La La Land (ή αλλιώς μία ταινία για όσους ονειρεύονται)

«Πότε ήταν η τελευταία φορά που μια ταινία έκανε την καρδιά σου να τραγουδάει, να χορεύει και να πετάει ψηλά στα σύννεφα; Πόσα συναισθήματα μπορεί να σου γεννήσει ένα φιλμ δύο ωρών;»

Του Νίκου Γκάγια

Σαν εχθές θυμάμαι εκείνη την ημέρα. Είχα αποφασίσει να πάω σινεμά με την αδερφή μου και όλα έμοιαζαν να είναι συνηθισμένα. Ήταν μια Κυριακή, όπως όλες οι άλλες, αλλά τελικά αποδείχτηκε ότι δεν ήταν. Ήμουν γεμάτος προσδοκίες για την ταινία καθώς είχα ακούσει πολλές καλές κριτικές, οπότε μπήκα στην αίθουσα με υψηλά τον πήχη.

Φώτα, χορός και τραγούδι σε μια συγκλονιστική εναρκτήρια σκηνή που σε εισάγει απευθείας στον κόσμο του musical μπορεί να είναι μόνο η αρχή για μια καλή ταινία. Για τον σκηνοθέτη Damien Chazelle το La La Land ήταν ένα όνειρο ζωής. Ο 33χρόνος πλέον σκηνοθέτης, σεναριογράφος και πρώην drummer της jazz δεν είχε καταφέρει να φέρει στην μεγάλη οθόνη το όραμα του μέχρι το 2016. Όμως, η μεγάλη επιτυχία του «Whiplash» τον βοήθησε να προσελκύσει τα μεγάλα στούντιο και να κάνει το όνειρο του πραγματικότητα. Ο Ryan Gosling και η Emma Stone πήραν τις θέσεις αντί των ηθοποιών  Miles Teller και της Emma Watson. Η χολιγουντιανή υπερπαραγωγή αφού είχε «σπάσει» κάθε ρεκόρ στις Χρύσες Σφαίρες με 7 βραβεία, συνέχισε την επιτυχία της και στα Βραβεία Oscar με 6 επιτυχείς συμμετοχές.

Sebastian και Mia. Ryan Gosling και Emma Stone.

Αυτός ένας μποέμ μουσικός της jazz που προσδοκά να μην χαθεί αυτού του είδους η μουσική και να ανοίξει το δικό του μαγαζί. Αυτή μια ηθοποιός που θέλει να κερδίσει κάποιο ρόλο ή να γράψει τον δικό της μονόλογο.

Μετά από μια σειρά από τυχαίες συναντήσεις οι δύο ήρωες ερωτεύονται. Μια κλασσική ιστορία αγάπης… ή μήπως όχι; Ο έρωτάς τους περνάει από 4 εποχές. Ξεκινάνε από τον χειμώνα όπου και καταλήγουν έναν χρόνο μετά. Αγαπούν, αγαπιούνται, ζουν τον έρωτα τους παράφορα, κάνουνε σχέδια για το μέλλον και προσπαθούν να πραγματοποιήσουν τα όνειρα τους. Και κάπου εκεί έρχεται το τέλος. Ο Sebastian κάνει περιοδεία με την μπάντα που η Mia τον παρότρυνε να συμμετέχει και η Mia παίρνει τον ρόλο που επιθυμούσε με την παρότρυνση του Sebastian. Βοήθησαν ο ένας τον άλλον να πετύχει τον στόχο του με κόστος την ίδια τους την αγάπη.

Μια ταινία για όσους ξέρουν να δίνουν χωρίς να περιμένουν αντάλλαγμα, ξέρουν να αγαπούν χωρίς να ξεχνούν. Με τα τελευταία δέκα λεπτά της ταινίας να δείχνουν τον Sebastian και την Mia να παρακολουθούν το φιλμ της πιθανής ζωής τους, η ταινία σε προσγειώνει στην σκληρή πραγματικότητα, υπενθυμίζοντας σου την ίδια στιγμή πως δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα και πως η ζωή δεν είναι σινεμά.

Το «La La Land» σε ταξιδεύει. Σε κάνει να θυμάσαι τα όνειρα που είχες μικρός ή τα όνειρα που έχεις ακόμα και σήμερα γιατί αυτά δεν μπορεί να στα κλέψει κανείς. Σε κάνει να ερωτεύεσαι ή να αγαπάς παραπάνω τον άνθρωπό σου.

Σαν εχθές θυμάμαι εκείνη την ημέρα. Αφού τελείωσε η προβολή και με μόνιμο το χαμόγελο του ενθουσιασμού στο πρόσωπο μου, σαν «τατουάζ», ξεκινήσαμε για να αναχωρήσουμε. Και καθώς βγήκαμε από το σινεμά είχε αρχίσει να χιονίζει, λες και όλη η μαγεία της ταινίας είχε μεταφερθεί στην πραγματικότητα. Τότε κατάλαβα πως κάτι μαγικό είχε συμβεί αλλά δεν ήθελα να το εξηγήσω.