28,3 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια Δ. Ελλάδας για ολοκληρωμένη διαχείριση στερεών αποβλήτων

Με το ποσό των 28,3 εκατομμυρίων ευρώ χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έργα για την ολοκληρωμένη διαχείριση στερεών αποβλήτων, όπως ανακοίνωσε σήμερα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο του εγκεκριμένου περιφερειακού σχεδιασμού διαχείρισης απορριμμάτων, η Περιφέρεια, σύμφωνα με τον κ. Κατσιφάρα, «έχει τη δυνατότητα χρηματοδότησης έργων και δράσεων, όπως η κατασκευή ή η ενίσχυση υποδομών διαχείρισης αποβλήτων, πάντα με γνώμονα τις στοχεύσεις τού σχεδιασμού και το τρίπτυχο μείωση απορριμμάτων-επαναχρησιμοποίηση-ανακύκλωση».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο περιφερειάρχης εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις δύο μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων, στη Ναύπακτο και την Τριανταφυλλιά Ηλείας, που εντάχθηκαν σε χρηματοδοτικά προγράμματα και δρομολογήθηκε η κατασκευή τους.

«Πρόκειται για δύο μονάδες, οι οποίες θα εξυπηρετήσουν, η μεν πρώτη τους δήμους Ναυπάκτου, Μεσολογγίου και Θέρμου της Αιτωλοακαρνανίας, η δε δεύτερη, το σύνολο των δήμων της Ηλείας» ανέφερε ο κ. Κατσιφάρας και εξέφρασε την προσδοκία οι εντάξεις να έχουν και συνέχεια.

Στη συνέχεια, εστίασε στις ανοικτές προσκλήσεις, οι οποίες απευθύνονται στους δήμους και τους Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, που, όπως σημείωσε, «έχουν τη δυνατότητα να χρηματοδοτηθούν από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτική Ελλάδα 2014-2020 και να υλοποιήσουν όσες δράσεις εντάσσονται κι εξυπηρετούν τον περιφερειακό σχεδιασμό».

Συγκεκριμένα, όπως τόνισε, «είναι ενεργή πρόσκληση από το ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδος, προϋπολογισμού 15.300.000 ευρώ, που χρηματοδοτεί τη δημιουργία νέων ή την επέκταση υφιστάμενων Χώρων Υγειονομικής Ταφής, τη δημιουργία Μονάδων Επεξεργασίας Υπολειμματικών Σύμμεικτων Αστικών Αποβλήτων, καθώς και τη δημιουργία Μονάδων Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων».

Επίσης, ο κ. Κατσιφάρας επισήμανε ότι υπάρχουν άλλες δύο, νέες προσκλήσεις που αφορούν η πρώτη τη διαχείριση βιοαποβλήτων, δηλαδή δράσεις οικιακής και δημοτικής κομποστοποίησης βιοαποβλήτων, με προϋπολογισμό 7.300.000 ευρώ, η δεύτερη τη δημιουργία πράσινων σημείων, με προϋπολογισμό 5.700.000 ευρώ.

«Ακολουθώντας τις σύγχρονες πρακτικές που εστιάζουν στην ανακύκλωση και στη δραστική μείωση των αποβλήτων, μέσα από την αξιοποίηση της τεχνολογίας, την καινοτομία στη διαχείριση και τον οικολογικό σχεδιασμό, μπορούμε να υιοθετήσουμε μαζί την τάση που καλλιεργείται για την Ευρώπη της ανακύκλωσης και την κοινωνία μηδενικών αποβλήτων», κατέληξε ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας.

 

Πηγή: www.dimarxos.gr