Covid-19 & Εξ Αποστάσεως Εξεταστική: Πώς να την παλέψεις και πώς να αριστεύσεις

Λένα Κιούρα

 

Το ζήσαμε κι αυτό λοιπόν! Ο κορονοϊός μας άλλαξε και αυτά τα σχέδια. Ξεχάστε τις παλιές καλές (not) εξεταστικές του Ιουνίου που πεθαίναμε από τη ζέστη και διαβάζαμε με ανοιχτά παράθυρα ακούγοντας τους γείτονες να συζητάν για ποδόσφαιρο, να μαλώνουν, να χωρίζουν και να μαθαίνουμε όλο το story του χωρισμού τους, σκυλάκια να γαβγίζουν και πουλιά να τιτιβίζουν. Είναι γεγονός πως η πλειοψηφία των φοιτητών και φοιτητριών θα εξεταστούμε ηλεκτρονικά στα μαθήματα του εαρινού εξαμήνου, κάποιοι -ευτυχώς κι εγώ- γλιτώνοντας όλα αυτά τα μειονεκτήματα μιας μεγαλούπολης. Είτε βρίσκεσαι στην πόλη σου (Team 1 #urban-life-summer-exams-2k20) είτε θα δώσεις εξεταστική από το χωριό σου (Team 2 #my-village-my-little-village-summer-exams-2k20) έχεις πατήσει το πλέον κατάλληλο άρθρο με οδηγό επιβίωσης είτε στην πόλη είτε στο χωριό και με έξτρα ένθετο συμβουλές για αποδοτικό διάβασμα ώστε να μη χρωστάς 25 μαθήματα μετά την καραντίνα επειδή 2 μήνες έλιωνες στο Netflix ? Διάλεξε team και πάμε!

Team 1

#urban-life-summer-exams-2k20

Πώς να την παλέψεις διαβάζοντας στην πόλη

Σύμφωνα με την προσωπική μου εμπειρία, το διάβασμα για όσους διαμένουν σε πολυκατοικίες είναι ένα πονεμένο θέμα. Οι λύσεις είναι ελάχιστες καθώς δεν εξαρτάται 100% από εσένα.

 1. Κλείσε παράθυρα και οτιδήποτε αποκρούει τον θόρυβο να εισέλθει στο διαμέρισμά σου και βάλε το κλιματιστικό ή τον ανεμιστήρα σε λειτουργία
 2. Προμηθεύσου ωτοασπίδες
 3. Διάβασε τις ώρες που στην πολυκατοικία σου και σε όλο το τετράγωνο επικρατεί σχετική ησυχία
 4. Αν είσαι ο τύπος ανθρώπου που μπορεί να διαβάσει με μουσική, αγόρασε headphones και βάλε ειδική μουσική για διάβασμα να παίζει (έτσι γλιτώνεις τις ωτοασπίδες). Αν διστάζεις, έχω να σου πω πως ο μάστορας ξύλωνε πλακάκια με το κομπρεσέρ και εγώ φορώντας τα ακουστικά έκανα τηλεδιάσκεψη χωρίς κανένα θέμα
 5. Όταν ακούς θόρυβο, προσπάθησε όσο μπορείς να μην τον βάλεις στο υποσυνείδητο και σε αποσπά από αυτό που κάνεις
 6. Διάβασε δυνατά – δες το και σαν αντίποινα

Team 2

#my-village-my-little-village-summer-exams-2k20

Πώς να την παλέψεις διαβάζοντας στο χωριό

Όσον αφορά στην εξεταστική από το χωριό είναι για μένα πρωτόγνωρη εμπειρία. Αρκετά είναι τα άτομα που στις περιόδους εξεταστικής επιστρέφουν στο πατρικό τους καθώς τους είναι δύσκολο να συγκεντρωθούν στην πόλη που σπουδάζουν. Οι λύσεις δεν είναι ακόμα δοκιμασμένες από μέρους μου αλλά βάσει πληροφοριών από φίλες μου θα είσαι okay!

 1. Όρισε τον χωρο-χρόνο σου λέγοντας στην οικογένειά σου ότι λχ. τις τάδε ώρες θα διαβάσεις στο δωμάτιο σου ώστε να το γνωρίζουν και να κάνουν ησυχία -και να ειδοποιήσουν και τη θεία να μην έρθει για τον συνηθισμένο καφέ εκείνη την ώρα
 2. Αν η γειτόνισσα είναι στο μπαλκόνι, απλώνει τα ρούχα και μοιράζεται με την απέναντι τα νέας της ημέρας, απλά κλείσε το παράθυρό σου
 3. Αν η ζέστη είναι αφόρητη, οι ωτοασπίδες και τα headphones είναι στην λίστα και για το χωριό εκτός από την πόλη
 4. Διάβασε τις ώρες που η γειτονιά σου ησυχάζει – αν έχετε κότες ευκαιρία να ξυπνάς, να τις ανοίγεις και να ξεκινάς το διάβασμά σου με την αυγούλα πριν σε ξυπνήσει ο παλιατζής
 5. Αν κι ο παραμικρός θόρυβος σου αποσπά την προσοχή προσπάθησε να τον αγνοήσεις όσο γίνεται
 6. Διάβασε δυνατά – η εμπέδωση είναι καλύτερη

 

12 + 1 Τρόποι για να Αριστεύσεις στην Φετινή Quarantine-Edition Εξεταστική

 

 • Βρες το προσωπικό σου στυλ διαβάσματος

 

Είσαι οπτικός, ακουστικός ή κιναισθητικός τύπος; Δεν γνωρίζεις; Κανένα πρόβλημα! Απάντα σε αυτές τις 12 ερωτήσεις και άσε τους ειδικούς να το κρίνουν: http://www2.amk.fi/mater/kauppa_ja_talous/demand_forecasting/vak.php

Αν το τεστ δεν έπεσε απόλυτα μέσα, δεν τρέχει κάτι. Εσύ γνωρίζεις καλύτερα από τον καθένα τι σε βοηθάει να κάνεις καθώς διαβάζεις. Μπορείς να διαβάσεις με μουσική; Σε χαλαρώνει ή σε αποσπά; Προτιμάς να διαβάζεις δυνατά, από μέσα σου ή να γράφεις αυτό που διαβάζεις; Σε βοηθά να διαβάζεις με έντονο ή χαμηλό φωτισμό; Σε βοηθά να υπογραμμίζεις τα σημαντικά ή να διαβάζεις όλη την ύλη; Εσύ αποφασίζεις και το προσαρμόζεις ανάλογα με το τι λειτουργεί πιο αποτελεσματικά σε εσένα.

 

 • Οργάνωσε το διάβασμα σου

 

Πριν ξεκινήσεις να διαβάζεις το οτιδήποτε, είναι αναγκαίο να αφιερώσεις όση ώρα χρειαστεί για να προγραμματίσεις το διάβασμά σου. Τσέκαρε το πρόγραμμα της εξεταστικής, δες πόσο κενό απέχει το ένα μάθημα από το άλλο, διαίρεσε σωστά την ύλη ανάλογα με τις μέρες που διαθέτεις, όρισε πόσο χρόνο χρειάζεται να αφιερώσεις στο κάθε κεφάλαιο και ξεκίνα δυναμικά. Ωστόσο, μην ξεχάσεις να θέσεις ρεαλιστικούς στόχους ώστε κάθε μέρα να ολοκληρώνεις αν όχι το 100%, έστω το 90% των εκκρεμοτήτων σου.

 

 • Διαμόρφωσε και οργάνωσε τον χώρο διαβάσματος

 

Όπως είπαμε και στο τέλος του άρθρου «Τέλος Εποχής = Ώρα για Ξεκαθάρισμα» (https://www.newn.gr/2020/05/22/%cf%84%ce%ad%ce%bb%ce%bf%cf%82-%ce%b5%cf%80%ce%bf%cf%87%ce%ae%cf%82-%cf%8e%cf%81%ce%b1-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%ce%be%ce%b5%ce%ba%ce%b1%ce%b8%ce%ac%cf%81%ce%b9%cf%83%ce%bc%ce%b1/), getting organized is a matter of self-respect. Αν ο χώρος σου δεν είναι τακτοποιημένος, τότε κι εσύ δεν μπορείς να νιώθεις ήρεμος-η ώστε να αφοσιωθείς εξ ολοκλήρου στο διάβασμά σου. Καθάρισε την επιφάνεια που πρόκειται να διαβάσεις και φέρε κοντά σου ό,τι νομίζεις ότι χρειάζεσαι. Ο οργανωμένος χώρος που θα σου θυμίζει εικόνα στο Pinterest θα σου δίνει έξτρα κίνητρο να τον αξιοποιήσεις και να μελετήσεις. Παρόλ’ αυτά, δεν θα σου πρότεινα να διαβάζεις στο κρεβάτι, καθώς είναι πολύ πιθανό να χαλαρώσεις παραπάνω απ’ όσο πρέπει και να καταλήξεις να βλέπεις όνειρα παρά να βγάζεις την ύλη.

 

 • Μην παραλείπεις τα διαλείμματα

 

Όταν διαβάζεις, μην ξεχνάς τον χρυσό κανόνα των 45 λεπτών. Δεν είναι τυχαίο που η σχολική ώρα διαρκούσε 45 λεπτά αφού είναι ο μέγιστος χρόνος που το μυαλό μπορεί να μείνει συγκεντρωμένο. Άρα έχοντας στο νου το σχολικό σου πρόγραμμα, θυμήσου πόση ώρα έκανες διάλειμμα. 5-15 λεπτά (ανάλογα με τον όγκο της ύλης που έχει καλύψει και τη δυσκολία της) είναι ένας καλός χρόνος για διάλειμμα ώστε να ξεθολώσει το μυαλό αλλά να μην χαλαρώσει τελείως ο εγκέφαλος και να είσαι σε θέση να συνεχίσεις. Άλλαξε χώρο κατά τη διάρκεια του διαλείμματος για να «ξεφύγεις», βγες στον καθαρό αέρα και χαλάρωσε.

 

 • Να τρέφεσαι σωστά και επαρκώς

 

Αν έχεις διαβάσει το άρθρο μου «Πώς να χάσω κιλά;» (https://www.newn.gr/2020/05/12/%cf%80%cf%8e%cf%82-%ce%bd%ce%b1-%cf%87%ce%ac%cf%83%cf%89-%ce%ba%ce%b9%ce%bb%ce%ac-%ce%b7-%ce%b1%cf%81%cf%87%ce%ae-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%cf%84%ce%bf-%ce%ae%ce%bc%ce%b9%cf%83/), σίγουρα γνωρίζεις πως η λέξη δίαιτα ανήκει στο απαγορευμένο λεξιλόγιό μου. Αν αναρωτιέσαι γιατί μπορείς να ρίξεις μια ματιά στο άρθρο μου. Μια ισορροπημένη διατροφή είναι το παν, πόσο μάλλον όταν ο εγκέφαλος χρειάζεται τα σωστά στοιχεία ώστε να αφομοιώσει τις πληροφορίες που δέχεται. Ξέχνα το αν η ζυγαριά πρόκειται να δείξει 2-3 κιλά παραπάνω. Είναι απόλυτα φυσιολογικό καθώς ο οργανισμός σε κατάσταση στρες και άγχους αποθηκεύει περισσότερη ενέργεια.

 

 • Νους υγιής εν σώματι υγιεί

 

Αν οργανώσεις σωστά το πρόγραμμά σου, υπάρχει χρόνος για όλα. Έτσι κι η γυμναστική μπορεί να είναι παρούσα κατά τη διάρκεια της εξεταστικής. Εκτός από το γεγονός ότι θα σε κρατάει σε φόρμα και τα 2-3 κιλά που λέγαμε παραπάνω μπορεί να είναι απώλεια και όχι προσθήκη, η εκγύμναση αποτελεί έναν τρόπο να καθαρίζεις τον εγκέφαλό σου. Φόρα το αθλητικό σου outfit και μην το σκέφτεσαι ούτε λεπτό. Μετά το workout σου θα είσαι άλλος άνθρωπος.

 

 • Μην κάνεις τη νύχτα μέρα

 

Ξέχνα τις εποχές που έβγαινες στα κλαμπάκια και ξενυχτούσες με την διάθεσή σου να είναι στο ζενίθ της. Όταν πρόκειται για το διάβασμα, η πλειοψηφία των ανθρώπων έχει διαύγεια νου κυρίως τις πρωινές ώρες. Αν πάλι ανήκεις στη μειοψηφία και δεν είσαι early-bird, ρύθμισε το πρόγραμμα του ύπνου σου ώστε να ευνοεί το διάβασμά σου. Οι ελάχιστες ώρες που πρέπει να κοιμάσαι για να ξεκουράζεις τον οργανισμό σου είναι 7-8.

 

 • Κάνε συχνές και πολλές επαναλήψεις

 

Σαφέστατα δεν εννοώ να «νεροδιαβάσεις» την ύλη πολλές φορές. Χώρισε την ύλη σε μικρά κομμάτια και στον χρόνο που έχεις φρόντισε να την διαβάσεις σχολαστικά όσο περισσότερες φορές προλαβαίνεις.

 

 • Παραμέρισε στην άκρη ό,τι σου αποσπά την προσοχή

 

Κινητό και διάβασμα δεν πάνε μαζί. Άφησε οποιαδήποτε συσκευή σού αποσπά την προσοχή σε κάποιον άλλο χώρο από εκείνον που διαβάζεις και συνειδητοποίησε ότι θα ασχοληθείς με εκείνη μόνο όταν τελειώσεις την εκκρεμότητά σου. Καλό θα ήταν με το πέρας της μελέτης να μην αρπάξεις κατευθείαν το κινητό σου ή οποιαδήποτε άλλη συσκευή που θα εκθέσει τον εγκέφαλο σε πληθώρα πληροφοριών αφού εκείνος ακόμη θα επεξεργάζεται τις προηγούμενες πληροφορίες προσπαθώντας να τις αποθηκεύσει στην βραχυπρόθεσμη μνήμη.

 

 • Σημειώσεις ftw

 

Εστίασε στις σημειώσεις σου. Πράγματα που ο καθηγητής επεσήμανε πολλές φορές παραφρασμένα είναι ηλίου φαεινότερο ότι είναι SOS. Αν πάλι τηλεδιασκέψεις-κινητό σημειώσατε διπλό, τότε μπορείς κάλλιστα να τις ζητήσεις από κάποιον φίλο-συμφοιτητή σου. Να θυμάσαι όμως ότι δεν είναι η καλύτερη λύση αν σκέφτεσαι να την υιοθετήσεις σε κάθε εξεταστική. Μπες στην θέση του άλλου και σκέψου πως νιώθει αν κάποιος του ζητάει συνεχώς σημειώσεις.

 

 • Εστίασε σε αυτά που κρίνεις σημαντικά

 

Μην ξεκινάς να διαβάζεις το παραμικρό σχόλιο του συγγράμματος αν η ύλη είναι τεράστια και δεν προλαβαίνεις. Υπογραμμίζοντας αυτά που θεωρείς σημαντικά, κάνεις τη ζωή σου πιο εύκολη καθώς στις επαναλήψεις δεν θα χρειαστεί να ξαναδιαβάσεις τα πάντα.

 

 • Μην συγκρίνεις τον εαυτό σου με τους άλλους

 

Είναι μια στάση που θα πρέπει γενικότερα να υιοθετήσεις σε όλους τους τομείς της ζωής σου. Το γεγονός ότι ο φίλος σου τα κατανοεί πιο γρήγορα ή έχει βγάλει την ύλη ήδη 3 φορές δεν σημαίνει πως διαβάζει και σωστά. Η επίδοση είναι εκείνο που μετράει πρωταρχικά σε μια εξεταστική και η γνώση που θα μείνει στην μακροπρόθεσμη μνήμη σου (για περισσότερο από ό,τι θα μείνει στον φίλο σου) είναι εκείνη που έρχεται σε δευτερεύουσα θέση.

 

 • Σκέψου θετικά

 

Μην αρχίζεις να διαβάζεις έχοντας κατά νου ότι θα κοπείς. Μέγα λάθος! Η καλή ψυχολογία είναι το Α & Ω στη ζωή μας. Διώξε τον αρνητισμό και την απαισιοδοξία από τη ζωή σου. Θέσε ρεαλιστικούς στόχους, δούλεψε γι’ αυτούς και η προσπάθειά σου θα ανταμειφθεί.

 

Καλή μας επιτυχία!

Και να θυμάστε: Don’t stop until you’re proud!