Madrugada: Μία από τις πιο αγαπητές μπάντες των Ελλήνων

Με αφορμή τις τρεις συναυλίες που θα πραγματοποιήσουν οι Madrugada στη χώρα μας, ένα αφιέρωμα για το συγκρότημα που έχει «τρελάνει» τους Έλληνες.

Της Χριστίνα Βρούβα

Οι Madrugada είναι ένα συγκρότημα φαινόμενο για τη ροκ εναλλακτική μουσική σκηνή. Η μπάντα με έδρα τη Νορβηγία, έχει χαράξει μία πραγματικά επιτυχημένη και αξιοζήλευτη πορεία, με τα τραγούδια τους να ακούγονται συχνά και να είναι ιδιαίτερα αγαπητά από το κοινό.

Με έναν μαγικό τρόπο το Νορβηγικό συγκρότημα μέσα από τους στίχους του, εκφράζει τα συναισθήματα και τις σκέψεις των ακροατών. Σε συνδυασμό πάντα με τον εναλλακτικό τους ήχο επιφέρει ένα αριστουργηματικό αποτέλεσμα που ικανοποιεί ακόμα και τους πιο απαιτητικούς θαυμαστές.

Η σχέση αγάπης με το Ελληνικό κοινό άρχισε περίπου το 2000, όταν εμφανίστηκαν στο θρυλικό «Ρόδον» στην Αθήνα. Ο κόσμος γνώριζε ήδη τα κομμάτια τους, καθώς έπαιζαν μέσα στην τηλεοπτική σειρά «Κόκκινος κύκλος», του Πάνου Κοκκινόπουλου. Τα κομμάτια των Madrugada συνδέονται έντονα με τις τηλεοπτικές σειρές του Κοκκινόπουλου, διότι οι μελωδίες και οι στίχοι τους ταιριάζουν απόλυτα με τις υποθέσεις που πραγματεύονταν οι σειρές αυτές.

Οι Madrugada δημιουργήθηκαν το 1992 στο  Στόκμαρενς της Νορβηγίας. Βασικά μέλη της μπάντας ήταν οι: Sivert Høyem (φωνητικά), Frode Jacobsen(κιθάρα), Robert Burås(μπάσο). Το αρχικό τους όνομα ήταν «Abbeys Adoption», όμως το 1995 μετονομάστηκαν σε «Madrugada», που ισπανικά σημαίνει, «νωρίς το πρωί».

Η επιτυχία και η αναγνώριση ήρθαν το 1999, με τον πρώτο τους δίσκο «Industrial Silence». Το άλμπουμ σύντομα έγινε πλατινένιο και σύμφωνα με το περιοδικό «Billboard» πούλησε 250.000 αντίτυπα. Μέσα στον δίσκο τα τραγούδια είχαν έναν εναλλακτικό ήχο που ενθουσίασε το κοινό και βέβαια τα φωνητικά του Sivert Høyem δεν μπορούν να αφήσουν κανέναν ανικανοποίητο. Τα περισσότερα κομμάτια ξεχώρισαν και ακούγονται μέχρι σήμερα.

(Το «Vocal» κυκλοφόρησε μέσα από τον δίσκο «Industrial Silence» και είναι το τραγούδι έναρξης των τελευταίων τους συναυλιών.)

Ο δεύτερος δίσκος των Νορβηγών φίλων μας, ήρθε το 2001 με τίτλο «The Nightly Disease», διατηρώντας το ίδιο στιλ και αυξάνοντας ολοένα και περισσότερο τους θαυμαστές και τα εισιτήρια των συναυλιών.

Το 2002 κυκλοφορούν το «Grit», το οποίο χαρακτηρίστηκε διαφορετικό από τα υπόλοιπα, καθώς είχε άλλες επιρροές. Σε αυτό το άλμπουμ συγκαταλέγονται τα πιο γνωστά τους τραγούδια, εξασφαλίζοντας έτσι την διαχρονικότητα τους.

Ο τελευταίος δίσκος για το συγκρότημα έρχεται το 2008, έχοντας τον τίτλο της μπάντας «Madrugada», προσφέροντας και αυτός πολλές επιτυχίες.

Την ίδια περίοδο φεύγει από τη ζωή ο μπασίστας τους, Robert Burås αφήνοντας ένα μεγάλο κενό στα μέλη των Madrugada αλλά και στους θαυμαστές τους. Ο Høyem και ο Jacobsen δυσκολεύτηκαν να ξεπεράσουν αυτή την απώλεια και κάπως έτσι οι Madrugada διαλύονται.

Οι ζωντανές εμφανίσεις τους άρχισαν από τα πάτρια εδάφη τους, στη συνέχεια όμως «επέκτειναν» τα live τους κάνοντας έτσι Ευρωπαϊκά τουρ με τα εισιτήρια τους να εξαντλούνται από τις πρώτες κιόλας μέρες. Ένα αντίστοιχο φαινόμενο συνέβαινε σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, καθώς οι Έλληνες ταυτίστηκαν με την όλη ενέργεια που έβγαζε το συγκρότημα, με αποτέλεσμα να γνωρίζουν απ’ έξω όλους τους στίχους των κομματιών. Οι Madrugada εισέπραξαν αυτή τη λατρεία και η Ελλάδα ήταν ένας από τους συχνότερους προορισμούς των περιοδειών τους.

Έντεκα χρόνια μετά τον θάνατο του Robert Burås, ο Sivert Høyem με τους Cato Thomassen και Christer Knutsen ενώνουν τις δυνάμεις τους, ηχογραφώντας νέα κομμάτια και κάνοντας ένα Ευρωπαϊκό τουρ στο πλαίσιο των εορτασμών για το πρώτο τους άλμπουμ.

Η περιοδεία ονομάζεται «Industrial Silence» όπως και ο πρώτος τους δίσκος και κλείνει 20 χρόνια από το έτος κυκλοφορίας του. Οι fans όπως ήταν αναμενόμενο έσπευσαν να αγοράσουν τα εισιτήρια τους, με αποτέλεσμα πολλές συναυλίες να είναι Sold out.

(Απόσπασμα από τη συναυλία στη Θεσσαλονίκη στις 5 Απριλίου 2019.)

Η συναυλία στη Θεσσαλονίκη χαρακτηρίστηκε άκρως καθηλωτική και απολαυστική. Ήταν ένα live άνευ προηγουμένου με το κοινό να κρέμεται από τα χείλη του ερμηνευτή. Ο Sivert έδωσε όλη του την ψυχή πάνω στη σκηνή, προσφέροντας παράλληλα ένα οπτικοακουστικό θέαμα.

Οι Madrugada είναι αυθεντικοί στο είδος τους και σίγουρα είναι ένα από τα καλύτερα εναλλακτικά ροκ συγκροτήματα της τελευταίας εικοσαετίας. Η διακοπή που έγινε ήταν άδοξη όσο και το τέλος του μπασίστα τους, όμως με αυτή τη νέα αρχή είναι σίγουρο πως θα καλύψουν το κενό που άφησαν πίσω τους με νέες επιτυχίες.