“Qui tacet, consentire videtur”

του Κωνσταντίνου Γκοβεδάρου

 

  • Τον Δεκαπενταύγουστο του 2015 μια συμμορία κακοποιών μπουκάρει σε σπίτι στην Ύδρα και εν συνεχεία ξυλοκοπεί μέχρι θανάτου τον 67χρονο Μιχάλη Οικονόμου αφού έχει ναρκώσει την σύζυγο του.
  • Τον Σεπτέμβριο του 2015 ο Ρομπέρτο Σοχακιάν σκοτώνει 27χρονο κοσμηματοπώλη στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης μέσα στο κατάστημα του, προσπαθώντας να τον ληστέψει.
  • Τον Οκτώβρη του 2016 o 22χρονος Hussein Khavari βιάζει και πνίγει την 19-χρονη Maria Ladenburger στην πόλη του Φράϊμπουργκ στην Γερμανία.
  • Τον περασμένο Απρίλιο 4 κακοποιοί εισβάλλουν σε σπίτι στο Παλιό Φάληρο με σκοπό να ληστέψουν ηλικιωμένο ζευγάρι με την ληστεία να καταλήγει σε ανθρωποκυνηγητό.
  • Τον προηγούμενο μήνα επτά Γεωργιανοί διέρρηξαν το σπίτι μιας 85χρονης και την έκαψαν με το οικιακό της σίδερο προκειμένου να τους αποκαλύψει που είχε κρυμμένα χρήματα στο σπίτι της.
  • Στα μέσα Οκτωβρίου ένας 32χρονος δολοφονεί τον δικηγόρο Μιχάλη Ζαφειρόπουλο στο γραφείο του.
  • Πριν λίγες μέρες η 32χρονη Δώρα Ζέμπερη βρίσκεται σφαγιασμένη με 14 μαχαιριές μέσα στο Β’ Νεκροταφείο Αθηνών. Μόλις προχθές συλλαμβάνεται 58χρονος τοξικομανής ο οποίος φαίνεται να έχει ομολογήσει προφορικά.

Οι υποψιασμένοι έχουν αναγνωρίσει το μοτίβο πίσω από τα παραπάνω εγκλήματα. Οι δράστες τους έχουν όλοι αποφυλακιστεί με το άρθρο 12 του περιβόητου ν. 4322/2015 με τίτλο «Έκτακτα μέτρα για την αποσυμφόρηση των καταστημάτων κράτησης», ή «νόμο Παρασκευόπουλου» όπως είναι ευρύτερα γνωστός.

Από κεκτημένη ταχύτητα ζητήθηκε πολλές φορές από την αντιπολίτευση, παλιότερα και τώρα, με αφορμή τον φόνο της Δώρας Ζέμπερη, η παραίτηση του κ. Παρασκευόπουλου. Κακώς για δύο λόγους: κατά πρώτον γιατί ο κ. Νίκος Παρασκευόπουλος όπως μας υπενθυμίζει το σχετικό λήμμα της wikipedia –είναι μεγάλη υπόθεση να αναφέρεσαι στην wikipedia, έστω και με μελανά χρώματα, έγραψαν σε τοίχο- δεν συμμετέχει στην κυβέρνηση και όπως μαθαίνει κανείς παρακολουθώντας την επικαιρότητα έχει ζητήσει την απόσυρση του νόμου που ο ίδιος εισηγήθηκε καθώς επρόκειτο για προσωρινό μέτρο με στόχο την αποσυμφόρηση των φυλακών χωρίς βέβαια αυτό να συγκινήσει την κυβέρνηση.
Κατά δεύτερον γιατί κάνοντας αναζήτηση στην google για «παραίτηση υπουργού» τα αποτελέσματα που βρίσκει κανείς ακόμα και πηγαίνοντας χρόνια πίσω αναφέρονται σε άλλες χώρες, εδώ δεν υπάρχει δα και λόγος να παραιτηθεί κανείς.

Συνεχίζοντας την ανάγνωση στην wiki του βιογραφικού του κ. Παρασκευόπουλου βλέπουμε ότι «…έχει διατελέσει Πρόεδρος του Τμήματος Νομικής του ΑΠΘ και Κοσμήτορας της Σχολής Νομικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ…» ωστόσο αναζητώντας την προσωπική σελίδα του στο αρχείο των μελών ΔΕΠ της νομικής σχολής του ΑΠΘ βλέπουμε ότι βρίσκεται «σε αναστολή» (ακούσιο λογοπαίγνιο) συνεπώς δεν ασκεί τα καθηγητικά του καθήκοντα αλλά δημιουργούνται εύλογες απορίες εάν ποτέ επιστρέψει στην διδασκαλία των φοιτητών του, πως θα μπορέσει να τους κοιτάξει στα μάτια χωρίς να ντραπεί. Μάλλον με την ίδια τακτική που χρησιμοποιεί σήμερα για να μπορεί να κοιμάται τα βράδια.

Από όλα όσα αναφέρθηκαν μέχρι τώρα, τα περισσότερα είναι ευεξήγητα και εύκολα συνδέει κανείς το νήμα (π.χ. τι περιμένει κάποιος να συμβεί αν αποφυλακιστούν 2.000 ποινικοί σε μια κοινωνία που αγνοεί τα βασικά της επανένταξης και του σωφρονισμού;) ωστόσο δεν μπορεί να εξηγηθεί η εκκωφαντική σιωπή στον δημόσιο διάλογο για κατάργηση του νόμου πέραν της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όταν και ο ίδιος ο πρώην υπουργός που τον εισηγήθηκε ζητάει το ίδιο. Από την άλλη, ίσως και να έχει λογική όταν τα ίδια τα θύματα του «νόμου Παρασκευόπουλου» είναι οι πιο αδύναμοι μέσα στην κοινωνία, αυτοί που έχουν πολύ ασθενή φωνή για να ακουστούν και καταπώς φαίνεται η αγανάκτηση της κοινωνίας εξαντλήθηκε μετά την προφυλάκιση Τσοχατζόπουλου.

Τέλος, παραφράζοντας ένα γνωστό απόφθεγμα (που λανθασμένα αποδίδεται στον πλέον δολοφονικό Σοβιετικό ηγέτη):
Ο θάνατος ενός ανθρώπου είναι τραγωδία.
Ο θάνατος ενός ανθρώπου, επειδή κάποιοι δεν μπόρεσαν ή δεν θέλησαν να κάνουν την δουλειά τους, είναι διπλή τραγωδία.
Στον τόπο της ανυπόκριτης υποκρισίας, σήμερα είναι Πέμπτη 9 Νοεμβρίου.

ΥΓ: Δεν αναφέρεται η αποφυλάκιση των κ. Παπαγεωργόπουλου, του «φτερωτού γιατρού», του Έλληνα Πάμπλο Εσκομπάρ – Αλέξανδρου Αγγελόπουλου και του βαρυποινίτη Βασίλη Στεφανάκου καθώς οι προαναφερθέντες δεν έχουν υποτροπιάσει ακόμα. Αλλά όλοι αξίζουν μια ευκαιρία σε τούτο τον τόπο.

ΥΓ2: Υπάρχει μια διάψευση του υπουργού δικαιοσύνης κ. Κοντονή για το κατά πόσο ισχύει η είδηση για την αποφυλάκιση με τις ευνοϊκές διατάξεις του «νόμου Παρασκευόπουλου» του φερόμενου ως δολοφόνου (κλισέ δημοσιογραφικό) της Δώρας Ζέμπερη. Η ανακοίνωση αυτή δεν αξιολογείται ως σημαντική γιατί α) γνωρίζοντας την χαλαρή σχέση των κυβερνητικών με την φιλαλήθεια, θα ήταν απερίσκεπτο να βασιστεί κανείς σε μια δήλωση υπουργού ακόμα και αν αυτή απλά ανακοινώνει την ημερομηνία και β) ακόμα και να ισχύει, δεν αλλάζει το βασικό νόημα του άρθρου καθώς δεν επρόκειτο για «μεμονωμένο περιστατικό» (2ο κλισέ δημοσιογραφικό).