Κόκκινη κάρτα των Ιταλών στη βία

Επιμέλεια: Ηλίας Γκοντόλια

Αγωνιστική υπεράσπισης των γυναικείων δικαιωμάτων
Αγωνιστική υπεράσπισης των γυναικείων δικαιωμάτων

Κατά την διάρκεια της 8ης αγωνιστικής της Serie A(πρώτη κατηγορία ποδοσφαίρου Ιταλίας) τα πρόσωπα των παιχτών, προπονητών και διαιτητών θα έχουν μια κόκκινη γραμμή.

Κυριακή και Δευτέρα θα είναι δύο μέρες κατά τις οποίες η βία θα δεχθεί κόκκινη κάρτα από τους πρωταγωνιστές του Ιταλικού ποδοσφαίρου ,με σκοπό την υπεράσπιση των γυναικείων δικαιωμάτων .

Μια δράση της weworld.onlus , ενός ιταλικού οργανισμού που δραστηριοποιείται σε 27 χώρες με στόχο της εξάλειψη και στήριξη θυμάτων βίας(γυναίκες-παιδιά) .

Serie A και weworld.onlus συνεργάζονται ξανά εντός των τεσσάρων γραμμών εκεί όπου παίκτες, προπονητές και διαιτητές θα έχουν στο πρόσωπο μια κόκκινη γραμμή. Επιπλέον οι αρχηγοί των ομάδων θα φοράνε ένα διαφορετικό από τις άλλες φορές περιβραχιόνιο.

Η καμπάνια δεν μένει μόνο στον αγωνιστικό χώρο αλλά πηγαίνει και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (social media) . Όπου μεταξύ των συμμετεχόντων στο διαφημιστικό σποτάκι εμφανίζονται και τρεις ποδοσφαιριστές που έχουν καταγράψει χιλιόμετρα στα Ιταλικά γήπεδα. Αλεσσάντρο Ντελ Πιέρο , Μάρκο Ματεράτσι και Μπερνάντο Κοράντι είναι τα πρόσωπα που μαζί με ανθρώπους από τον χώρο της ψυχαγωγίας μιλούν για την βία κατά των γυναικών.

<<Μια στις τρεις γυναίκες υπέστη βία τουλάχιστον μια φορά στη ζωή τους . Ένα από τα χειρότερα πράγματα είναι ότι συνηθίζεις στη βία ,στο σημείο να πιστεύεις ότι είναι φυσιολογικό αλλά τα αγόρια και τα κορίτσια που συχνά παρευρίσκονται είπαν ότι δεν θα το συνηθίσουν ποτέ και δεν πρέπει να είναι ούτε καν για εμάς. Η βία είναι λεπτή και σιωπηλή και δεν είναι εύκολο να το δούμε. Μπορούμε να συνεχίσουμε να μην παρατηρούμε τίποτα ή μπορούμε να δούμε πέρα από τους φόβους που πρέπει να δώσουμε ένα μήνυμα, ότι βλέπουμε τη βία ότι την προκαλούμε και ότι την απομακρύνουμε. Όλοι δίνουμε ένα κόκκινο στη βία. >>

Την δυνατότητα συμμετοχής σε αυτήν την καμπάνια έχουν και οι απλοί πολίτες ,οι οποίοι καλούνται μέσω κοινωνικών δικτύων να ανεβάσουν μια φωτογραφία με το σύμβολο της καμπάνιας στο πρόσωπο(κόκκινη γραμμή) προσθέτοντας ως hashtag το #unrossoallaviolenza (ένα κόκκινο στη βία).

Αρκετοί ποδοσφαιριστές μαζί με τις συντρόφους έχουν γίνει ήδη μέρος αυτής της καμπάνιας: