No to Racism

Του Τηλέμαχου Περτσινίδη

Ο σεβασμός είναι το ήμισυ του παντός. Το να σέβεσαι τον συνάνθρωπό σου, είτε αυτός είναι αντίπαλος στη δουλειά σου, είτε είναι συνάδελφός σου και φίλος σου, έχει να κάνει με τη παιδεία σου. Δείχνει το ποιος είσαι και τι πρεσβεύεις. Μιλάμε για ανθρωπιά, την οποία, ψάχνουμε στις μέρες μας.
Μη θέλοντας και έχοντας όρεξη να επεκταθώ σε πολιτικές κουβέντες, προτιμώ να παραμείνω στον αθλητισμό. Εξάλλου, ο ρατσισμός δεν είναι πολιτικό φαινόμενο, αλλά κοινωνικό. Απλά, επειδή τα λόγια παρεξηγούνται, το να επεκταθώ πέραν του αθλητισμού, για το φαινόμενο αυτό, μου είναι προσωπικά επικίνδυνο.
Και έρχεται η στιγμή, που αναρωτιέσαι. Τελικά τι είναι πιο πάνω; Η οπαδική μου προτίμηση, ή η ανθρωπιά; Είμαι πρώτα οπαδός/φίλαθλος κάποιας ομάδας, ή άνθρωπος; Δυστυχώς, η τυφλή οπαδική βία, είτε σωματική είτε λεκτική, ζει και βασιλεύει, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στο… πολιτισμένο εξωτερικό.
Αλλά τι συμβαίνει, όταν η βία περνάει στα πιο σκοτεινά μονοπάτια του ρατσισμού; Τότε τα πράγματα γίνονται επικίνδυνα. Εξάλλου, δεν είδαμε λίγες φορές στο χώρο του αθλητισμού, να λαμβάνουν χώρα τέτοιου είδους γεγονότα, θλιβερά και κατακριτέα από τους ορθά σκεπτόμενους ανθρώπους.
Πήρα πάτημα από το παραλήρημα του γνωστού οπαδού του Ολυμπιακού, Τάκη Τσουκαλά, ο οποίος μάλιστα παρουσιάζει και εκπομπή στη τηλεόραση, ο οποίος αποκάλεσε «πίθηκο», τον Θανάση Αντετοκούμπο, παίκτη του Παναθηναϊκού.
Και όμως, σε τέτοιους ανθρώπους, τους επιτρέπουν να έχουν «βήμα» σε Μέσα Ενημέρωσης. Το συμβάν αυτό βρίσκεται σε χέρια αρμόδιων και άπαντες ελπίζουμε να αποδοθεί δικαιοσύνη, για μια φορά στη χώρα αυτή.
Αλλά δεν ήθελα να αναλύσω το συγκεκριμένο γεγονός. Δεν υπάρχει λόγος εξάλλου. Μπορώ να ανατρέξω στη μνήμη μου και να θυμηθώ και άλλα παρόμοια, που έχουν συμβεί στο χώρο αυτό.
Ποιος ξεχνάει άλλωστε, τα δάκρυα του Μάριο Μπαλοτέλι όταν κάθισε στον πάγκο της Μίλαν, ακούγοντας τους οπαδούς της Νάπολι επί 90 λεπτά να τραγουδάνε και να φωνάζουν ρατσιστικά συνθήματα κατά του;
Ο ρατσισμός, αφορά όλους μας. Η UEFA, έχει ξεκινήσει μια καμπάνια ευαισθητοποίησης των φιλάθλων ανά τον κόσμο, με σλόγκαν «Say No to Racism», όπου συμμετέχουν πολλοί αστέρες του ποδοσφαίρου.
Γίνεται εύκολα κατανοητό, πως ο ρατσισμός δεν έχει χώρο στην ανθρωπότητα, πόσο μάλλον στον αθλητισμό, που από τα αρχέγονα χρόνια προωθούσε το «ευ αγωνίζεσθαι» και την ευγενή άμυλα.

Γιατί λοιπόν ο αθλητισμός, να χρησιμοποιείται ως μέσο επιβολής και έξαρσης του φαινομένου αυτού, ενώ μπορεί να γίνει η αρχή για την καταπολέμησή του; Έχουμε στα χέρια μας ένα τόσο ισχυρό όπλο και απλά έχουμε στρέψει τη κάννη προς εμάς, αντί να στοχεύουμε κανονικά.
Εξάλλου, φανταστείτε το πόσο καλύτερος μπορεί να γίνει ο κόσμος, αν δεν υπάρχει ο ρατσισμός. Γιατί πάνω από όλα, είμαστε όλοι άνθρωποι!