Ruth Bader Ginsburg, μία ιέρεια του φεμινισμού

επιμέλεια: Σουσσάνα Γιαννάκη Τσολακίδου

 

Αποχαιρετάμε την Ruth Bader Ginsburg μία ηγετική μορφή στον χώρο του φεμινισμού, αφού εχθές Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2020 άφησε την τελευταία της πνοή εξαιτίας «επιπλοκών του μεταστατικού καρκίνου στο πάγκρεας» από τον οποίο είχε διαγνωστεί πως έπασχε, διευκρίνισε το δικαστήριο.

Η Ruth Bader Ginsburg ήταν σύμβολο υποστήριξης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.  Ήταν παιδί μιας φτωχής οικογένειας όμως αυτό δεν την αποθάρρυνε να πολεμήσει  στην ζωή. Φοίτησε στο James Madison High School και κέρδισε υποτροφία για το Πανεπιστήμιο Cornell. Πήρε το πτυχίο της αλλά δεν θα παρευρέθηκε στην τελετή αποφοίτησής της τον Ιούνιο του 1950, καθώς η μητέρα της πέθανε από καρκίνο την ημέρα πριν από την τελετή. Στην συνέχεια παρακολούθησε μαθήματα νομικής στο Πανεπιστήμιο  του Χάρβαρντ σε μία τάξη 500 μαθητών όπου αποτελούσε μία από τις εννέα γυναίκες. Στην ίδια σχολή φοιτούσε και ο σύζυγος της, Marty Ginsburg, όμως το λαμπρό αστέρι ήταν αυτή.

Η RBG, όπως αποκαλείται συνήθως στην Αμερική, υπήρξε μια θρυλική μορφή που αγωνιζόταν για την δικαιοσύνη όλων με αφοσίωση στην χειραφέτηση των γυναικών. Ήταν η δεύτερη γυναίκα στην ιστορία των ΗΠΑ που συμμετείχε στο Ανώτατο Δικαστήριο. Ορίστηκε από τον Πρόεδρο Clinton το 1993 και υπερασπίστηκε ακούραστα την ισότητα των φύλων. Πριν από αυτό το κατόρθωμα, ίδρυσε το Women’s Rights Law Reporter το 1970, το πρώτο νομικό περιοδικό των ΗΠΑ που εστίαζε αποκλειστικά στα δικαιώματα των γυναικών. Η δικαστικός υπήρξε πρωτοπόρος και  σε άλλα ζητήματα κοινωνικής προόδου, όπως για παράδειγμα οι αμβλώσεις, ή οι γάμοι μεταξύ προσώπων του ίδιου φύλου. Συγκεκριμένα είχε πάρει ανοιχτά θέση υπέρ των αμβλώσεων δηλώνοντας “βασικά, μια κυβέρνηση δεν έχει καμία δουλειά να παίρνει αποφάσεις για μια γυναίκα”, κάτι που ορισμένοι συντηρητικοί δεν κρύβουν την ανυπομονησία τους να ανατρέψουν.

Το 2018 εξέφρασε την υποστήριξή της στο κίνημα #MeToo ενθαρρύνοντας τις γυναίκες να μιλήσουν για περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης που έχουν δεχτεί.

Η Ginsburg είχε κερδίσει αρκετή φήμη. Έγινε η πρώτη γυναίκα καθηγήτρια  στη Νομική Σχολή της Κολούμπια. Δεν έχασε χρόνο και ξεκίνησε μάχες εντός του Πανεπιστημίου μέσω προγραμμάτων για την ισότητα.

Ένα σημείο που πρέπει να τονιστεί είναι σίγουρα η ζωή της με τον σύζυγό της. Ένας άνθρωπος που την στήριξε σε όλα και αγαπήθηκαν μεταξύ τους υπερβολικά. Όμως, δεν θα μπορούσε να λείπει η ισότητα και από την σχέση της. Σε μια εποχή που οι γυναίκες αναμενόταν να θέσουν τις ανάγκες των συζύγων τους πριν από τις δικές τους, η Ruth και ο Marty Ginsburg  αρνήθηκαν να αφήσουν τους καθορισμένους ρόλους των φύλων να θεμελιώσουν τον τρόπο με τον οποίο θα διοικούσαν το νοικοκυριό τους. Στα χρόνια που ο Marty ήταν ένας επιτυχημένος δικηγόρος από μόνος του με πολύ φόρτο εργασίας προσπαθούσε να είναι ένας εξαιρετικός σύντροφος. Έτσι, η Ruth στήριξε το νοικοκυριό και την φροντίδα των παιδιών. Στην συνέχεια όταν εξελίχθηκε η καριέρα της, το «λαμπρό αστέρι της δικαιοσύνης», ασχολήθηκε αποκλειστικά με την εργασία και τους αγώνες της. Εκεί, ο σύζυγός της, είχε την αποκλειστική ευθύνη για το φαγητό των παιδιών τους αλλά και την φροντίδα του σπιτιού. Επιπλέον, ήταν ένας σύντροφος που τον ενδιέφερε η Ruth και συχνά θα την έσερνε έξω από το γραφείο αργά το βράδυ για να εξασφαλίσει ότι έτρωγε ένα κατάλληλο γεύμα και να ξεκουραστεί.  Σε αντίθεση με την εγκληματικά «ανίκανη στην μαγειρική» σύζυγό του, ο Marty ήταν μάγος στην κουζίνα και έφτιαχνε φημισμένα κέικ για τους εορτασμούς γενεθλίων των υπαλλήλων της. Μάλιστα, δημοσίευσε ένα βιβλίο με τις συνταγές του, με τίτλο Chef Supreme.

Πριν από το θάνατο του, ο Marty το 2010, σύμφωνα με πληροφορίες είπε σε έναν φίλο του, “Νομίζω ότι το πιο σημαντικό πράγμα που έχω κάνει είναι να επιτρέψω στη Ruth να κάνει ό, τι έχει κάνει”.

 Η ζωή της φιλελεύθερης δικαστικού έγινε ταινία δύο φορές. Η μία ήταν το “On the Basis of Sex” (Η αρχή της ισότητας) (2018) όπου την υποδύθηκε η Felicity Jones, και η δεύτερη ένα ντοκιμαντέρ με τίτλο “RBG, Μια Ζωή για τη Δικαιοσύνη”.

Μέσα σε όλα ο θάνατος της θανάσιμης εχθρού του Τράμπ θα φανεί φλέγον ζήτημα της προεκλογικής εκστρατείας. Συγκεκριμένα η Ruth είχε τονίσει αρκετές φορές τις  αντιρρήσεις της για  τον Πρόεδρο της Αμερικής, ο οποίος είχε ζητήσει επανειλημμένως την παραίτησή της, χωρίς να εισακουστεί.

Τώρα είναι η ευκαιρία του να μεταμορφώσει το Ανώτατο Δικαστήριο περισσότερο από οποιονδήποτε πρόεδρο μετά τον Ρόναλντ Ρέιγκαν, μετακινώντας το σώμα προς τα δεξιά. Ο Τραμπ, ο οποίος θα διεκδικήσει την επανεκλογή του στο κορυφαίο αξίωμα των ΗΠΑ την 3η Νοεμβρίου, έχει προχωρήσει ήδη σε δύο, πρακτικά ισόβιους ,διορισμούς συντηρητικών δικαστικών στο σώμα, του Νιλ Γκόρσατς (2017) και του Μπρετ Κάβανο (2018).

Παρόλα αυτά , σύμφωνα με το NPR η Ruth πριν πεθάνει δήλωσε στην εγγονή της, πως ο «πιο διακαής πόθος μου είναι να μην αντικατασταθώ προτού αναλάβει νέος πρόεδρος».