Πέτσας: “Αν μας αντέξει η σκηνή θα φανεί στο χειροκρότημα”

Χαρακτήρισε δύσκολο το ενδεχόμενο μετακίνησης από νομό σε νομό #newn #κορωναιος #δηλωσεις #πετσας

Μιλώντας στην πρωϊνή εκμποπή του ΑΝΤ1 “Καλημέρα Ελλάδα”, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας χαρακτήρισε ως μη ρεαλιστικό  το ενδεχόμενο άρσης του lockdown την 1η Δεκεμβρίου, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως είναι δύσκολο να επιτραπεί η μετακίνηση από νομό σε νομό καθώς το επιδημιολογικό φορτίο δεν είναι εναρμονισμένο από περιφέρεια σε περιφέρεια.

 Εξήγησε πως η άρση των περιοριστικών μέτρων θα γίνει σταδιακά, πρώτα με το άνοιγμα των σχολείων και μετά με το λιανεμπόριο .Αναφορικά με τα σχολεία, τόνισε πως θα εξεταστούν οι εισηγήσεις των ειδικών για να ανοίξουν σταδιακά οι βαθμίδες της εκπαίδευσης.

«Για να ανοίξουμε με ασφάλεια, πρέπει να τηρούμε τα μέτρα, να περιορίσουμε τις μετακινήσεις» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο αλλαγής στους έξι τρόπους μετακίνησης και τυχόν περιορισμό στον επιτρεπόμενο αριθμό SMS, ο κ. Πέτσας είπε πως η εισήγηση Βατόπουλου για αυστηρότερα μέτρα έγινε στη βάση ότι τα μέτρα δεν είχαν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Όπως σημείωσε, όμως, τις τελευταίες ημέρες υπάρχουν ενδείξεις για περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού.«Η επιστροφή στην κανονικότητα θα γίνει με προσοχή και θα εξακολουθήσουν να ισχύουν περιορισμοί» είπε ο κ. Πέτσας, αφήνοντας παράλληλα ανοιχτό το ενδεχόμενο κατάργησης των SMS για τις μετακινήσεις και της απαγόρευσης κυκλοφορίας για κάποιες ώρες.

Όταν κλήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις που έκανε ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, ο κ. Πέτσας κράτησε αποστάσεις, λέγοντας πως μπορεί η χώρα μας να είναι σε καλύτερη θέση αλλά αυτό δεν είναι λόγος πανηγυρισμού.

Σχετικά με τις επιτάξεις ανέφερε πως η συζήτηση αυτή έχει γίνει από τον περασμένο Μάρτιο και Απρίλιο και συμπλήρωσε: «Κάποια στιγμή που χρειάζεται άμεση ανταπόκριση και δεν την έχεις, τότε υπάρχει πάντα στο τραπέζι η λύση της επίταξης ιδιωτικών κλινικών και γιατρών».

Επισήμανε: «Όσο και να ενισχύεις το σύστημα σε συνθήκες πανδημίας, δεν είναι αρκετό αν δεν ελέγξουμε τη διασπορά. Για αυτό πρέπει να τηρούμε τα μέτρα» και ανέφερε πως η διαχείριση των πόρων είναι ευθύνη του υπουργείου Υγείας ενώ την ίδια ώρα επανέλαβε πως η κυβέρνηση έχει ενισχύσει το σύστημα υγείας από την αρχή της πανδημίας.

Αναφορικά με το άνοιγμα της εστίασης, δεν απάντησε ευθέως σε ερώτημα για το πότε ακριβώς θα είναι εφικτό, είπε όμως πως όταν γίνει «θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν περιορισμοί». Ξεκαθάρισε, πως σίγουρα δεν θα υπάρχει δυνατότητα νυχτερινής διασκέδασης, δεν θα υπάρχουν όρθιοι και θα τηρούνται αποστάσεις. Περιορισμένος θα είναι, επίσης, και ο αριθμός των θαμώνων.

Ο κ. Πέτσας τόνισε πως θα εξακολουθήσει να υπάρχει στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, με στόχο να μην αυξηθεί η ανεργία, προκειμένου να υπάρξει γρήγορη επανεκκίνηση της οικονομίας.

Τέλος, ερωτηθείς για το εάν υπάρχει η σκέψη να δοθεί δώρο Χριστουγέννων ή κάποιας μορφής οικονομική ενίσχυση σε γιατρούς και νοσηλευτές, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε με τον στίχο ενός τραγουδιού: «Αν μας αντέξει η σκηνή, θα φανεί στο χειροκρότημα…».