53α Δημήτρια – Φεστιβάλ Δήμου Θεσσαλονίκης

Η πόλη. Οι άνθρωποι. Οι τέχνες. Έχουν έναν κοινό τόπο. Την ανάσα. Όσο ανασαίνουν… τόσο θα υπάρχουν, τόσο θα εξελίσσονται, τόσο θα εμπνέονται ξανά και ξανά.

Στα “53α Δημήτρια” η Θεσσαλονίκη, οι άνθρωποί της και οι τέχνες θα συναντηθούν για μια ακόμη χρονιά. Θέατρο, χορός, μουσική, performances, εικαστικά, συνέδρια, εκδηλώσεις και παράλληλες δράσεις θα αποτελέσουν τον βασικό κορμό της φετινής διοργάνωσης, με άξονα την δημιουργικότητα με κάθε καλλιτεχνικό μέσο και τον πολιτισμό ως ένα ταξίδι για όλους. Από τις 29 Σεπτεμβρίου έως και τις 21 Οκτωβρίου θα διαρκέσουν τα “53α Δημήτρια” του Δήμου Θεσσαλονίκης, διατηρώντας την παράδοση του μεγαλύτερου θεσμού της πόλης για πάνω από μισό αιώνα και βάζοντάς την σε έναν παλμό που τον χρειάζεται για να παραμένει ζωντανή και ζωηρή.

Μετά από σχετικό open call, κατατέθηκαν 250 αιτήμα-προτάσεις. Η ανοικτή πρόσκληση αφορούσε φορείς, ομάδες και μεμονωμένους καλλιτέχνες, με στόχο τη συμμετοχή τους στο φεστιβάλ, με αντικείμενο τους τομείς μουσικής, θεάτρου, χορού, εικαστικών, performance, street art, video art, κινηματογράφου, διαλέξεων, εργαστηρίων και νέων τεχνολογιών. Οι προτάσεις αξιλογήθηκαν και μια σειρά από αυτές θα καλύψουν φέτος το 50% του βασικού προγράμματος των Δημητρίων. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε λοιπόν όλους όσους συμμετείχαν και θέλησαν να γίνουν κομμάτι των Δημητρίων.

Στο βασικό πρόγραμμα των φετινών Δημητρίων θα απολαύσουμε από συναυλία στα Συμμαχικά Νεκροταφεία μέχρι project, performances, εκθέσεις και εκδηλώσεις στην Ροτόντα, το Αλατζά Ιμαρέτ, το Δημοτικό Θέατρο Άνετον, το Λιμάνι, τα Σφαγεία, το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το Βαφοπούλειο και το Γενί Τζαμί. Θα δούμε το ζωντανό θέατρο του 1968, θέατρο με άρωμα από Δανία, Ουγγαρία, Βέλγιο. Θα γνωρίσουμε την Catherine Bay και θα αγαπήσουμε συνεργασίες και βραδιές με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης.

Στο πλαίσιο των 53ων Δημητρίων διοργανώνεται φέτος ένα νέο τμήμα που αφορά την τέχνη του θεάτρου. Εγκαινιάζουμε λοιπόν το πρώτο θεατρικό showcase με παραστάσεις, όπως «Frida κι άλλο», «Εσύ: Τα στοιχεία», «Οιδίπους», «Ο Ευαγγελισμός της Κασσάνδρας», «Mute», «Περιμένοντας τον Γκοντό», «Το δαχτυλίδι της μάνας», «Relic», «After the campsite: Από δω κι εμπρός», «Επαναστατικές μέθοδοι για τον καθαρισμό της πισίνας». Στο showcase θα παρευρεθούν σημαντικοί άνθρωποι του θεάτρου από διάφορες χώρες, εξάγοντας με αυτόν τον τρόπο το θεατρικό ταλέντο σε μέρη που διατηρούν μια ξεχωριστή θεατρική παράδοση.

Ειδικότερα, θα έχουμε μαζί μας τους Rodrigo Fransisco από το «Almada Festival» της Πορτογαλίας, Tomasz Kirenczuk από το «International Theatre Festival Dialog» της Πολωνίας, Dáša Čiripová από το «International Festival Divadelná» της Σλοβακίας, Nikolay Iordanov από το «Varna Intetnational Festival» της Βουλγαρίας, Dino Mustafić από το «Serajevo International Festival» της Βοσνίας, Francesc Casadesús από το «International Festival de Barcelona» της Ισπανίας, Haris Pasovic από το «MittleFest» της Ιταλίας, Iva Medenica από το «Bitef» της Σερβίας, Constantin Chiriac από το «Sibiu International Festival» της Ρουμανίας, Leman Yilmaz από το «Istanbul Intenational Festival» της Τουρκίας, Tomas Zierhofer και Margit Moisl από το «Wiener Festwochen GesmbH» της Αυστρίας, Ekaterina Mazmishvili από το «Tbilisi International Festival» της Γεωργίας και Itzik Giuli από το «Israel Festival» του Ισραήλ. Σύντομα θα προστεθούν κι άλλα ονόματα που θα μπουν στον ρυθμό του συγεκριμένου showcase.

Με μεγάλη χαρά φέτος θα φιλοξενήσουμε στο πρόγραμμα του showcase μια ξεχωριστή προβολή στην αίθουσα του Μακεδονικού Μουδείου Σύγχρονης Τέχνης. Το βίντεο της παράστασης Βάκχες της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών σε σκηνοθεσία Άρη Μπινιάρη, που παρουσίαστηκε στη διάρκεια του 2017 θα μας δώσει μια διαφορετική θεατρική γεύση.

Διαβάστε εδώ το αναλυτικό πρόγραμμα των 53ων Δημητρίων:
https://drive.google.com/open?id=1wgjRWhvBE73on7d5tsDQqir99IVktcGw

http://dimitria.thessaloniki.gr/
https://www.facebook.com/dimitriafestival/
https://twitter.com/dimitriafest
https://gr.pinterest.com/dimitriafestival/pins/
https://www.instagram.com/dimitriafestival/