“Τυχερή ή Άτυχη η γενιά του ΄90;”

Άρθρο γνώμης του Φίλιππου Χαραλαμπίδη

 

 Η γενιά του ΄90 ήταν η γενιά που όλα έδειχναν να είναι τόσο ρόδινα και με γεμάτη ασφάλεια. Οι γεννημένοι το ΄90 είναι προικισμένοι με ένα θησαυρό, τα παιδικά αγνά χρόνια. Οι μέρες ήταν γεμάτες. Γεμάτες με φωνές, γέλια και χώμα. Τότε δεν υπήρχαν ακόμα τα κινητά. Χτυπούσαν είτε τα κουδούνια είτε φώναζαν από τα μπαλκόνια. Έλεγαν ένα “ μαμά πάω να παίξω” και έφευγαν με μια μπάλα αγκαλιά. Με τις ώρες έπαιζαν παιχνίδια στις αυλές και τις αλάνες. Επινοούσαν καινούργια παιχνίδια, κούτες και γωνιές μεταρέποταν σε στρατόπεδα και τα καλάμια ήταν τα πολυβόλα τους. Τα παιδιά αυτά γεννήθηκαν στην δεκαετία της φαντασίας.

 Μετέπειτα μεγαλώνοντας , στην ηλικία των 12-13 άρχισαν και τα πρώτα τους φλερτ. Και αυτό γινόταν με ραβασάκια, με λουλούδια και με σοκολάτες. Αγνά και αθώα , όχι όπως γίνεται σήμερα μέσω των social media. Στη συνέχεια ήρθαν και τα πρώτα πάρτυ σε clubs με άφθονο χορό και φλερτ. Οι μεγαλύτερες γενιές βλέπουν την γενιά αυτή, ως τη γενιά του καταναλωτισμού, της καλοπέρασης, των πάρτυ και όλων των σχετικών. Δεν τους αδικώ , αλλά και έτσι τους έμαθαν. Το μόνο σίγουρο είναι ότι έχουν αποκτήσει πολύ καλη παιδεία και ευχάριστα παιδικά χρόνια. 

 Η γενιά αυτή προσπάθει για ένα καλύτερο μέλλον, όχι μόνο το δικό τους , αλλά και για των συναθρώπων τους. Βέβαια υπάρχουν και αυτοί που τους πιάνει ένας φόβος για το άγνωστο μέλλον και παραιτούνται λίγο πολύ από τη ζωή. Συμβιβάζονται δηλαδή με αυτά που έχουν και με αυτά που τους δίνουν. 

 Από την αλλή πλευρά, μπορεί να έδειχνε ότι η ζωή τους θα ήταν στρωμένη με ροδοπέταλα όμως αυτά μεταμορφώθηκαν σε χαλίκια. Λίγο η οικονομική κρίση που ξέσπασε, οι χαμηλοί μισθοί και τώρα η πανδημία τους κόβει τα φτέρα και τα όνειρα. Πολλές συμφορές μαζεμένες με αποτέλεσμα να τους ακυρώνει να φτιάξουν μια όμορφη και ήρεμη ζωή και πόσο μάλλον να δημιουργήσουν την δική τους οικογένεια και τα δικά τους παιδιά. Είναι αυτό που λέμε “ από τα σαλόνια στα αλώνια”. 

 Στο χέρι τους είναι όμως να παλέψουν, αφήνοντας την καλοπέραση στην άκρη και να αλλάξουν την κατάσταση σχεδιάζοντας έτσι το μέλλον που ονειρεύονται.