιωτικών δυνάμεων σε 80 χώρες.

Η κατασκευή αν και ξεκίνησε στη Ρωσία δεν σταμάτησε εκεί καθώς σύμφωνα με τον Μιχαήλ Καλασύνικοφ: << Υπάρχουν χώρες που κατασκευάζουν καλσύνικοφ χωρίς άδεια, αυτό είναι το κλοπή. >> Οι λόγοι του Ρώσου εφευρέτη έρχονται και τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, το 1/5 των όπλων είναι καλσνικοφ .Ακόμα δεν σημαίνει ότι ο αριθμός είναι ακριβής γιατί δεν μπορεί να υπολογιστεί με ακρίβεια λόγω των αντιγράφων.

Τα τσινάκια του Μιχαήλ ακολούθησε τον γιο του Βίκτορα, ο οποίος δημιούργησε ένα αυτόματο πιστόλι, το Bizon-2 , το οποίο χρησιμοποιεί η Ρωσική Αστυνομία.