4+1 βιβλία που πρέπει να διαβάσεις

“Reading gives us someplace to go when we have to stay where we are” - Mason Cooley

Του Κωνσταντίνου Τανιά

Για πολλούς, ένα βιβλίο μπορεί να αποτελέσει συντροφιά, αξιοποιώντας τον ελεύθερό τους χρόνο διαβάζοντας. Τα βιβλία διαφέρουν μεταξύ τους ανάλογα με το είδος, τη γραφή, καθώς και το αναγνωστικό κοινό στο οποίο απευθύνονται. Παρακάτω, καταγράφονται πέντε βιβλία, για τα οποία αξίζει να δαπανήσεις κάποιες μέρες για να τα διαβάσεις.

 

  • «Το Ημερολόγιο της Άννας Φρανκ» – Άννα Φρανκ

 

Το προσωπικό ημερολόγιο της Άννας Φρανκ παραμένει έως σήμερα η πιο συγκινητική ιστορία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και αξίζει να το διαβάσεις, διότι αποτελεί έναν ύμνο στο ιδεώδες της ελευθερίας. Το 1942, η 13χρονη Άννα Φρανκ επί δύο χρόνια κρύβεται από τους Ναζί με την οικογένειά της, στο πίσω μέρος ενός σπιτιού στο Άμστερνταμ. Αυτό το διάστημα, καταγράφει στο ημερολόγιό της αυτήν την τρομακτική εμπειρία, με ειλικρίνεια και χιούμορ, όπως μπορεί να ιδωθεί μέσα από τα μάτια και τη γραφή ενός μικρού κοριτσιού. Παρά τις δυσκολίες, διατηρεί την παιδική της αθωότητα, τη φαντασία και την ελευθερία σκέψης της. Το βιβλίο έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες, πέρα από τα ελληνικά.

 

  • «Περσέπολις» – Μαργιάν Σατραπί

 

Η συγγραφέας αφηγείται τη ζωή ενός παιδιού που μεγαλώνει στο Ιράν, στα δύσκολα χρόνια της ανατροπής του Σάχη, της Ισλαμικής Επανάστασης και του πολέμου Ιράν – Ιράκ. Στο βιβλίο της, τονίζεται η καταπίεση των γυναικών, η αντίθεση του ιδιωτικού και δημοσίου βίου, η δίψα για ελευθερία, η ειρήνη, καθώς και η δημοκρατία μέσα από τα μάτια ενός παιδιού, δοσμένα με χιούμορ, συγκίνηση και τρυφερότητα.

  • «Ο Αλχημιστής» – Πάολο Κοέλιο

«Όταν θες κάτι, όλο το σύμπαν συνωμοτεί για να τα καταφέρεις»: φράση που έχει χαραχτεί στο μυαλό μας και τη χρησιμοποιούμε συχνά. Φράση που καταγράφεται στον Αλχημιστή κι εμείς τη θυμόμαστε ακόμα και σήμερα. Από τα δημοφιλέστερα βιβλία στον κόσμο, που συγκινεί και γεμίζει αισιοδοξία, αποδεικνύοντας πως ο άνθρωπος μπορεί να ξεπεράσει όλα τα εμπόδια, κυνηγώντας τα όνειρά του. Πρόκειται για την ιστορία ενός νεαρού βοσκού, του Σαντιάγο, που ταξιδεύει από την Ανδαλουσία ως την Αίγυπτο, για να αναζητήσει ένα χαμένο θησαυρό.

 

  • «Το Δεύτερο Φύλο» – Σιμόν ντε Μποβουάρ

 

Αναμφίβολα, είναι ένα από τα βιβλία που δεν πρέπει να λείπει από καμία βιβλιοθήκη. Η θρυλική Σιμόν Ντε Μποβουάρ, η απόλυτη σουρεαλίστρια, παρουσιάζει τη γυναίκα ως ανεξάρτητη, αλλά ανήμπορη να βιώσει απόλυτα τη φύση της, μιας και ο προορισμός της είναι ο γάμος. Έτσι, βρίσκεται εγκλωβισμένη. Η συγγραφέας προτείνει να μελετηθεί πολύ καλά η παραδοσιακή μοίρα της γυναίκας, για να καταλάβουμε όλοι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει και να προσπαθήσουμε να βελτιώσουμε την κατάστασή της. Κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1949 και συμπεριλαμβάνεται στη «μαύρη λίστα» του Βατικανού. Είναι ένα βιβλίο-ύμνος στο φεμινιστικό κίνημα, που οφείλεις να το διαβάσεις.

 

  • «Τα γενέθλια» – Ζωρζ Σαρή

 

21η Απριλίου 1967, Πραξικόπημα στην Αθήνα. Η Άννα είναι 8 ετών και ονειρεύεται πολύχρωμα μπαλόνια. Τα μπαλόνια, όμως, σπάνε με έναν ξερό ήχο. Τα τανκς βγαίνουν στους δρόμους της Αθήνας. Η ζωή της Άννας αναποδογυρίζεται. Δε θα γιορτάσει ποτέ τα γενέθλιά της. Θα μεγαλώσει με τον καθηγητής της, που θα της μάθει τι πάει να πει ελευθερία. Ένα αφηγηματικό βιβλίο, που περιγράφει τη Χούντα μέσα από τα μάτια ενός μικρού παιδιού, το οποίο ύστερα μεγαλώνει και βιώνει σε πρώτη γραμμή την φρίκη του Πολυτεχνείου. Η ιστορία της θα σε συνταράξει.

 

Με πληροφορίες από grandemagazine.gr