21 Ιανουαρίου – Παγκόσμια Ημέρα Αγκαλιάς

Του Κωνσταντίνου Τανιά

Αγκαλιά. Δυνατή αυτή η λέξη. Ακόμα πιο δυνατή, όμως, είναι η σημασία της. Δεν είναι απλώς μια κίνηση, ένα χάδι, μια συνήθεια. Είναι ο τρόπος για να εκφράσεις τα συναισθήματά σου, να δείξεις κάπου την αγάπη σου, την ευγνωμοσύνη σου. Είναι το «μέσο» για να πεις εκείνο το «ευχαριστώ», το οποίο δεν είναι απαραίτητο ότι εκφράζεται μόνο με λέξεις.

Αύριο, λοιπόν, η μέρα είναι αφιερωμένη στην αγκαλιά. Η ιδέα ήρθε το 1986 από τον Kevin Zaborney, ο οποίος-απ’ ό,τι φαίνεται-έψαχνε έναν τρόπο ώστε να προσφέρουμε περισσότερες αγκαλιές στους ανθρώπους που αγαπάμε. Κάτι θα ήξερε ο Kevin, όπως ξέρει η επιστήμη, οι ειδικοί, όλοι μας. Δέκα δευτερόλεπτα αγκαλιάς είναι αρκετά για να μειωθεί το στρες και να αυξηθεί η ευεξία, υποστηρίζουν κάποιοι, ενώ πολλοί είναι αυτοί που αγκαλιάζουν, θεωρώντας πως έτσι θα βρουν το «φάρμακο» που θα τους γιατρέψει. Είναι τυχαία όλα αυτά;

Όχι. Δε μπορεί να θεωρηθεί τυχαία μια κατάσταση που μπορεί-εύκολα και αβίαστα-να σου αποφέρει τόσο ισχυρά συναισθήματα. Η αγκαλιά είναι ικανή να μετατρέψει το άγχος σου σε δύναμη και το φόβο σου σε ελπίδα. Μπορεί να σε «βγάλει» από μια κατάσταση που μέχρι πριν σου προκαλούσε αίσθημα δειλίας, το οποίο θα γίνει σπίθα αισιοδοξίας και θα σε κάνει να «αποχωριστείς» το φόβο σου.

Εύκολα και αβίαστα; Ναι, όμως υπάρχει κι ένα «αλλά». Είναι οξύμωρο να χαρακτηριστεί μια αγκαλιά ως «εύκολη». Στην πραγματική αγκαλιά, αγκαλιάζει η ψυχή και όχι το σώμα. Κάτι τέτοιο δεν είναι και τόσο εύκολο, εφόσον απαιτεί προσπάθεια και αγάπη. Αγάπη που αναδύεται, αγκαλιάζει, σφίγγει, αλλά δεν πνίγει.

Δεν είναι λίγα τα quotes που έχουν γραφτεί για την αγκαλιά. Παρακάτω, σου έχω μερικά από αυτά:

Εκτός από τους ανθρώπους που έχεις γύρω σου και θέλεις να αγκαλιάσεις, μη ξεχάσεις να «αγκαλιάσεις» και τον εαυτό σου. Τον εαυτό σου που πάντα ήταν εκεί και παρακολουθούσε τις κινήσεις σου. Τον εαυτό σου που πολλές φορές απαξίωσες και ξέχασες να φροντίσεις. Αν δεν το κάνεις εσύ, τότε ποιος; Δε λέω, καλοί και οι γύρω σου, αλλά σαν την αγκαλιά-την πραγματική αγκαλιά-που θα δώσεις εσύ στον εαυτό σου, δεν έχει.