Εξαδάκτυλος: «Αν συνεχιστούν οι διακομιδές, όλα τα νοσοκομεία της Ελλάδας θα βρεθούν σε αδιέξοδο»

Τι είπε, ακόμη, για την κατάσταση που επικρατεί στις ΜΕΘ καθώς και για την άρση του lockdown στη χώρα μας #newn #covid19 #κορονοϊός #Εξαδάκτυλος

Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος (Α) μιλάει στην πρώτη διαδικτυακή εκδήλωση της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας με θέμα «Υγεία & Ασφάλεια, Τουρισμός & Οικονομία, Covid-19: Επιπτώσεις και Επόμενη Μέρα», σε ξενοδοχείο της Αθήνας, Τετάρτη 08 Ιουλίου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ

«Η κατάσταση παραμένει πολύ δύσκολη στα νοσοκομεία μας τα οποία λειτουργούν στο όριό τους εδώ και δυόμισι εβδομάδες» τόνισε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Ο κ. Εξαδάκτυλος πρόσθεσε ότι «έχουμε έναν αριθμό νοσηλευομένων στις ΜΕΘ που είναι τεράστιος για τα δεδομένα της χώρας. Αυτούς τους αριθμούς θα πρέπει να παρακολουθούμε από εδώ και στο εξής αντιλαμβανόμενος την αγωνία για το εάν θα έχουμε και πότε θα έχουμε χαλάρωση των μέτρων. Θα πρέπει να δούμε διψήφιο αριθμό νοσηλευομένων στην Εντατική για να κάνουμε το επόμενο βήμα διότι μια πρόωρη χαλάρωση μπορεί να μας φέρει μια βαριά υποτροπή της κατάστασης».

Επιπλέον, σύμφωνα με τον ίδιο «η χώρα δεν μπορεί να έχει δύο ταχύτητες. Διότι είμαστε μια μικρή χώρα και οι δυνατότητες του Νότου επηρεάζουν άμεσα τον Βορρά. Αν οι διακομιδές συνεχιστούν θα βρεθούν στο αδιέξοδο που βρίσκονται αυτή τη στιγμή τα νοσοκομεία του Βορρά και τα νοσοκομεία του Νότου. Και η νόσος αυτή, ο κορονοϊός έχει το εξής χωροκατακτητικό χαρακτηριστικό: καταλαμβάνει κλίνες είτε απλής νοσηλείας, είτε νοσηλείας ΜΕΘ που χρειάζονται και για άλλες παθήσεις. Η COVID αντιμετωπίζεται, σταματώντας τη διασπορά της. Δυστυχώς αυτό είναι το φάρμακο που έχουμε σήμερα μέχρι ο Άγιος Βασίλης να μας φέρει το εμβόλιο».

Τέλος, ερωτηθείς για το πότε θα γίνει η άρση του lockdown στη χώρα μας, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου απάντησε πως «δεν αισθάνομαι ότι είναι ασφαλές να πάμε σε μια χαλάρωση εάν έχουμε τριψήφιο αριθμό ασθενών στις Εντατικές».