Heroes in flames

Της Βιβής Κοτσαπουϊκίδου

Υπάρχουν κάποια επαγγέλματα που χρειάζονται πάθος και τόλμη. Ένα από αυτά είναι και του πυροσβέστη. Κάθε μέρα μια δοκιμασία, με χιλιάδες συναισθήματα. Κάθε μέρα με πολλά διαφορετικά περιστατικά . Με νίκες ή με ήττες, ένας πυροσβέστης καλείται καθημερινά να αντιμετωπίσει εκτός από φωτιές, τροχαία ατυχήματα ή δυστυχήματα, εργατικά και βιομηχανικά ατυχήματα, αλλά και να εκπαιδεύσει ανθρώπους όλων των ηλικιών, από διαφορετικούς χώρους, για την ασφάλεια τους.

«Το επάγγελμα αυτό είναι συνυφασμένο με την προσφορά»

Ο Χρήστος Βακασίρης υπηρετεί στο σώμα περίπου 20 χρόνια και μετά από σχετική εκπαίδευση, είναι ειδικός στην αντιμετώπιση των τροχαίων ατυχημάτων. Έχει ανταποκριθεί σε χιλιάδες κλήσεις, τόσο εντός πόλεως, όσο και εκτός. Ο ίδιος λέει ότι η δουλειά αυτή, απαιτεί αρκετή «τρέλα» και πάθος. Οι ισορροπίες είναι πολύ λεπτές, με αποτέλεσμα να «σπάνε» αρκετά συχνά. Άλλωστε μια λάθος κίνηση, μπορεί να αποβεί μοιραία. «Πρέπει να έχεις πολύ κουράγιο για να αντέξεις τα όσα βλέπεις σε αυτή τη δουλειά. Ένας πυροσβέστης δοκιμάζει συνεχώς τις αντοχές του. Δουλεύει πολύ συχνά χωρίς νερό, φαγητό, βρώμικος και άυπνος».

Το επάγγελμα έχει αρκετές δυσκολίες και απαιτεί άρτια ψυχική υγεία. Θέλει να έχεις «γερό στομάχι» για να ανταπεξέρχεσαι στις συνθήκες, οι οποίες επικρατούν σε ένα συμβάν. Πολλές φορές έρχεσαι αντιμέτωπος ακόμα και με τον ίδιο τον θάνατο. Ο κ. Βακασίρης μας λέει ότι πιο πολύ από όλα τον φοβίζουν τα τροχαία ατυχήματα. Αυτό συμβαίνει γιατί οι εξελίξεις είναι ταχύτατες, σε σχέση με μια φωτιά, σε μια δασική περιοχή η οποία -ίσως- κρατήσει και μέρες. Αν έπρεπε να αποδώσουμε τα τροχαία κάπου, σίγουρα θα ήταν στην κακή οδηγική μας συμπεριφορά και μετά στο αλκοόλ ή στο οδικό δίκτυο.

Πως είναι το πυροσβεστικό σώμα σήμερα;

Η οικονομική κρίση δεν έχει αφήσει ανεπηρέαστο το Πυροσβεστικό σώμα! Οι μισθοί είναι πολύ χαμηλοί και το προσωπικό δεν επαρκεί. Υπάρχουν πολλά σύγχρονα μηχανήματα, τα οποία χρήζουν συντήρησης , όμως τα χρήματα δεν φτάνουν, με αποτέλεσμα να «ρημάζουν» σε κάποιο συνεργείο.

Πολλοί πυροσβέστες συμμετέχουν στα έξοδα των σταθμών τους, αλλά και σε είδη πρώτης ανάγκης, όταν για παράδειγμα ανταποκρίνονται σε περιστατικά με φωτιές ή εγκλωβισμούς σε δύσβατα σημεία. Σημαντικές είναι βέβαια, οι δωρεές που γίνονται από ιδιώτες και φυσικά οι εθελοντές, που απαρτίζονται από πολίτες.

«Η οικονομική κρίση επηρέασε και το δικό μας επάγγελμα, όπως πολλά! Βεβαίως και έχουμε τρομερές δυσκολίες, κυρίως με την κακή ή ανύπαρκτη συντήρηση των μηχανημάτων που χρησιμοποιούμε. Ωστόσο, αυτό που θέλω να τονίσω είναι πως όσα χρήματα κι αν μας δώσουν, αυτή η δουλειά δεν έχει αντίτιμο. Αυτή το επάγγελμα το κάνει κάποιος, όταν θέλει να προσφέρει στον συνάνθρωπο πάση θησία. Πόσο να κοστολογήσω τον συνάδελφο που διακινδυνεύει τη ζωή του – και πολλές φορές τη χάνει – για να σώσει συνανθρώπους του μέσα στην πύρινη λαίλαπα;», λέει χαρακτηριστικά ο έμπειρος πυροσβέστης.

Η σημασία της εξέλιξης και της εκπαίδευσης

Σε καθημερινή βάση γίνονται σεμινάρια για την εκπαίδευση  των πυροσβεστών, αλλά και του κόσμου από τους ίδιους τους πυροσβέστες. Στόχος, είναι αφενός να εξελίσσονται οι ικανότητες των υπαλλήλων του Πυροσβεστικού σώματος και αφετέρου να ενημερώνεται ο κόσμος για την ασφάλεια του, σε περιπτώσεις πυρκαγιάς, ατυχημάτων ή ακόμα και σεισμών. Αλλά ας μην ξεχνάμε ότι η θέληση για γνώση πηγάζει από μέσα μας και αυτό ακριβώς συμβαίνει και στις δύο πλευρές.

Σχέση δημοσιογράφων- Πυροσβεστικής

Η ταχύτητα της εποχής και ο ανταγωνισμός που επικρατεί στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, πολλές φορές οδηγούν τους δημοσιογράφους σε παράτολμες κινήσεις ή σε επίμονες ερωτήσεις. Σύμφωνα με τον Χρήστο Βακασίρη, δεν είναι λίγες οι φορές, που εξαιτίας των δημοσιογράφων η ένταση σε ένα συμβάν ανεβαίνει και δημιουργούνται μικρόπροβλήματα. Ωστόσο, η συνεργασία μεταξύ Πυροσβεστικής και δημοσιογράφων είναι πολύ καλή και η προσπάθεια τήρησης των ορίων από την πλευρά των δεύτερων είναι εμφανής.