How to: Μακεδονική μανιταρόπιτα

Τις γιορτινές μέρες το  «ρίχνουμε» έξω στο φαΐ, λίγο παραπάνω. Αν βαρεθήκατε τα κρέατα ή θέλετε να προσθέσετε στο τραπέζι σας κάτι χωρίς κρέας, η μανιταρόπιτα είναι η ιδανική λύση.

Υλικά

2 φύλλα σφολιάτας

3 φλιτζάνια μανιτάρια

1/2 φλιτζάνι λάδι

1/2 φλιτζάνια καρύδια κοπανισμένα

1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλικομμένο

1 φλιτζάνι κρασί μπρούσκο

αλάτι, πιπέρι

 

Εκτέλεση

Ζεματίζουμε τα μανιτάρια σε βραστό νερό και τα στραγγίζουμε καλά. Σε τηγάνι σοτάρουμε λίγο το κρεμμύδι στο λάδι, προσθέτουμε τα μανιτάρια, τα καρύδια, το αλάτι και το πιπέρι και τα αφήνουμε να τηγανιστούν για λίγο ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα ανά διαστήματα. Τα σβήνουμε με κρασί και τα αφήνουμε να κρυώσουν λίγο. Σε λαδωμένο ταψί στρώνουμε το ένα φύλλο, αφήνοντας τις άκρες να προεξέχουν. Το λαδώνουμε, απλώνουμε ομοιόμορφα τη γέμιση με τα μανιτάρια και σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο. Λαδώνουμε την πίτα, γυρνάμε τις άκρες από το φύλλο που περισσεύουν προς τα μέσα σαν κορδόνι και την ραντίζουμε με ελάχιστο νερό. Χαράζουμε την επιφάνεια της πίτας με μυτερό μαχαίρι και την ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 45 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσει.

 

Συνταγή από το βιβλίο «Εδεσματολόγιον Μακεδονίας» της Έφης Γρηγοριάδου