“Τέλος Εποχής = Ώρα για Ξεκαθάρισμα”

επιμέλεια: Λένα Κιούρα

 

Καλό καλοκαίρι! Μπορεί να μην έχει μπει ο Ιούνιος ακόμα αλλά το καλοκαίρι έφτασε πρόωρα τη φετινή χρονιά. Να κι ένα καλό που ήρθε πριν την ώρα του το 2020! Ο υδράργυρος λοιπόν χτυπάει κόκκινο σιγά σιγά και έχουμε μείνει να φοράμε 2-3 καλοκαιρινά ρούχα που αφήνουμε στην ντουλάπα και τον χειμώνα για περιστάσεις σαν κι αυτή καλή ώρα. Enough is enough! (που λέμε και…στη σχολή μου) Ώρα να σηκωθούμε από τον καναπέ και να βάλουμε μια τάξη στο σπίτι αλλά και στη ζωή μας προτού να σφίξουν οι ζέστες και στάζουμε από ιδρώτα κάνοντας μισό βήμα. Άντε σήκω και άκου τι πρέπει να κάνεις. Εμπρός, μαρς!

Τα βήματα που θα σε κάνουν guru της οργάνωσης

  1. Γνωστό και ως decluttering, το ξεκαθάρισμα είναι το πρώτο βήμα που θα ήταν καλό να ακολουθήσεις πριν ξεκινήσεις τη γενική καθαριότητα. Γιατί; Και για να αποφύγεις την σκόνη που θα προκληθεί αλλά και για να μην προγραμματίζεις να οργανώσεις και να τακτοποιήσεις πράγματα που εν τέλει δεν χρειάζεσαι.
  2. Ακολουθεί η οργάνωση, όπου με τα ξεκαθαρισμένα πλέον πράγματα μπροστά σου, είσαι σε θέση να τα βάλεις σε τάξη. Χρησιμοποίησε θήκες φύλαξης, διάφορα organizers και διαχωριστικά, κουτιά που μπορείς να τυλίξεις με ένα όμορφο χαρτί και θα βρίσκεις τα πράγματά σου πιο γρήγορα και εύκολα από ποτέ!
  3. Η συντήρηση είναι το Α και το Ω. Αν σήμερα το σπίτι σου μοιάζει με εικόνα στο Pinterest και σε δυο εβδομάδες δεν απέχει και πολύ από το πώς ήταν πριν το οργανώσεις, σίγουρα δεν το προσέχεις όσο θα έπρεπε. Μην αμελείς την καθημερινή τακτοποίηση για να αποφύγεις τέτοια σκηνικά αργότερα. Αν τεμπελιάζεις, κάνε αυτό: Σήκω από τον αναπαυτικό σου καναπέ και για δύο λεπτά ασχολήσου με την εκκρεμότητα που έχεις. Σου αφήνω το link για να τσεκάρεις το σχετικό βίντεο που με βοήθησε κι εμένα να μην τεμπελιάζω ούτε λεπτό: https://www.youtube.com/watch?v=cLb39pmvmek

  • Είδη ένδυσης και υπόδησης

Άνοιξε την ντουλάπα σου και σκέψου τι φόρεσες και τι όχι τον περασμένο χειμώνα. Αν ο λόγος που δεν φόρεσες κάτι είναι επειδή «δεν ήταν της μόδας», σεβαστό. Φύλαξέ το κάπου εκτός ντουλάπας μέχρι να επανέρθει στις τάσεις. Αν συνειδητοποιείς ότι το ρούχο ήταν κάθε φορά σε ορατό σημείο και εσύ απέφευγες να το φορέσεις, σημαίνει πως δεν το έχεις πλέον σε μεγάλη εκτίμηση. Όλα αυτά τα ρούχα λοιπόν βάλ’ τα σε μια σακούλα και χάρισέ τα όπου θέλεις. Αν για ένα ρούχο δεν είσαι σίγουρος/η αν θέλεις ή όχι να το αποχωριστείς, δώσ’ του μια ακόμη ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ευκαιρία για τον ερχόμενο χειμώνα. Ακολούθησε την ίδια διαδικασία για τα παπούτσια και τα αξεσουάρ σου.

  • Συμπράγκαλα που έχεις στον χώρο και στις αποθήκες σου

Αν τα καλύμματα του καναπέ σου είναι χειμερινά, αν οι κουρτίνες και τα χαλιά δεν αποπνέουν καλοκαίρι και δροσιά, αν το βάζο στην τραπεζαρία έχει τον Άγιο Βασίλη, τότε ήρθε η ώρα για μια αλλαγή. Αντικατάστησέ τα με τα αντίστοιχα καλοκαιρινά και αμέσως θα αλλάξει η διάθεση σου. Αν τώρα άνοιξες το σπιτικό σου, υπάρχουν άπειρα οικονομικά και ποιοτικά λευκά είδη στην αγορά που στην τελική τα βαρέθηκες; Αγοράζεις καινούργια χωρίς πολλή σκέψη. Η επένδυση σε πολύ ακριβές κουρτίνες/καλύμματα/διακοσμητικά είναι κατά τη γνώμη μου ανώφελη καθώς είναι πράγματα σε κοινή θέα μέσα στο σπίτι που με το πέρασμα του χρόνου το μάτι τα συνηθίζει και τα βαριέσαι πριν γίνει η απόσβεσή τους. Αφού δώσεις στο σπίτι σου μια καλοκαιρινή νότα, ξεκαθάρισε τι από τα χειμερινά συμπράγκαλα έχει φθαρεί ή δεν είναι πλέον του γούστου σου.

Ανοίγεις την αποθήκη σου και δεν μπορείς να μπεις μέσα; Βλέπεις από ρακέτες και απόχες μέχρι τα παιχνίδια που είχες στα μικράτα σου; Βγάλ’ τα όλα έξω και άρχισε να ξεκαθαρίζεις. Δώσε στα πράγματα σου μια δεύτερη ευκαιρία χαρίζοντάς τα σε κάποιον άλλον που θα τα χαρεί περισσότερο από όσο εσύ τώρα. Αν βρεις κάτι που δεν θυμόσουν καν ότι το είχες και ενθουσιάστηκες με την ύπαρξή του τότε ευκαιρία να το εντάξεις στην καθημερινότητά σου, αν ωστόσο η ύπαρξη κάποιου αντικειμένου σε κάνεις να απορείς για εκείνη, τότε σίγουρα δεν το χρειάζεσαι.

  • Βιβλία και χαρτικά είδη

Αν είσαι φοιτητής ή λάτρης των βιβλίων, ή και τα δύο, σίγουρα θα έχεις στη βιβλιοθήκη σου πολλά βιβλία, φωτοτυπίες και όλα αυτά που τα βλέπεις και σε πιάνει η ώρα σου (γιατί για να διαβάζεις αυτό το άρθρο πιθανότατα σε πιάνει). Αν είναι βιβλία της σχολής που χρειάζεσαι ακόμη κράτησέ τα στη βιβλιοθήκη σου. Αν όχι, τοποθέτησέ τα σε χάρτινα κουτιά για να μην σκονίζονται και φθείρονται. Αν πάλι τα θεωρείς εντελώς ανούσια μπορείς να τα δωρίσεις σε κάποια βιβλιοθήκη. Το ίδιο μπορείς να κάνεις και με τα λογοτεχνικά ή άλλων ειδών βιβλία και γενικότερα τα χαρτικά σου.

  • Καλλυντικά και είδη περιποίησης

Κάλλιστα συνώνυμα με το μπάνιο αφού τις περισσότερες φορές εκεί βρίσκονται, τα καλλυντικά, οι κρέμες και γενικότερα τα προϊόντα περιποίησης προσώπου και σώματος είναι υλικά αγαθά στα οποία δεν υπάρχει κορεσμός και αγοράζουμε συνεχώς καινούργια, ακόμη κι αν τα παλιά που έχουμε δεν είναι καν παλιά. Αν έχεις αμέτρητες κρέμες σώματος, 587 προϊόντα για τα μαλλιά και καλλυντικά από το 2012 ήρθε η ώρα να αποφασίσεις για την τύχη τους. Αν κοιτώντας τη συσκευασία διαπιστώσεις ότι πρώτον είναι ανοιχτή, δεύτερον το χρονικό περιθώριο χρήσης έχει περάσει (συνήθως αναγράφεται ως 3Μ, 6Μ, 12Μ κοκ., που σημαίνει ότι μπορείς να το χρησιμοποιήσεις 3, 6, 12 κοκ. μήνες αφότου την ανοίξεις) και τρίτον ότι η σύσταση και η μυρωδιά δεν είναι ίδια με την αρχική (αν θυμάσαι δηλαδή) πάρε μια τεράστια σακούλα κι άρχισε να πετάς. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να βάλεις τον οργανισμό σου σε αυτή την παρακινδυνευμένη διαδικασία προκειμένου να εξοικονομήσεις 10 και 20 ευρώ. Σε περίπτωση ερεθισμού, αλλεργίας ή και μόλυνσης, σκέψου ότι τα χρήματα που θα χρειαστείς για να αντιμετωπίσεις το πρόβλημα θα είναι σίγουρα τετραπλά, το ίδιο και ο χρόνος αποκατάστασης.

  • Κουζίνα και τρόφιμα

Η κουζίνα ίσως είναι το μέρος που ολημερίς το χτίζουνε και το βράδυ γκρεμίζεται, σαν το γεφύρι της Άρτας ένα πράγμα. Κι αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό καθώς όλα μας τα γεύματα ετοιμάζονται εκεί. Ωστόσο αν την οργανώσεις σωστά δεν έχεις να φοβάσαι τίποτα. Ξεκαθάρισε τι από όλα αυτά τα κουζινικά μικρο-gadget χρειάζεσαι και ποια από τα τρόφιμα έχουν λήξει ή δεν τα χρησιμοποιείς στην μαγειρική σου. Οργάνωσε τα συρτάρια και τα ντουλάπια σου με ειδικά διαχωριστικά και organizers και προσπάθησε να είναι όσο πιο minimal γίνεται καθώς είναι σχεδόν αναπόφευκτο ότι με την πάροδο του χρόνου όλο και κάτι θα προστεθεί.

  • Εσύ και ο εαυτός σου

Το ότι ξεκαθαρίζεις και οργανώνεις το σπίτι σου δεν σου εγγυάται από μόνο του μια ανακούφιση και ηρεμία. Αν έχεις στη ζωή σου τα λεγόμενα τοξικά άτομα, όσο τακτοποιημένα και να είναι τα ντουλάπια σου εσύ θα εξακολουθείς να τα βλέπεις ακατάστατα, επηρεασμένος/η από την ψυχική σου κατάσταση. Γι’ αυτό, πάρε αποφάσεις για τη ζωή σου και κράτα κοντά σου τα άτομα που σε αγαπάν και τους αγαπάς, που σε σέβονται και τους σέβεσαι. Όλοι εκείνοι που σου προκαλούν αναστάτωση αντί για γαλήνη, καλύτερα να πάρουν τον δρόμο με τα ληγμένα καλλυντικά. 😉 Αλλά αυτό δεν είναι της παρούσης…

Extra Tip

Για περισσότερη έμπνευση και ιδέες, ρίξε μια ματιά στο Pinterest και αν δεν βρεις τίποτα, εμένα να μη με λένε Λένα!

Και να θυμάστε: Getting organized is a matter of self-respect.