Κοροναϊός: Σβήνουν οι ελπίδες για την 44χρονη που υπέστη θρόμβωση στην Κρήτη – Νέες μαρτυρίες για επιπλοκές μετά τον εμβολιασμό

Σβήνουν οι ελπίδες για την 44χρονη Γλυκερία, της μητέρας τριών παιδιών, που ξεκίνησε να χαροπαλεύει στο ΠΑΓΝΗ, λίγες μέρες μετά το εμβόλιο της με Astrazeneca.

Η 44χρονη χτες υποβλήθηκε σε ένα δύσκολο χειρουργείο, το οποίο ολοκληρώθηκε αργά χτες το βράδυ με του γιατρούς να δίνουν μάχη για να περιορίσουν την αιμορραγία.

Όπως αναφέρει το MEGA, η οικογένεια της 44χρονης αναφέρει πως είναι εγκεφαλικά νεκρή, ωστόσο η είδηση δεν επιβεβαιώνεται από τη διοίκηση του νοσοκομείου.

Την ίδια ώρα συντετριμμένος είναι ο σύζυγος της 44χρονης η οποία υπέστη θρομβοπενία, θρόμβωση και εγκεφαλική αιμορραγία λίγες ημέρες μετά τον εμβολιασμό με το AstraZeneca.

Σύμφωνα με τον ίδιο κάθε ελπίδα χάθηκε για τη σύζυγό του Γλυκερία Μανουσάκη καθώς το χειρουργείο στο οποίο υπεβλήθη το βράδυ της Παρασκευής ήταν όπως περιγράφει μια απέλπιδα προσπάθεια να σωθεί η γυναίκα του.

Σύζυγος 44χρονης: Οι γιατροί μου είπαν πως τις επόμενες ημέρες θα επέλθει εγκεφαλικός θάνατος

Όπως αναφέρει απαρηγόρητος ο σύζυγος της 44χρονος για τις δραματικές εξελίξεις: «οι γιατροί με κάλεσαν και μου είπαν ότι υπάρχει εγκεφαλική αιμορραγία και το χειρουργείο θα ήταν μια τελευταία προσπάθεια, θα μπορούσε ο,τιδήποτε να συμβεί και να πεθάνει στη διάρκεια της επέμβασης.

Τα νέα δεν είναι καλά… Μου είπαν ότι τώρα πλέον τις επόμενες μέρες θα επέλθει ο εγκεφαλικός θάνατος…»

Σταθερά κρίσιμη η κατάσταση της λέει ο διοιητής του νοσοκομείου

Σύμφωνα πάντως με τον διοικητή του Νοσοκομείου Γιώργο Χαλκιαδάκη «η κατάστασή της χαρακτηρίζεται σταθερά κρίσιμη».

Ο σύζυγος της 44χρονης Γλυκερίας δεν μπορεί να πιστέψει πως από τη μια στιγμή στην άλλη μια γυναίκα που όπως λέει έχαιρε άκρας υγείας και δεν είχε κανένα πρόβλημα, μεταφέρθηκε  στο Βενιζέλιο, στη συνέχεια στο ΠΑΓΝΗ, στην εντατική και από εκεί στο χειρουργείο να «παλεύει» για τη ζωή της, με τις ελπίδες όμως κάθε λεπτό να λιγοστεύουν. Μάλιστα η 44χρονη και ο σύζυγος της έχουν 3 παιδιά που περιμένουν όπως και ολόκληρη η οικογένειά της απαντήσεις στο τι οδήγησε τη γυναίκα την τωρινή κατάσταση. 

Η γυναίκα μου είναι ένας άγγελος

Όπως αναφέρει ο σύζυγος της 44χρονης: «η γυναίκα μου είναι ένας άγγελος. Φοβόταν να κάνει το εμβόλιο και πήγαμε να το κάνουμε μαζί. Οι γιατροί έκαναν τα πάντα για να την βοηθήσουν ωστόσο ευθύνεται το σύνδρομο vitt,η θρόμβωση και η αιμορραγία».

Τα ερωτήματα

Υπενθυμίζεται ότι η 44χρονη γυναίκα εμβολιάστηκε με την πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca ωστόσο λίγες μέρες αργότερα άρχισε να αισθάνεται αδιαθεσία. 7 μέρες μετά την πρώτη δόση του εμβολίου άρχισε να εκδηλώνει τα πρώτα συμπτώματα, μεταφέρθηκε στο Βενιζέλειο νοσοκομείο και έγινε εισαγωγή της στην Αιματολογική του νοσηλευτικού ιδρύματος με τους γιατρούς να παρακολουθούν στενά την πορεία της υγείας της. Στη συνέχεια ωστόσο επιδεινώθηκε ραγδαία και μεταφέρθηκε στο ΠΑΓΝΗ όπου νοσηλεύεται.

Η άσχημη τροπή που έχει πάρει η πορεία της υγείας της 44χρονης έχει συγκλονίσει φίλους και συγγενείς καθώς κανείς δεν μπορεί να πιστέψει τη ραγδαία επιδείνωση ενώ συνεχίζεται η διερεύνηση του περιστατικού καθώς τα συμπτώματα εκδηλώθηκαν μετά τον εμβολιασμό της 44χρονης. 

Το προσωρινό πόρισμα της επιτροπής του ΕΟΦ για τις θρομβώσεις μετά τον εμβολιασμό

Την Πέμπτη 20 Μαΐου συνεδρίασε εκτάκτως η Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνισης του ΕΟΦ με αντικείμενο τα 3 περιστατικά θρομβώσεων σε πολίτες μετά το εμβόλιο της AstraZeneca για κορωνοϊό στην Κρήτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το OPEN TV, οι επιστήμονες της επιτροπής κατέληξαν σε προσωρινό πόρισμα για πιθανή συσχέτιση του εμβολίου με τα περιστατικά θρομβώσεων όσον αφορά στην περίπτωση του 35χρονου αλλά και της 44χρονης γυναίκας που συνεχίζει να νοσηλεύεται στο ΠΑΓΝΗ. Επίσης συνεχίζεται ο κλινικός έλεγχος στην περίπτωση της 47χρονης και αναμένονται τα αποτελέσματα

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι επιστήμονες κατέληξαν στο προσωρινό πόρισμα καθώς ήδη έχουν ενημερωθεί προφορικά για το αποτέλεσμα του αντισώματος. 

Ανακάλυψαν ότι ο 35χρονος και η 44χρονη βγήκαν θετική σε ειδικό έλεγχο για παράγοντα που είναι χαρακτηριστικό του συνδρόμου θρόμβωσης και αιμορραγίας. Όταν τα αποτελέσματα φτάσουν και γραπτώς στην επιτροπή, θα καταλήξουν σε οριστικό πόρισμα.

Μάλιστα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει ανησυχία σε μέλη της επιτροπής όσον αφορά στη συχνότητα των περιστατικών θρομβώσεων με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Μαρτυρίες από ανθρώπους με επιπλοκές στον εμβολιασμό

Την ίδια ώρα δύο μαρτυρίες κατέθεσαν η Ιωάννα Αλυσανδράτου και ο Αλέξανδρος Μεταξάκης για τις επιπλοκές που αντιμετώπισαν από τον εμβολιασμό για τον κοροναϊό, παρόλα αυτά, και οι δύο επισήμαναν τη σημασία των εμβολίων και την ιδιαιτερότητα των περιπτώσεών τους.

Όπως τόνισε στον ΣΚΑΪ η Ιωάννα Αλυσανδράτου «με το δεύτερο εμβολιασμό έπαθα περικαρδίτιδα. Είμαι και πρόεδρος του συλλόγου ασθενών με πνευμονική υπέρταση, και διεκδικήσαμε τον έγκαιρο εμβολιασμό μας, καθώς ανήκω σε ευπαθή ομάδα. Με Pfizer έκανα εμβόλιο βάσει πρωτοκόλλου για τις ευπαθείς ομάδες».

Στον πρώτο εμβολιασμό, τόνισε η κ. Αλυσανδράτου, δεν είχα κανένα σύμπτωμα μόνο τον κλασικό πόνο στο χέρι στη δεύτερη δόση στις 24 ώρες ξεκίνησε ένας έντονος πόνος στο στέρνο που με ανησύχησε. Ήταν πόνος εμφράγματος, πολύ έντονος πόνος. «Έχει να κάνει με το ξεκίνημα της περισυλλογής του υγρού όπως εξηγήσανε οι γιατροί του Ωνασείου και μετά υποχώρησε. Δεν χρειάστηκα να νοσηλευτώ, υπήρχε πόνος μόνο κατά την εισπνοή και την εκπνοή έγιναν εξετάσεις πήρα πρωτόκολλο θεραπείας και πήγα σπίτι μου». 

Όπως ανέφερε, «χθες με τον έλεγχο που έκανα στο Ωνάσειο, το περικαρδικό υγρό συνεχίζει να υπάρχει, είναι ξεκάθαρα επιπλοκή από το εμβόλιο. Παίρνω αγωγή και θα επανεξεταστώ την Τετάρτη».

«Ο εμβολιασμός ειδικά στις ευπαθείς ομάδες, είναι δεδομένο ότι είναι όχι απλά χρήσιμος, αλλά αναγκαίος» υπογράμμισε πάντως η κ. Αλυσανδράτου.

Έπαθα διπλή θρόμβωση με το εμβόλιο της AstraZeneca

Από πλευράς του, ο 35χρονος Αλέξανδρος Μεταξάκης δήλωσε ότι είχε πάθει διπλή θρόμβωση με το εμβόλιο της AstraZeneca πρώτα στο πόδι και μετά στην καρωτίδα. Έκανα χειρουργείο στις 10 Μαΐου και μετά την επέμβαση εμφανίστηκε δεύτερη θρόμβωση στην καρωτίδα. Ζορίστηκα πολύ. Είχα φοβηθεί, υπήρχε αφόρητος ο πόνος. Ούτε παυσίπονα με έπιασαν. Κατά τη διακομιδή μου από Ιεράπετρα μέχρι Ηράκλειο μού είχε χορηγηθεί και μορφίνη και δεν κατάλαβα τίποτα… Πονούσα σα να μην μου είχαν χορηγήσει μορφίνη».

Ο κ. Μεταξάκης εξήγησε ότι «στην αρχή ένιωσα κάψιμο πίσω στη γάμπα μου θεώρησα ότι ήταν κάποιο τράβηγμα, μέσα σε 3 με 4 λεπτά δεν μπορούσα να νιώσω το πόδι μου καν». Φαρμακοποιός που τον εξέτασε είπε στον κ. Μεταξάκη ότι μάλλον πρόκειται περί θρόμβωσης. Στην καρωτίδα βρέθηκε η θρόμβωση από τον καθηγητή αγγειοχειρουργικής κ. Κοντοπόδη (ΠΑΓΝΗ), ο οποίος τη βρήκε απλά ψηλαφίζοντας.

«Αν μπορούσα να γυρίσω το χρόνο πριν εμβολιαστώ θα το σκεφτόμουν ίσως πιο ώριμα αν γνώριζα την εξέλιξη» ανέφερε, πρόσθεσε όμως ότι «αυτό που συνέβη σε μένα, δε σημαίνει ότι θα συμβεί στον καθένα». 

Λινού: Δυστυχώς παρενέργειες συμβαίνουν σε ορισμένα άτομα

Για τα περιστατικά θρομβώσεων μίλησε και η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού.

«Όταν έχουμε πολλά εμβόλια που προκαλούν πολλές και διαφορετικές παρενέργειες σε πολλούς ανθρώπους, θα ήταν καλύτερο να υπάρχει η ευχέρεια στους πολίτες να επιλέγουν εμβόλιο, με την συμβουλή και του γιατρού τους», είπε η Καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1  σχετικά με τις θρομβώσεις και στην Ελλάδα μετά από τον εμβολιασμό έναντι του κορονοϊού με το εμβόλιο της AstraZeneca, είπε ότι «δυστυχώς παρενέργειες συμβαίνουν σε ορισμένα άτομα».

πηγή: www.in.gr