Δηλώσεις Σύψα για κυλιόμενα lockdown

Μέχρι την άνοιξη το "άνοιξε-κλείσε" σύμφωνα με τον καθηγητή #newn #κορωναιος #lockdown

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ εξέφρασε την ανησυχία του για την τεράστια πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας, αλλά και για το ενδεχόμενο επιβολής κυλιόμενων lockdown ως την άνοιξη.

Παρά το γεγονός ότι τα κρούσματα έχουν πέσει κάτω από 3.000 ωστόσο υπάρχουν πολύ κακά ποιοτικά στοιχεία, όπως είναι ο υπερδιπλασιασμός του δείκτη των θετικών κρουσμάτων στο 10% (από όσους ελέγχονται, νοσούν το 10%) τη στιγμή που το όριο ασφαλείας σύμφωνα με τον ΠΟΥ είναι το 4%. Ο καθηγητής αναφέρει ότι σε ορισμένες περιοχές ο δείκτης αυτός φτάνει ακόμη και στο 19% και επιπλέον ο δείκτης R βρίσκεται σταθερά πάνω από το 1, μεταξύ 1,2 και 1,4.

Σημειώνει πως ο μέσος όρος ηλικίας των διασωληνωμένων ασθενών έχει πέσει από τα 75 στα 65, γεγονός που συμβαίνει και στην Ιταλία. Τονίζει ακόμα: «Βλέπουμε τραγικές εικόνες στα νοσοκομεία, έρχονται 50ρηδες και δεν μπορούν να ανασάνουν», «δεν είναι καθόλου αστείο, ο ιός δείχνει τα δόντια του και έχει πολύ άσχημο πρόσωπο».

Σύμφωνα με το skai.gr, επισήμανε πως ο εγκλεισμός είναι το μόνο όπλο που υπάρχει και είναι δοκιμασμένο και θεωρεί πως η κατάσταση δε θα είναι καλή ως τις 30 Νοεμβρίου, ώστε να υπάρξει άρση των μέτρων.

Ο κ.Σύψας πρόσθεσε πως ακόμα και αν ανοίξουμε, θα υπάρξει εκ νέου κλείσιμο μετά από μία ή δύο εβδομάδες, προειδοποιώντας για ένα δύσκολο χειμώνα με κυλιόμενα lockdown μέχρι την άνοιξη.

Κατά τον καθηγητή, θα υπάρξουν σκέψεις για ελάττωση των μέτρων μόνο αν σταματήσει η πίεση στο σύστημα υγείας, και υπάρξει διαθεσιμότητα σε απλές κλίνες και ΜΕΘ.