Oλυμπιακός-ΠΑΟΚ: τεχνική ανάλυση

επιμέλεια: Γιάννης Λίτινας

Δεν χρειάζονται να αναλύσει τεχνικά, πολλά θέματα κάποιος για το χθεσινό ματς καθώς έγιναν αυτά που βλέπουμε να γίνονται στα τελευταία παιχνίδια του Ολυμπιακού.
Όλοι οι σχηματισμοί που είδαμε έχουν εμφανιστεί ξανά στο παρελθόν και μέχρι τώρα είχαν δουλέψει. Ίσως να είχαν δουλέψει και χθές άν δεν ήταν τόσο κακές οι τελικές πάσες ή άν εμφανίζονταν στο παιχνίδι οι δυο πλάγιοι μπάκ του ολυμπιακού, που έχουμε ξαναπεί πόσο σημαντικό ρόλο παίζουν στο παιχνίδι του Πορτογάλου. Όμως τίποτα απο αυτά δεν έγινε για δυο λόγους:
Α. Γιατί ο ΠΑΟΚ μπήκε με το μαχαίρι στα δόντια -για τους δικούς του λόγους επιβίωσης – οπότε δεν άφησε τον ολυμπιακό να παίξει το πρώτο εικοσάλεπτο του στον ρυθμό που ξέρει, κυνήγησε να πάρει τη νίκη-γόητρο για να σπα΄σι το αήττητο.
Β. Γιατί ο Ολυμπιακός έχει χάσει πλέον το κίνητρο του μετά και τη μαθηματική κατάκτηση του πρωταθλήματος ανεξαρτήτως δικαστηρίων κλπ. Για έναν παίκτη -που μην ξεχνάμε παίζει σερί και πολλά μεγάλα ματς απο πέρυσι -είναι σχεδόν αδύνατον να τον πείσεις για αήττητα κλπ…..πρόκειται για ανθρώπους που τους έχουν πει πως η δουλειά τους είναι να πάρουν το πρωτάθλημα μετά απο 3 χρόνια ξηρασίας -και το έκαναν με απολύτως εμφατικό τρόπο – και πως πρέπει να πάρουν το Κύπελλο -ένα ματς απομένει – και να προχωρήσουν στην Ευρώπη -έχουν ήδη πάει μακριά πετυχαίνοντας τεράστιες νίκες και απομένει ένα ματς για να δουν αν μπορούν να κάνουν και κάτι παραπάνω.
Μπορεί πολλοί να πικραθήκαμε για το τρίπτυχο αήττητο -ήττα από ΠΑΟΚ -μέσα στο Καραισκάκη, αλλά αυτό κρατάει λίγη ώρα. Άν κάνεις μια ψύχραιμη ανάγνωση πρέπει να δεις όλη την εικόνα. Και όλη η εικόνα λέει πως κανένας δεν δικαιούται να ακυρώνει μια προσπάθεια που έχει μέχρι τώρα απόλυτη επιτυχία -και στα τρία μέτωπα – αλλά να επισημαίνει πως το σημαντικό είναι πως θα βρεθεί κίνητρο -άν έχει χαθεί ή απλά ρίχνουν ρυθμούς ενόψει των δυο μάτς -για τα δυο επόμενα κρίσιμα παιχνίδια.
Είχα επισημάνει από νωρίς πως από τη στιγμή που πάρθηκε το Πρωτάθλημα τόσο νωρίς στα πλέι φ, θα έκανε ήττα ο Ολυμπιακός. Και έγινε. Απολύτως αναμενόμενο.
Ποιος από όλους μας, όταν τελειώσει -και μάλιστα με φόρα και άνεση -τον βασικό του στόχο, και ενώ έχεις άλλους δυο στόχους μπροστά σε απόσταση 20 ημερών, δεν θα έριχνε ρυθμούς; Γιατί οι ποδοσφαιριστές πρέπει να είναι διαφορετικοί από όλους μας, όταν μάλιστα πρόκειται για παιδιά -γιατί παιδί είναι κάποιος στα 25-28 του ακόμα;
Η πρόβλεψη μου είναι πως από τη Γουλβς θα αποκλειστούμε με ήττα, τολμώ να πω και καθαρή μάλιστα….όχι όμως γιατί δεν θα παίξουμε μπάλα αλλά γιατί πρόκειται για μια πραγματικά καλή ομάδα, η οποία ανεβάζει ρυθμούς στο Αγγλικό μάλιστα Πρωτάθλημα – κυνηγώντας στόχους καθημερινά, ενώ εμείς ρίχνουμε ρυθμούς στο Ελληνικό έχοντας επιτύχει τον βασικό στόχο από νωρίς -με ότι σημαίνει η διαφορά δυναμικότητας των πρωταθλημάτων. Άν παίζαμε τη ρεβάνς καπάκι μετά το πρώτο παιχνίδι, θα είχαμε περισσότερες πιθανότητες να κερδίσουμε -γιατί νίκη μόνο θέλουμε ουσιαστικά – από ότι σήμερα….και σε αυτό ίσως να είμαστε και παραπάνω άτυχοι από όσο νομίζουμε. Το timing τότε ήταν σαφώς καλύτερο για τον Ολυμπιακό από ότι τώρα παρά τα αντιθέτως λεγόμενα. Για το Κύπελλο θα πω πως και εκεί δεν ξεκινάμε εμείς το φαβορί αλλά η ΆΕΚ καθώς είναι ουσιαστικά ο μόνος στόχος της ενώ εμάς είναι ο τρίτος κατά σειρά, όπως πήγαν τα πράγματα φέτος.
Αυτά τα ολίγα…..αλλά άν γράψουμε περισσότερα θα χαθεί η μπάλα….όπως δεν χάθηκε χθες !!!!