ΚΙΝΑΛ: Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες η μάχη ηγεσίας – Τα σενάρια, οι ντρίπλες και οι λεπτές ισορροπίες

Τα σχέδια των υποψηφίων εν όψει των εκλογών για την αρχηγία του κόμματος – Ο χάρτης των εσωκομματικών συσχετισμών και συμμαχιών – Επισφαλείς οι προγνώσεις για δίδυμο β’ γύρου και τελικό αποτέλεσμα.

Το ραντεβού για την επίσημη έναρξη της προεκλογικής μάχης για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής έχει δοθεί τον Σεπτέμβριο στην ειδική συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος. Ωστόσο, ακόμα και τις ημέρες του καύσωνα, το πόδι των επιτελών των υποψήφιων αρχηγών δεν έφυγε από το γκάζι του αυτοκινήτου τους. Εξορμήσεις στην περιφέρεια και συνεχείς συναντήσεις σε μια προσπάθεια αναθέρμανσης συμμαχιών και αναζήτησης νέων στην κούρσα για την ηγεσία. Το τοπίο σε σχέση με το 2017 έχει αλλάξει. Συμμαχίες και συσχετισμοί έχουν διαφοροποιηθεί προσδίδοντας ενδιαφέρον στην αναμέτρηση και καθιστώντας, παράλληλα, επισφαλείς τις προγνώσεις και τις εκτιμήσεις για το δίδυμο του δεύτερου γύρου και το τελικό αποτέλεσμα.

Ο Σεπτέμβρης της Φώφης Γεννηματά

Η Φώφη Γεννηματά έχει ήδη ανακοινώσει επισήμως την υποψηφιότητά της. Η 3η Σεπτέμβρη, έτσι κι αλλιώς, όπως λέγεται, «δεν είναι μέρα προσώπου, πολύ περισσότερο υποψήφιου αρχηγού, αλλά όλης της παράταξης». Στις 3 Σεπτεμβρίου η κυρία Γεννηματά θα παρουσιάσει, ως πρόεδρος του κόμματος, τις θέσεις της για τη σοσιαλδημοκρατία, για την πορεία που θα πρέπει να ακολουθήσει η παράταξη ώστε να αναγεννηθεί.  Επί της ουσίας θα παρουσιάσει το πολιτικό της μανιφέστο. Και μερικές ημέρες αργότερα, στη ΔΕΘ, θα παρουσιάσει ολοκληρωμένα τις θέσεις της για το «Πράσινο Κοινωνικό Συμβόλαιο», το όραμά της για την Ελλάδα μετά την πανδημία.

Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής τον τελευταίο μήνα έχει ανεβάσει ρυθμούς. Το πέρασμά της από την Κρήτη είχε εμφανή και τα στοιχεία της εσωκομματικής προεκλογικής εκστρατείας που σημαδεύτηκε από μια σημαντική κινητοποίηση του κομματικού μηχανισμού. Το ίδιο άρωμα αναμένεται να εκπέμψει και η παρουσία της  στη Θεσσαλονίκη. Θα έχει πρωτίστως το στίγμα του προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, αλλά θα επιτρέψει παράλληλα τις επαφές στο πλαίσιο του προεκλογικού αγώνα για την ηγεσία.

«Πολιτική πρώτου γύρου»

Η κυρία Γεννηματά ακολουθεί, όπως και στις εκλογές του 2017, «πολιτική πρώτου γύρου». Το 2017 έφτασε πολύ κοντά στον στόχο της. Να νικήσει χωρίς να χρειαστεί δεύτερος γύρος. Αλλά η πολιτική του πρώτου γύρου σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση έχει άλλο περιεχόμενο: να είναι πρώτη στον πρώτο γύρο των εκλογών. Στο επιτελείο της γνωρίζουν ότι στην περίπτωση που η κυρία Γεννηματά δεν έρθει πρώτη, οι συνθήκες επανεκλογής της θα δυσκολέψουν. Στην περίπτωση αυτή είναι πολύ πιθανό να ενισχυθεί το κλίμα για αλλαγή ηγεσίας και ο αντίπαλός της θα έχει προβάδισμα.

Οι κρίσιμες περιφέρειες

Οι επιτελείς της έχουν ρίξει το βάρος τους στα μεγάλα αστικά κέντρα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη), καθώς και σε άλλες περιφέρειες στις οποίες αναμένεται να υπάρχει συμμετοχή που θα επηρεάσει το τελικό αποτέλεσμα. Η μια είναι η Κρήτη. Στόχος να περιοριστεί η ψαλίδα της διαφοράς που υπήρχε το 2017 υπέρ του Νίκου Ανδρουλάκη, αλλά και η διαχείριση της μετατόπισης ψήφων που έχουν επιφέρει οι επαφές του Ανδρέα Λοβέρδου στο Ηράκλειο. Η άλλη είναι η Αχαΐα. Ο Θ. Παπαθεοδώρου δεν είναι πλέον σύμμαχος και πολλά θα εξαρτηθούν από το πόσο συντεταγμένα θα εκφραστεί η – αναμενόμενη – στήριξη του Γιώργου Παπανδρέου. Στοίχημα είναι η διατήρηση των δυνάμεων στην Ηλεία, σε έναν νομό που η κυρία Γεννηματά κυριάρχησε έχοντας τη στήριξη του Γ. Κουτσούκου και του Μ. Κατρίνη. Σημασία δίνεται και στην Αιτωλοακαρνανία. Η υπεροχή της κυρίας Γεννηματά οφειλόταν και στην παρουσία του Θάνου Μωραΐτη που είναι βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Στον νομό υπάρχει και άλλη μια αξιοσημείωτη αλλαγή. Ο Δ. Κωνσταντόπουλος, βουλευτής του νομού, που το 2017 είχε στηρίξει την υποψηφιότητα του Ν. Ανδρουλάκη, έχει ταχθεί στο πλευρό του Α. Λοβέρδου.

Η οργανωτική βεντάλια του Ανδρέα Λοβέρδου

Ο Α. Λοβέρδος, μετά τη δημοσιοποίηση των πολιτικών του θέσεων, ρίχνει το βάρος του εκεί που θεωρητικά υστερούσαν οι αντίπαλοί του.  Στην οργάνωση του μηχανισμού του ώστε την ημέρα των εκλογών «να είμαστε παντού». Η εκτίμηση του επιτελείου του είναι ότι η «οργανωτική βεντάλια» που στήθηκε για την υποστήριξη της καμπάνιας του έχει καταφέρει να δημιουργήσει πυρήνες υποστήριξης σε όλη τη χώρα.

Επικεφαλής της ομάδας είναι ο δικηγόρος, φίλος από τα φοιτητικά του χρόνια Αγγελος Καραχάλιος. Σημαντική είναι η παρουσία της Μαρίας Μηλίνη, που έχει αναλάβει τις επαφές με τον Τύπο. Η οργανωτική ομπρέλα αποτελείται από ένα σώμα 121 προσώπων. Ανάμεσά τους βρίσκονται το μέλος της ΚΕ Γιώτα Γαζή, ο πρώην νομάρχης Γιάννης Μίχας, ο Χαρ. Βαρδίκος, ο Β. Χρήστου και ο Δ. Καρέλλας. Στόχος είναι να έχουν «οργωθεί» 35 νομοί της χώρας μέχρι τις 20 Ιουλίου. Σε επίπεδο διαδικασιών ο κ. Λοβέρδος ζητεί να υπάρξει σύγκληση της ΚΕ που θα αποφασίσει το χρονοδιάγραμμα της εκλογής στις αρχές Σεπτεμβρίου, ενώ παρατήρησε, αφήνοντας αιχμές, ότι «αξιοποιούνται οι δομές του κόμματος όχι για όλους μας, για όλους τουλάχιστον όσοι θέλουν να είναι υποψήφιοι και για εκείνους που τους υποστηρίζουν, αλλά για κάποιους».

πηγή: https://www.tovima.gr/