Μέχρι το 2021 σε lockdown η Θεσσαλονίκη

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κατηγορικός ότι πρέπει να μείνει κλειστή η Θεσσαλονίκη για να ανακάμψει #newn #Tzitzik;ostas #thessaloniki #covid19

Μετά από έναν ολόκληρο μήνα σε lockdown η Θεσσαλονίκη δεν λέει να «ηρεμήσει» καθώς χθες τα κρούσματα του κορωνοϊού ήταν και πάλι ψηλά, ενώ δεδομένη είναι η υψηλή πίεση στο εθνικό σύστημα, τα νοσοκομεία και τις κλίνες ΜΕΘ.

Συνολικά, χθες τα κρούσματα ήταν υπερδιπλάσια από τα χθεσινά – καταγράφηκαν 2.199 έναντι 1.044 που είχαν ανακοινωθεί την Δευτέρα – οι διασωληνωμένοι σταθερά υψηλά στους 596, η διασπορά πολύ μεγάλη με δεκάδες νέα κρούσματα σε πολλές περιοχές της χώρας και οι νεκροί 111. Η εικόνα της Θεσσαλονίκης – με τα χθεσινά 538 κρούσματα – αλλά και των υπόλοιπων περιοχών στη Βόρεια Ελλάδα προβληματίζει ιδιαίτερα τους επιστήμονες καθώς το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει ιδιαίτερα υψηλό και η ταχύτητα μείωσης της διασποράς είναι πολύ αργή.

Στη Θεσσαλονίκη βρέθηκαν τα 538 κρούσματα και στην Αθήνα τα 413, ωστόσο, πολλές είναι οι περιοχές που έχουν υψηλό επιδημιολογικό φορτίο (δείτε παρακάτω).

Τζιτζικώστας: Σημαντική μείωση στο τέλος της εβδομάδαςLviv.

Για την κατάσταση στη Θεσσαλονίκη και γενικότερα τη Βόρεια Ελλάδα, όπου τα νοσοκομεία είναι στο “κόκκινο” και τα κρούσματα αυξήθηκαν, μίλησε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 με τον Νίκο Χατζηνικολάου.

“Δεν γίνεται κάποιο λάθος” επεσήμανε ο κ. Τζιτζικώστας και συνέχισε: “Από την πρώτη στιγμή έχουμε πει ότι η Βόρεια Ελλάδα, τουλάχιστον οι πέντε Περιφέρειες από τις 13 της χώρας, αντιμετωπίζουν αυτό το σημαντικό πρόβλημα με την εξάπλωση της πανδημίας. Μιλάμε για έξαρση της πανδημίας στην περιοχή μας, η οποία ξεκίνησε νωρίτερα απ’ ό,τι στην υπόλοιπη Ελλάδα λόγω καιρικών συνθηκών. Ο καιρός στη Β. Ελλάδα αλλάζει από το τέλος Οκτωβρίου και η πραγματικότητα είναι ότι τις τελευταίες ημέρες είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι γιατί βλέπουμε ότι στις αναλύσεις που κάνουμε στα λύματα της πόλης, το ΑΠΘ μας ενημερώνει ότι έχουμε μία πτώση από την προηγούμενη εβδομάδα της τάξεως του 50% στο φορτίο του ιού και μάλιστα τις τελευταίες ημέρες μειώθηκε ένα περαιτέρω 20%. Αυτό σημαίνει ότι στο τέλος αυτής της εβδομάδας και την επόμενη εβδομάδα θα δούμε μία σημαντική μείωση των θετικών κρουσμάτων, κάτι που όμως στα νοσοκομεία μας θα αργήσει να φανεί δέκα ημέρες τουλάχιστον ακόμη.

Οπότε αυτή η εικόνα η κακή, η δύσκολη θα συνεχίσει και τις επόμενες 10-12 ημέρες” είπε ενώ για το ενδεχόμενο να λήξει η καραντίνα στις 7 Δεκεμβρίου, υπογράμμισε: “Σε καμία περίπτωση και κατά την άποψή μου νομίζω ότι θα περάσουμε και τις 14 Δεκεμβρίου. Αν θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές, ειλικρινείς και σωστοί απέναντι στην αντιμετώπιση αυτής της μεγάλης κρίσης θα πρέπει να πάρουμε τη δύσκολη απόφαση να μην ανοίξουμε τα σχολεία πριν από τα Φώτα, να μην ανοίξουμε την εστίαση, πριν από τις γιορτές σε καμία περίπτωση αλλά και ταυτόχρονα η όποια επιστροφή στην κανονικότητα και στο άνοιγμα της οικονομίας θα πρέπει να γίνει πολύ προσεκτικά βήματα και πολύ συντηρητικά”.