Επίδομα 400 ευρώ: Ανοίγει η πλατφόρμα – Οι δικαιούχοι

Όσα πρέπει να γνωρίζετε #newn #οικονομια #ελλαδα #επίδoμα #ανεργοι

Αύριο, Παρασκευή, 26 Νοεμβρίου αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΟΑΕΔ ώστε να ξεκινήσουν οι αιτήσεις – δηλώσεις για το εφάπαξ επίδομα των 400 ευρώ στους 130.000 μακροχρόνια άνεργους.

Η σχετική ΚΥΑ δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ και έτσι η διαδικασία μπαίνει σε τροχιά. Οι μακροχρόνια άνεργοι, που έκλεισαν 12 μήνες συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας στον ΟΑΕΔ από την 1η Μαρτίου και μετά, θα πρέπει να μπουν στην πλατφόρμα ώστε να επιβεβαιώσουν ή να τροποποιήσουν τα στοιχεία τους όπως για παράδειγμα τον ΙΒΑΝ αν έχει αλλάξει – για να λάβουν στην συνέχεια την οικονομική ενίσχυση των 400 ευρώ.

Οι πληρωμές αναμένεται να ξεκινήσουν άμεσα και θα γίνονται σταδιακά, ώστε όλοι οι δικαιούχοι να έχουν λάβει το έκτακτο εφάπαξ επίδομα έως το τέλος του έτους.

Υπενθυμίζεται πως οι δικαιούχοι καθορίζονται με τέσσερις βασικές προϋποθέσεις. Όπως ξεκαθαρίζει η Κοινή Υπουργική Απόφαση, την έκτακτη εφάπαξ οικονομική ενίσχυση των μακροχρόνια ανέργων, ύψους 400 ευρώ, δικαιούνται 130.000 μακροχρόνια άνεργοι που:

  • δεν επιδοτούνται, δεν εισπράττουν δηλαδή το επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας ύψους 200€
  • είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ
  • απέκτησαν ή αποκτούν την ιδιότητα του μακροχρόνια ανέργου – δηλαδή ξεπέρασαν ή ξεπερνούν τους 12 μήνες συνεχούς εγγεγραμμένης ανεργίας στον ΟΑΕΔ – από 1/3/2020 έως και τη δημοσίευση της επίμαχης ΚΥΑ σε ΦΕΚ, δηλαδή έως και σήμερα Παρασκευή 20 Νοεμβρίου ή έως και την Δευτέρα 23 Νοεμβρίου. Οι άνεργοι που είχαν ήδη συμπληρώσει 12 μήνες συνεχόμενης ανεργίας πριν από την 1η Μαρτίου του 2020 δεν δικαιούνται το επίδομα
  • δεν έλαβαν την άνοιξη την αντίστοιχη εφάπαξ οικονομική ενίσχυση της άνοιξης που ήταν επίσης 400 ευρώ. Προσοχή, όσοι έλαβαν την άνοιξη το 400άρι εξαιρούνται τώρα από την νέα ενίσχυση.

Πηγή: ethnos.gr