” ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑ “

Άρθρο γνώμης του Φίλιππου Χαραλαμπίδη

Η εμφάνιση του κορωνοιού ιού ήρθε για να αναταράξει την καθημερινότητα μας και γενικά να αφήσει το στίγμα του. Ο αόρατος αυτός εχθρός κατάφερε να συγκεντρώσει χιλιάδες κρούσματα αλλά και θανάτους. Το αντίδοτο του άγνωστο ακόμη , αλλά η άμυνα μας ήταν να περιοριστούμε σε καραντίνα 2 εβδομάδων ώστε να μειωθούν τα κρούσματα.

 Όλοι μας αναμένουμε να γυρίσουμε στις δουλειές μας , στα hobby μας και γενικά αυτό που ονομάζουμε κανονική ζωή. Αυτό όμως που δεν έχουν συνειδητοποιήσει οι περισσότεροι από έμας-θα συμβεί σύντομα, είναι ότι τα πράγματα δεν θα είναι ίδια όπως πριν. Ακόμα και μετά απο μερικες μέρες , εβδομάδες και μήνες όλα θα μοιάζουν διαφορετικά. 

 Οι επιδημίες θα συνεχιστούν όπως βέβαια και κατα πάσα πιθανότατα και οι καραντίνες σε τακτά χρονικά διαστήματα.Το σίγουρο είναι ότι δεν πρόκειται για προσωρινή αναστάτωση αλλά για έναν νέο και διαφορετικό τρόπο ζωής. Τίποτα δεν θα μοιάζει ίδιο όπως ήταν πριν. Βραχυπρόθεσμα η πανδημία θα πλήξει ,όπως κάνει και τώρα, τις επιχειρήσεις που βασίζονται στην μαζική συγκέντρωση ανθρώπων : εστιατόρια, καφέ-μπαρ, γυμναστήρια , ξενοδοχεία, θέατρα , κινηματογράφους, μουσεία, μέσα μαζικής μεταφοράς κ.α. 

 Επίσης μεγάλο άγχος θα υπάρχει τόσο από την μεριά των γονιών για τα παιδιά τους , ώστε να προσέχουν να μην κολλήσουν τον ιό , όσο και την ιδιαίτερη προσοχή στους ηλικιωμένους αλλά και τις ευπαθείς ομάδες. Σίγουρα όμως θα υπάρξουν και κάποιες νέες προσαρμογές μέσα από τις οποιες θα παρέχονται καινούργιες υπηρεσίες. Αλλά ο τρόπος ζωής της απομόνωσης για μεγάλα χρονικά διαστήματα είναι πολύ δύσκολος. 

 Για να μπορέσουμε να ζήσουμε σ ΄ αυτόν τον καινούργιο κόσμο που έρχεται θα πρέπει το σύστημα υγείας να έχει μια βελτίωση , για να μπορεί να αντιμετωπίζει κάθε πανδημία και γενικά αρρώστιες.

Πολλούς απο τους χώρους μαζικης συγκέντρωσης ανθρώπων θα αλλαξουν και αυτοί τα δικά τους δεδομένα. Για παράδειγμα τα θέατρα και κινηματογράφοι αφαιρέσουν τα μισά τους καθίσματα, στα γυμναστήρια ίσως επιβάλλουν ανά ώρες να δέχονται συγκεκριμένο αριθμό ατόμων. Υποθέσεις που δεν μπορούμε να γνωρίζουμε την μορφή που θα πάρει αυτό στο άμεσο μέλλον.

Παρόλα αυτά θα αναγκαστούμε να προσαρμοστούμε στον νέο τρόπο ζωής που λείαν συντόμως έρχεται. Ο κόσμος αλλάζει συνέχεια αλλά αυτη την φόρα η αλλαγή θα είναι τεράστια και κάποιοι θα βγουν κερδισμένοι και κάποιοι χαμένοι. Μην ξεχνάτε πως η ζωή είναι ένα παιχνίδι και στα παιχνίδια πάντα υπάρχει ένας νικητής και ένας χαμένος.  Σκοπός κάθε παιχνιδιού είναι να κάνεις τις σωστές κινήσεις.