Eρώτηση ΣΥΡΙΖΑ: «Ακόμα περιμένουν τα 800 ευρώ όσοι κάνουν πρακτική άσκηση»

Ερώτηση με θέμα την αποζημίωση των 800 ευρώ που περιμένουν ακόμα εργαζόμενοι που κάνουν πρακτική άσκηση, κατέθεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Αναλυτικά:

 Τεράστιο βιοποριστικό πρόβλημα αντιμετωπίζουν χιλιάδες εργαζόμενοι που παράλληλα κάνουν έμμισθη ή άμισθη υποχρεωτική πρακτική άσκηση, καθώς εξακολουθούν να μην έχουν τη δυνατότητα να λάβουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού των 800 ευρώ. Ειδικότερα, ενώ σύμφωνα με σχετική υπουργική απόφαση οι πρακτικές ασκήσεις έχουν ανασταλεί από την αρχή της πανδημίας, στην ΕΡΓΑΝΗ οι συμβάσεις εργασίας των ασκουμένων εμφανίζονται ως ενεργές, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να λάβουν το επίδομα των 800 ευρώ ούτε από τον εργοδότη στον οποίο κάνουν την πρακτική τους άσκηση, αλλά ούτε κι από το δεύτερο εργοδότη, για όσους εξ αυτών έχουν παράλληλη εργασία.

Οι ίδιοι καταγγέλλουν ότι μετά από επικοινωνία που είχαν με υπαλλήλους στην ΕΡΓΑΝΗ ενημερώθηκαν πως το σύστημα δεν είναι κατάλληλα ρυθμισμένο, ώστε να μην λαμβάνει υπόψη του την πρακτική, με αποτέλεσμα άλλοι να παρεμποδίζονται να υποβάλλουν καν αίτηση και άλλοι να μην μπορούν να λάβουν την πληρωμή. Από την μεριά του το Υπουργείο Εργασίας δεν έχει δώσει μέχρι και σήμερα καμία σαφή οδηγία για την επίλυση του προβλήματος, επιδεικνύοντας πλήρη αδιαφορία απέναντι σε χιλιάδες νέους εργαζόμενους, που έχουν βρεθεί τους τελευταίους δύο μήνες χωρίς δουλειά και χωρίς το παραμικρό εισόδημα.

Επειδή η Κυβέρνηση κωφεύει και αρνείται να αντιμετωπίσει τα εκατοντάδες «τεχνικά» προβλήματα που έχουν ανακύψει αναφορικά με την καταβολή του επιδόματος, επιλέγοντας να ενισχύει με το σταγονόμετρο τους εργαζόμενους.

Επειδή είναι εκατοντάδες οι καταγγελίες από ασκούμενους παράλληλα εργαζομένους, οι οποίοι, παρά τις απεγνωσμένες προσπάθειες των ιδίων και των εργοδοτών τους, εξακολουθούν να μην γίνονται δεκτοί απ’ το σύστημα, προκειμένου να αποζημιωθούν.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Τι μέτρα σκοπεύει να πάρει, ώστε να μπορέσουν να πάρουν την αποζημίωση των 800 ευρώ οι χιλιάδες εργαζόμενοι που κάνουν πρακτική άσκηση;
  2. Με δεδομένο ότι τα μέτρα σταδιακά αίρονται και πολλοί εργαζόμενοι επιστρέφουν στις εργασίες τους, τι προβλέπεται για όλους εκείνους, οι οποίοι δεν έχουν καταφέρει ακόμα να λάβουν την παραμικρή ενίσχυση;

 Οι ερωτώντες βουλευτές

Ραγκούσης Γιάννης

Aβραμάκης Ελευθέριος

Αγαθοπούλου Ειρήνη Ελένη

Αθανασίου Αθανάσιος

Αλεξιάδης Τρύφων

Αναγνωστοπούλου Σία

Αχτσιόγλου Έφη

Βαρδάκης Σωκράτης

Βέττα Καλλιόπη

Γιαννούλης Χρήστος

Γκαρά Αναστασία

Δραγασάκης Ιωάννης

Δρίτσας Θοδωρής

Ζαχαριάδης Κώστας

Ηγουμενίδης Νικόλαος

Θραψανιώτης Μανόλης

Κατρούγκαλος Γιώργος

Κάτσης Μάριος

Καλαματιανός Διονύσης

Καφαντάρη Χαρά

Κόκκαλης Βασίλειος

Λάππας Σπύρος

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χαράλαμπος

Μάρκου Κωστας

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μουζάλας Γιάννης

Μπάρκας Κώστας

Μπουρνούς Γιάννης

Μωραΐτης Θάνος

Νοτοπούλου Αικατερίνη

Ξανθόπουλος Θεόφιλος

Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα

Παπαδόπουλος Σάκης

Παπανάτσιου Αικατερίνη

Πέρκα Θεοπίστη

Πούλου Γιώτα

Σαρακιώτης Γιάννης

Σκουρλέτης Παναγιώτης

Σκουρολιάκος Πάνος

Σκούφα Μπέττυ

Σπίρτζης Χρήστος

Συρμαλένιος Νίκος

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Φάμελλος Σωκράτης

Φωτίου Θεανώ

Φίλης Νίκος

Χατζηγιαννάκης Μίλτος

Χουσεΐν Ζεϊμπέκ

Χρηστίδου Ραλλία

Ψυχογιός Γιώργος