5 αληθινές υποθέσεις που έγιναν επεισόδια στη 10η εντολή (Μέρος 2ο)

Της Βιβής Κοτσαπουϊκίδου

Η 10η εντολή του Πάνου Κοκκινόπουλου, είναι αναμφίβολα ένα από τα πιο πετυχημένα σίριαλ του Alpha και μια από τις μοναδικές ελληνικές σειρές θρίλερ και μυστηρίου.

Πολλά επεισόδια έχουν στοιχεία από αληθινές υποθέσεις Ελλάδας και εξωτερικού, ωστόσο κάποια είναι ξεκάθαρα βασισμένα σε αυτές. Σήμερα θα δούμε μαζί 5 αληθινές υποθέσεις που έγιναν επεισόδια στη 10η εντολή κι αν δεν έχεις διαβάσει το πρώτο μέρος σου δίνω 10 λεπτά να το διαβάσεις και έπειτα να διαβάσεις το δεύτερο.

5 αληθινές υποθέσεις που έγιναν επεισόδια στη 10η εντολή

 

«Αρραβωνιάσματα» – Υπόθεση Μαρίας Σαμπανιώτη

Η υπόθεση της Μαρίας Σαμπανιώτη, η οποία θα μπορούσε να γίνει επεισόδιο και στη σειρά ‘Deadly Woman’, έχει μείνει στην ιστορία ως η υπόθεση με τα τηγανόψωμα.

Η Μαρία Σαμπανιώτη, προσπάθησε να «ξεκάνει» επτά ανθρώπους εκ των οποίων οι τρεις πέθαναν και οι τέσσερις κατέληξαν στο νοσοκομείο, μέσω δηλητηριασμένου ζυμαριού, με διάθεση να εκδικηθεί δύο οικογένειες, οι οποίες δεν ήθελαν τη μια από τις δυο κόρες της για νύφη.

Το έγκλημα συνέβη στις 18 Ιανουαρίου 1992, στο Περιστέρι και σ’ αυτό βασίστηκε το επεισόδιο «Αρραβωνιάσματα» με την Ναταλία Τσαλίκη. Τα τηγανόψωμα αποδόθηκαν ως σκαλτσούνια και η Βιργινία δηλητηρίασε μια οικογένεια γειτόνων, μετά από ένα διαλλυμένο αρραβώνα και δε το αρνήθηκε στιγμή.

Ηθοποιοί: Ναταλία Τσαλίκη, Αννίτα Κούλη, Νατάσα Ασίκη, Γρηγόρης Σταμούλης, Γιώργος Σουξές, Ζαχαρούλα Βαλαβάνη, Γιάννης Κατσαρός, Μάνος Πεδιαδίτης, Αναστασία Γκολέμα, Χρήστος Δήμας

«Το δώρο» – Υπόθεση Άλεξ

Η υπόθεση του Άλεξ είναι μια από αυτές που απασχόλησε τη κοινή γνώμη για αρκετό καιρό και τάραξε την κοινωνία της Βέροιας. Ο Άλεξ ήταν 11 χρονών όταν εξαφανίστηκε ξαφνικά και τελικά όπως μαθεύτηκε δολοφονήθηκε από ανήλικους φίλους του, με τη σορό του να μη βρίσκεται ποτέ.

Οι υποθέσεις πολλές και οι ανακρίβειες ακόμα περισσότερες για τον άδικο χαμό του μικρού πίσω στο 2006. Το επεισόδιο «Το δώρο» βασίζεται  στην υπόθεση του Άλεξ, ωστόσο το θύμα είναι κορίτσι και η μητέρα του φαίνεται να λύνει την υπόθεση και να βρίσκει το πτώμα της. Κοινό σημείο είναι σίγουρα το bullying που αντιμετώπισαν και τα δύο παιδιά.

Ηθοποιοί: Θεοδώρα Τζήμου, Νεφέλη Κουρή, Νίκος Ψαρράς, Αμαλία Νίνου, Έρση Μαλικένζου, Ηρώ Μουκίου, Γιώργος Σουξές, Χρήστος Καπενής, Μαίρη Χάγια, Βασίλης Μπατσακούτσας, Πάνος Παπαδόπουλος, Μιχάλης Λεβεντογιάννης

«Σε πρώτο βαθμό» – Υπόθεση Μανώλη Δουρή

Στο συγκεκριμένο επεισόδιο η διαφορά με την πραγματική υπόθεση είναι τεράστια, λόγω της βιαιότητας της, ωστόσο κινείται στο πλαίσιο της ενδοοικογενειακής βίας.

Ο Μανώλης Δουρής, είχε αποδώσει σε κρίσεις και διαλείψεις τη δολοφονία και το βιασμό του 7χρονου γιού του, από τον ίδιο, το 1993 όταν και συνέβη το έγκλημα. Στην αρχή παρίστανε τον «στοργικό» πατέρα και έψαχνε το παιδί του όταν αυτό «εξαφανίστηκε», ωστόσο τελικά ομολόγησε τις πράξεις του στην αστυνομία και καταδικάστηκε σε ισόβια. Δύο χρόνια μετά βρέθηκε απαγχονισμένος με καλώδιο της τηλεόρασης στην  τουαλέτα των φυλακών Τρικάλων.

Στο επεισόδιο «σε πρώτο βαθμό», παρουσιάζεται ένας πατέρας με αδυναμία στην κόρη του την οποία βιάζει και ο γιός του τον σκοτώνει για να υπερασπιστεί  την αδερφή του, η οποία δεν μιλάει για το γεγονός, αλλά προσπαθεί να φύγει από το σπίτι.

Ηθοποιοί: Αντώνης Αντωνίου, Κατερίνα Τσάβαλου, Νατάσα Ασίκη, Πυγμαλίων Δαδακαρίδης, Κωνσταντίνος Λάγγος

«Έκπτωτος» – Υπόθεση Βασίλη Ξανθόπουλου

Επεισόδιο και υπόθεση ναι μεν έχουν το ίδιο τέλος, την αυτοκτονία του δράστη, ωστόσο η σειρά μας παρουσιάζει την πλευρά του θύτη και καλύπτει κατά κάποιο τρόπο τις «τρύπες» που δημιουργεί  η πραγματική υπόθεση.

Ο Βασίλης Ξανθόπουλος ήταν Έλληνας φυσικομαθηματικός και η δολοφονία του έγινε στις 27 Νοεμβρίου του 1990, την ώρα που δίδασκε ένα μάθημα για υπολογιστές στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Μαζί δολοφονήθηκε και ο Στέφανος Πνευματικός, καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Υπεύθυνος της δολοφονίας ήταν ο Γιώργος Πετροδασκαλάκης, ο οποίος ήταν μεταπτυχιακός φοιτητής στο πανεπιστήμιο. Ο φοιτητής εμφανίστηκε στην αίθουσα όπου δίδασκε ο Ξανθόπουλος και σκότωσε τους δύο καθηγητές. Ο Πετροδασκαλάκης δεν συνελήφθη ποτέ . Επτά μήνες μετά βρέθηκε κρεμασμένος από ένα δέντρο, 500 μέτρα από ένα εκκλησάκι, στα όρια των νομών Ηρακλείου-Λασιθίου.

Στη σειρά, ο Γιώργος Καραμίχος ενσαρκώνει το ρόλο του φοιτητή  Κωστή, ο οποίος βασίζεται στον Πετροδασκαλάκη. Σύμφωνα με το επεισόδιο, ο Κωστής οδηγείται στο έγκλημα μετά από την προδοσία του καθηγητή του, που είχε αναλάβει το μεταπτυχιακό του και της πρώην κοπέλας του.

Ηθοποιοί: Γιώργος Καραμίχος, Κατερίνα Τσάβαλου, Χρήστος Ευθυμίου, Γρηγόρης Σταμούλης, Αντώνης Αντωνίου, Ηρώ Μουκίου, Γιώργος Σουξές, Παναγιώτης Δρακόπουλος, Ζαχαρούλα Βαλαβάνη

«Ο συλλέκτης» – Υπόθεση Δράκου της Θράκης

Η πραγματική ταυτότητα του Δράκου της Θράκης δεν αποκαλύφθηκε ποτέ. Παρόλα αυτά γνωρίζουμε πως ήταν ένας άνθρωπος που δολοφονούσε ζευγάρια, τα οποία βρισκόταν σε αυτοκίνητα, στους νομούς Ροδόπης και Έβρου.

Το επεισόδιο βασίστηκε στην ιστορία του Δράκου και παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον κυρίως για τη παραπλανητική του διάθεση, αλλά και για το «στήσιμο» του προφίλ του δολοφόνου. Στην σειρά, ο ήρωας, είναι ένας φιλήσυχος  οικογενειάρχης, ο οποίος μια μέρα πιάστηκε από τις αρχές να κάνει βόλτες στο δάσος και θεωρήθηκε πως είναι ο Δράκος, παρά τις έντονες αντιρρήσεις του περί της ενοχής του. Συλλαμβάνεται και όταν αποφυλακίζεται, δεν έχει πια κανέναν πλάι του. Ωστόσο οι τελευταίες σκηνές του επεισοδίου, μας δίνουν μια άλλη οπτική της ιστορίας.

Ηθοποιοί: Κατερίνα Τσάβαλου , Θόδωρος Κατσαφάδος , Αντώνης Αντωνίου , Νικολέτα Βλαβιανού , Κωνσταντίνος Ανταλόπουλος , Βασίλης Γαλαίος , Χρήστος Τριπόδης , Σοφία Κομηνέα , Γιώργος Ρουσσάκης