“5 βιβλία-πόρτες για 5 λογοτεχνικά είδη.”

Πρόταση της Ελίζας Πέτσα

Μια βιβλιοθήκη θα πρέπει να περιλαμβάνει τα πάντα. Ναι, τώρα εσύ λες ότι σου αρέσουν μόνο τα μυθιστορήματα και έχεις βρει το είδος που σ’ αρέσει να διαβάσεις αλλά εγώ είμαι εδώ για να σου προτείνω να διευρύνεις τη γκάμα σου και να δοκιμάσεις και αλλά λογοτεχνικά είδη!

 

Αρχικά να πω ότι ένα είδος για να το γνωρίσουμε χρειάζεται και το κατάλληλο βιβλίο. Να μην είναι πολύ βαρύ αλλά να έχει κάποια χαρακτηριστικά που θα μας κάνουν να καταλάβουμε εάν μας ταιριάζει ή όχι. Άθελά μου, νομίζω πως στη βιβλιοθήκη μου έχω μερικά τέτοια βιβλία και θα σας τα προτείνω, χωρίς να θεωρώ πως είναι τα μόνα που μπορείτε να διαβάσετε για να πάρετε μια γεύση από κάτι που δεν έχετε δοκιμάσει ακόμα.

 

  1. Το ψυχολογικό/αυτοβοηθητικό: Να Σου Πω Μια Ιστορία από Χόρχε Μπουκάι

Το θεωρώ ιδανικό γιατί: Εξελίσσεται σαν μυθιστόρημα μέσα από την αφήγηση του Ντεμιάν , ενός ανήσυχου φοιτητή , που μέσα από τις συνεδρίες με τον Χόρχε προσπαθεί να βρει τον εαυτό του καθώς και απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα που πιθανό να ‘ναι και δικά σου. Κάθε συνεδρία έχει και μια ιστορία (ένα παραμυθάκι) που με έναν πολύ απλό τρόπο μπορεί να σου διδάξει ένα  μάθημα ζωής και να σε κάνει να σκεφτείς λίγο διαφορετικά. Ψάξ’το σε ένα βιβλιοπωλείο και διάβασε την πρώτη ιστορία. Στοίχημα ότι θα σε κερδίσει όπως κέρδισε και εμένα.

 

  1. Η ποίηση : Ό,τι περιγράφω με περιγράφει από Αργύρη Χιόνη

Το θεωρώ ιδανικό γιατί: Τα ποιήματα του Χιόνη είναι τόσο ανάλαφρα που χωρίς να σε κουράσουν θα σε βάλουν στην σκέψη του ποιήματος και τη βαθύτερη κατανόηση του. Μια άλλη αντίληψη των πραγμάτων μέσα από την ποίηση , μια άλλη οπτική γωνία που αξίζει να δοκιμάσεις. ΕΞΤΡΑ ΜΠΟΝΟΥΣ: Το βιβλίο περιλαμβάνει cd με τις απαγγελίες των ποιημάτων από τον ποιητή. Για σένα που δεν ξέρεις πώς να διαβάσεις την ποίηση σωστά για να την κατανοήσεις και να την απολαύσεις στο έπακρο. ( εγώ , πριν πάρω το βιβλίο )

 

  1. Το πολιτικο-ιστορικό: Η φάρμα των Ζώων από Τζωρτζ Όργουελ

Το θεωρώ ιδανικό γιατί: δεν έχω διαβάσει κάτι άλλο. Εντάξει , όχι , είναι μια καλή αρχή. Αρχικά, γιατί, κι αυτό όπως του Χόρχε, είναι μυθιστόρημα , είναι μια ιστορία που εξελίσσεται και σε κρατάει (η επανάσταση των ζώων κατά του κτηματία) και έπειτα γιατί θίγει κάτι βασικό που , δε μπορεί , θα σε ενδιαφέρει : τα ολοκληρωτικά συστήματα και εξουσίες. Μέσα από το βιβλίο αυτό που είναι μια αλληγορία πάνω στα γεγονότα της Ρωσικής Επανάστασης του 1917 και της Σταλινικής περιόδου της Σοβιετικής Ένωσης, θα νιώσεις ότι περιγράφονται με πολύ απλά λόγια πράγματα που συμβαίνουν στο τώρα και ίσως νιώσεις την ανάγκη να βγεις με μια ντουντούκα και να το διαβάζεις σε πλατείες όπως ένιωσα εγώ το καλοκαίρι που το διάβασα. Υπενθύμιση: Οι ήρωες του βιβλίου είναι ζώα αγροκτήματος – σε περίπτωση που χαθήκαμε κάπου.

 

  1. Το αστυνομικό: Ο Φόβος του Ξένου – Συλλογή αστυνομικών ιστοριών από τον ομότιτλο διαγωνισμό

Το θεωρώ ιδανικό γιατί: Το βιβλίο αυτό περιλαμβάνει τις 10 πρώτες αστυνομικές ιστορίες που συμμετείχαν στον ομότιτλο διαγωνισμό αστυνομικής λογοτεχνίας. Ο φόβος του ξένου μπορεί να σημαίνει πολλά πράγματα. Τι θεωρούμε ξένο; Τι φοβόμαστε; Δεν θα ξέρεις αν δεν διαβάσεις αυτό το διαμαντάκι που είναι ιδανικό για ταξίδια με τρένα , με λεωφορεία , με αεροπλάνα… Πάρ’ το μαζί σου ακόμα και σε μια αίθουσα αναμονής και θα σου κρατήσει την καλύτερη συντροφιά. *Στο τέλος κάθε ιστορίας θα κλείνεις το βιβλίο και θα ατενίζεις τον τοίχο με άδειο βλέμμα*

 

  1. Το βιογραφικό: 50 Γυναίκες Που Άλλαξαν Τον Κόσμο από Δήμητρα Νικολαΐδου & Γεωργία Παναγιωτίδου

Το θεωρώ ιδανικό γιατί: Σκέψου ένα βιβλίο 200 σελίδες να λέει μόνο για ένα άτομο. Ε, σου φαίνεται κουραστικό – βέβαια εξαρτάται και το άτομο. Αυτό το βιβλίο μιλά για 50 διαφορετικά άτομα που έζησαν από το 32π.Χ. μέχρι και το 2009μ.Χ. και το κοινό τους γνώρισμα είναι ότι είναι γυναίκες. Α , και ναι… Άλλαξαν κάπως τον κόσμο. Δεν το λες και βαρετό. «Αφιερωμένο σε εκείνες τις γυναίκες που εξακολουθούν σήμερα να αλλάζουν τον κόσμος μας.»

 

 

Επειδή υπάρχουν και άλλα λογοτεχνικά είδη που αξίζουν την προσοχή μας και θέλω κι εγώ ένα κίνητρο , υπόσχομαι άλλες 5 προτάσεις. Θα κρατήσω την υπόσχεσή μου , αν κρατήσετε κι εσείς τη δική σας – να διαβάσετε 1 από τα 5 βιβλία που σας πρότεινα. Τουλάχιστον.