Εκτός λίστας των μέτρων εποχιακά επαγγέλματα

Άρθρο γνώμης του Φίλιππου Χαραλαμπίδη

Το εξής παράλογο συμβαίνει στα αστικά κεντρα . Είναι ανοιχτά τα σούπερ μάρκετ , και τα καταστήματα τροφίμων , απαγορεύετε η κυκλοφορία ή μάλλον επιτρέπεται μόνο με προορισμό τα παραπάνω αλλά βλέπουμε στην φράγκων γεωπονικά καταστήματα ανοιχτά και άδεια. Μιλήσαμε με την υπεύθυνη ενός καταστήματος η οποία μας είπε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν καθώς είναι εκτός μέτρων και μας ανέφερε τα εξής:”Καλημέρα σας ονομάζομαι Δημοπουλου Παναγιώτα και διατηρώ κατάστημα γεωργικών εφοδίων στην φράγκων 22 στο κέντρο της Θεσσαλονίκης με κύριο ΚΑΔ 47767700 λιανικό εμπόριο λουλουδιών φυτών και σπόρων.

Όπως εγώ αλλά και οι υπόλοιποι συνάδελφοι 8 καταστήματα του ίδιου κλάδου,εξακολουθούμε να είμαστε ανοιχτά βάση δραστηριότητας αλλά είμαστε εκτός ΟΛΩΝ των μέτρων στήριξης. Την ανοιξιάτικη περίοδο που διανύουμε έχουμε την περισσότερη δουλειά και έτσι αποταμιεύουμε χρήματα για να ανταπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις μας όλο τον υπόλοιπο χρόνο. Αυτή την στιγμή δηλώνουμε την απόγνωση μας καθώς ο τζίρος μας έχει μειωθεί κατακόρυφα και βιώνουμε μια κατάσταση όπου δεν μπορούμε να βγάλουμε ούτε τα προς το ζην , πόσο μάλλον να πληρώσουμε τους υπαλλήλους ή να πληρώσουμε το ενοίκιο μας ή τις ασφαλιστικές μας εισφορές.

Δεν ξέρουμε που να απευθυνθούμε. Είμαστε σε αδιέξοδο και είμαστε ακόμη στην αρχή. Δεν μπορούμε ούτε να κάνουμε αναστολή σύμβασης εργασίας ( μέτρο το οποίο θα ήταν πολύ χρήσιμο και ανακουφιστικο καθώς θα μειώνονταν τα έξοδα μας), οι ασφαλιστικές εισφορές τρέχουν κανονικά όπως και το ΦΠΑ και άλλα πάγια εξοδα. Μη έχοντας έσοδα όμως δεν θα μπορέσουμε να ζήσουμε εμείς οι ίδιοι και οι οικογένειές μας, πόσο μάλλον να πληρώσουμε τα βασικά έξοδα μας.

Είμαστε 8 καταστήματα στο άδειο πλέον κέντρο της Θεσσαλονίκης με 0 έσοδα καθημερινά αλλά με όλα τα έξοδα να τρέχουν κανονικά. Θα χρειαστεί να απολύσουμε, θα χρεωνόμαστε όλο και περισσότερο μέρα με την μέρα και όπως ανέφερα και πιο πάνω ΔΕΝ θα μπορούμε να ζήσουμε τις οικογένειες μας και πολύ πιθανό να κλείσουμε οριστικά. Τα υπόλοιπα μαγαζια του κλάδου μας είναι στα περίχωρα της Θεσσαλονίκης και στην επαρχία και ενδεχομένως να έχουν μια παραπάνω κίνηση και να μην έχουν δει αυτήν την κατακόρυφη πτώση του τζίρου που βιώνουμε εμείς καθημερινά. Το κράτος επιτρέπει την κυκλοφορία μόνο ως προς τα απαραίτητα ψώνια π.χ σουπερμάρκετ αλλά κανείς δεν θα υπολογίσει αυτά τα λίγα μαγαζιά που έχουν μείνει νόμιμα ανοιχτά. Είμαστε ανοιχτοί σε μια άδεια πόλη και το κράτος δεν μας βοηθά καθόλου, μας εξαιρεί και μας βάζει στην ίδια κατηγορία με τους τζίρους άλλων ανοιχτών καταστημάτων όπως είναι τα φαρμακεία και τα σουπερμάρκετ που οι τζίροι τους έχουν αυξηθεί. Είμαστε ανοιχτά, τα έξοδα τρέχουν κανονικά, αλλά είμαστε σαν να είμαστε κλειστά βάση των τζιρων μας.

Ευχαριστώ που διαβάσατε το μήνυμα – έκκληση μας. Το κράτος μπορεί να διαπιστώσει την πτώση του τζίρου μας από τα φορολογικά στοιχεία μας. Δημοπούλου Παναγιώτα φράγκων 22 Ανάλογο μήνυμα στήριξης έχει αποσταλεί και από τον πρόεδρο γεωπόνων εμπόρων προς το υπουργείο. Αλλά δεν έχουμε λάβει κάποια απάντηση” . 

 Τέλος καλούμε την κυβέρνηση να αναθεωρήσει τα νέα μέτρα και να εντάξει όλους τους κλάδους.