Την έκδοση ευρωομολόγου για τις συνέπειες της πανδημίας ζήτησε η Φ. Γεννηματά

Η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ σημείωσε πως τα χρήματα θα πρέπει να δοθούν για τη στήριξη των ΕΣΥ, την παροχή ρευστότητας και τη στήριξη των νοικοκυριών

Να αποφασίσουν την έκδοση ευρωομολόγου για να ωφεληθούν όλες οι χώρες μέλη, αντλώντας χρήματα κάλεσε τους ηγέτες των χωρών της ΕΕ η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, ενόψει της τηλεδιάσκεψης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, την Πέμπτη.

Η κ. Γεννηματά σημείωσε πως αυτά, με τη διαχείριση του ESM, θα πρέπει να δοθούν κατά προτεραιότητα για:

– Την στήριξη των Εθνικών Συστημάτων Υγείας και την προμήθεια του κατάλληλου Ιατρικού εξοπλισμού.

– Την παροχή ρευστότητας ώστε να μην οδηγηθούν σε αδιέξοδο οικονομίες και επιχειρήσεις.

– Τη στήριξη των Νοικοκυριών, και των εργαζομένων, με προτεραιότητα τους οικονομικά ασθενέστερους.

Πρόσθεσε δε πως πρέπει μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων να δημιουργηθεί ένα Ταμείο για πρόσθετες παρεμβάσεις υπέρ των ανέργων. «Η Ευρώπη μόνο ενισχύοντας την ενότητά και την αλληλεγγύη θα σταθεί όρθια και μέσα στη κρίση, αλλά και στην επόμενη ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο», τονίζει. 
Επισημαίνει ότι είναι ώρα να παρθούν γενναίες αποφάσεις κι όχι δισταγμοί και ημίμετρα, γι αυτό χρειάζεται ένα νέο «ευρωπαϊκό σχέδιο Μάρσαλ», με κινητοποίηση όλων των χρηματοδοτικών μέσων που η ΕΕ διαθέτει.

«Οι ηγέτες της ΕΕ μπορούν και πρέπει να πάρουν απόφαση για έκδοση ειδικών ευρωομολόγων τα οποία θα αποπληρωθούν μελλοντικά από τον κοινοτικό προϋπολογισμό, ώστε η αντιμετώπιση της κρίσης επιδημίας να μην μετεξελιχθεί σε κρίση χρέους. Τα χρήματα αυτά μπορεί να διαχειριστεί ο ESM, αλλά χωρίς την προϋπόθεση να συνοδεύονται από προγράμματα προσαρμογής», επεσήμανε.

«Την ώρα της μεγάλης κρίσης για τους πολίτες της, η Ευρώπη δεν έχει περιθώριο να επαναλάβει τα λάθη. Δεν έδωσε έγκαιρα κατευθυντήριες γραμμές στα κράτη-μέλη για την πανδημία. Πάλι καθυστερεί να δώσει λύσεις για την οικονομία όπως και στην αντιμετώπιση της κρίσης του 2009. Οι χώρες της ευρωζώνης δεν μπορούν να σηκώσουν, η κάθε μια μόνη της, τόσο μεγάλο οικονομικό και κοινωνικό κόστος», υπογράμμισε η κ. Γεννηματά και κάλεσε την ΕΕ να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων καθώς η πανδημία δοκιμάζει τα πάντα: Τη δημόσια υγεία, την κοινωνία, την οικονομία, τις αντοχές μας , την ικανότητα του πολιτικού κόσμου, την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Ένας ‘Μαύρος Κύκνος’ αλλάζει τη ροή της ιστορίας και του κόσμου όπως τον ξέραμε», ανέφερε χαρακτηριστικά

 

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr