5 αληθινές υποθέσεις που έγιναν επεισόδια στη 10η εντολή

Της Βιβής Κοτσαπουϊκίδου

  1. Η 10η εντολή είναι από τις πιο επιτυχημένες σειρές της Ελληνικής τηλεόρασης με αμέτρητες επαναλήψεις και χιλιάδες θαυμαστές. Τα περισσότερα επεισόδια της είναι συγκλονιστικά και καθηλώνουν τον τηλεθεατή. Μάλιστα, πολλά από αυτά βασίζονται σε  αληθινές υποθέσεις-ιστορίες που έχουν ταράξει το Πανελλήνιο τα τελευταία χρόνια. Σήμερα θα δούμε πέντε από αυτά τα πραγματικά εγκλήματα, τα οποία δραματοποιήθηκαν από τον Πάνο Κοκκινόπουλο και την ομάδα του., στις οθόνες μας.
  • «Αγγελικά πρόσωπα» – Υπόθεση Σατανιστών Παλλήνης

Το Δεκέμβριο του 1993 η χώρα μένει άναυδη με την υπόθεση των Σατανιστών της Παλλήνης, με πρωταγωνιστές τον Μάκη Κατσούλα, τον Μάνο Δημητροκάλη και την Δήμητρα Μαργέτη. Ανθρωποθυσίες, σεξουαλικά όργια και μαύρη μαγεία ήταν μερικές από τις «απλές» συνήθειες της παρέας των Σατανιστών.

Το cast των Γιάννη Στάνκογλου, Χάρη Μαυρουδή και Κατερίνας Παπαδάκη αναπαριστούν τους τρεις σατανιστές της Παλλήνης, με μεγάλη επιτυχία. Το επεισόδιο έχει πολλές αληθινές «πινελιές» και είναι αυτό που το κάνει πιο συγκλονιστικό.

  • «Σε στενό οικογενειακό κύκλο» – Υπόθεση Στέλλας Σπυριδάκη

Η ιστορία αφορά την 44χρονη Στέλλα Σπυριδάκη, η οποία διατηρούσε σχέση με τον κατά 14 χρόνια νεότερό της Δημήτρη Κίτσο. Η σχέση τους κυλούσε ομαλά, μέχρι που οι ζήλιες και οι σκηνές του Κίτσου άρχισαν να μπαίνουν ανάμεσά τους. Μετά από αρκετούς καυγάδες, ο Κίτσος έριξε την Σπυριδάκη από το μπαλκόνι, όπου και συνέχισε να την πυροβολεί. Η Σπυριδάκη επέζησε και στο νοσοκομείο πληροφορήθηκε ότι ο εραστής της προτού αυτοκτονήσει σκότωσε τα παιδιά της.

Το επεισόδιο διαφέρει αρκετά από τραγικό τέλος, ωστόσο η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη και ο Γιώργος Καραμίχος, που έχουν τους πρωταγωνιστικούς ρόλους και η Ιζαμπέλα Κογιεβίνα κι ο Θοδωρής Αντωνιάδης, στους ρόλους των παιδιών, δίνουν ρεσιτάλ ερμηνείας.

  • «Κλειστά παράθυρα» – Υπόθεση Στέλλας Βαγενά

Η Γιόλα Βαγενά, οδοντίατρος, το 1994 ανακαλύπτει ότι ο σύζυγος της την απατά και οδηγούνται στον χωρισμό. Η ίδια ξεκινά ψυχοθεραπείες, οι οποίες δεν την βοηθούν κι εμφανίζει αυτοκτονικές τάσεις. Ζητά από γνωστά της πρόσωπα να «βάλουν» τέλος στη ζωή της. Τότε απευθύνεται στον Ματθαίο Μονσελά, υπάλληλος σε parking, με τον οποίο ξεκινά μια φιλική σχέση ενώ στην συνέχεια του ζητά να την σκοτώσει και αυτή θα τον πλήρωνε τον φόνο. Ο Μονσελάς πείστηκε και την σκότωσε, ωστόσο δεν ομολόγησε αμέσως την πράξη του στην αστυνομία.

Στο ρόλο του Μονσελά, ο Κατσαφάδος και στον ρόλο της Βαγενά, η Άννα Μάσχα, παρουσιάζουν ένα δυνατό επεισόδιο με μικρή απόκλιση από την πραγματική υπόθεση.

  • «Ασφάλεια ζωής» – Υπόθεση ζεύγους Γκεσοπούλου

Ο Νικόλαος και η Μαρία Γκεσοπούλου επιστρέφουν από την Γερμανία, στην οποία έμεναν ως μετανάστες, μετά από μια οικονομική καταστροφή. Η Γκεσοπούλου έχει την ιδέα να βρουν μια αλλοδαπή χωρίς συγγενείς, να τη σκοτώσουν, να την κάψουν και μετά ο σύζυγός της να πει ότι αυτή η γυναίκα είναι η σύζυγος του, ώστε εισπράξουν την ασφάλεια ζωής της. Το ζεύγος των Νικολάου και Μαρίας Γκεσοπούλου βρίσκει την Σκοπιανή Βιολέτα Βελιαντόφσκα, την οποία και όντως σκοτώνουν και καίνε μέσα στο αυτοκίνητο. Παρόλα αυτά, το έγκαυμα στο χέρι του Νικόλαου έκανε τους αστυνομικούς να υποπτευθούν τον σύζυγο και εν τέλει κατάφεραν να φτάσουν στην αλήθεια.

Στο επεισόδιο της σειράς, όπου πρωταγωνιστούν οι Άκης Σακελλαρίου, Ταμίλα Κουλίεβα και Κατερίνα Παπουτσάκη, η τροπή της υπόθεσης είναι διαφορετική. ο σύζυγος τα βρίσκει με το υποψήφιο θύμα, μια Ρουμάνα κοπέλα και μαζί με τη βοήθεια του «αδερφού» της βγάζουν από τη μέση τη γυναίκα του. Το τέλος ανατρέπει ακόμα πιο πολύ τα πράγματα, καθώς το θύμα όχι μόνο σκοτώνει τον «αδερφό» της (που ήταν εραστής της), αλλά παίρνει τα χρήματα και το σκάει μόνη, αφήνοντας το σύζυγο να φυλακιστεί για τη δολοφονία της γυναίκας του.

  • «Ένας ήσυχος άνθρωπος» -Υπόθεση Δημήτρη Βακρινού

Ο Δημήτρης Βακρινός, ήταν ένας από τους δολοφόνους που απασχόλησε πολύ την κοινή γνώμη, κατά κύριο λόγο για την ευκολία του να σκοτώνει κόσμο ακόμα και για μικροπαρεξηγήσεις. Σκότωσε συνολικά 5 ανθρώπους και είχε αποπειραθεί να σκοτώσει άλλους εννιά, ενώ είχε χαρακτηριστεί «ο δολοφόνος με το κράνος».

Στο ρόλο του Βακρινού, είναι ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος με μια μοναδική ερμηνεία. Στην σειρά ο Βακρινός, παρουσιάζεται πολλές φορές ως θύμα και ψυχολογικά διαταραγμένο άτομο. Επίσης, μια ακόμα διαφορά είναι ότι στο επεισόδιο ζητά από την σύντροφο του να τον σκοτώσει, ενώ στην πραγματικότητα αυτοκτόνησε στην φυλακή.