Συστήνεται μία δόση εμβολιασμού μετά από τη νόσηση από κορωνοϊό, είπε η Μ. Θεοδωρίδου

Τα εμβόλια μάς προστατεύουν σχεδόν 100% από τη σοβαρή νόσο και το θάνατο και σε σημαντικό βαθμό από τις μεταλλάξεις, είπε η Πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών

Προστασία έως 13 μήνες  έναντι του κορωνοϊού έχει κάποιος μετά από εμβολιασμό ή φυσική νόσηση με Covid-19, σύμφωνα με την πρώτη μελέτη Γαλλίας και Στρασβούργου, που τεκμηριώνει την παραμονή των αντισωμάτων στον οργανισμό, ανέφερε στην ενημέρωση για το εθνικό σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης κατά της Covid-19, η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.

Η κ. Θεοδωρίδου ήταν κατηγορηματική ότι σε καμία περίπτωση οι μεταλλάξεις του κορονοϊού δεν κάνουν ανενεργό το εμβόλιο και ενημέρωσε πως όλες οι εταιρείες έχουν προχωρήσει στην παρασκευή των εμβολίων 2ης γενιάς,  που είναι σχεδιασμένα έτσι που να αντιμετωπίζουν τις μεταλλάξεις

Όπως τόνισε, η εβδομάδα αρχίζει με αισιοδοξία και η πανδημία είναι σχολείο για όλους μας. Για την πιθανότητα μόλυνσης εντός των πρώτων μηνών μετά από φυσική νόσηση, επικαλέστηκε μελέτη που δείχνει ότι τα αντισώματα παραμένουν μέχρι 13 μήνες και μειώνουν τον κίνδυνο επαναλοίμωξης.

«Πριν λίγες ημέρες προδημοσιεύτηκε μια πολυκεντρική μελέτη, με τίτλο ‘Τα αντισώματα παραμένουν μέχρι 13 μήνες και μειώνουν τον κίνδυνο της επαναλοίμωξης’. Η μελέτη συμπεριέλαβε πάνω από 1.300 άτομα που νόσησαν και εμβολιάστηκαν», είπε η κα Θεοδωρίδου, τονίζοντας πως «τα αποτελέσματα αυτά είναι ενθαρρυντικά» επεσήμανε και ενημέρωσε πως «η μελέτη είναι η πρώτη που τεκμηριώνει ότι η φυσική λοίμωξη μειώνει έως 96% τον κίνδυνο επαναλοίμωξης. Μάλιστα, καλύπτονται και οι συνήθεις μεταλλάξεις όπως η βρετανική και η νοτιοαφρικανική».

«Όπως δείχνουν τα στοιχεία, μία δόση εμβολίου παράγει εντονότατη αντισωματική ανταπόκριση, αποτελεσματική και στις μεταλλάξεις και η ανοσία είναι πολύ μακρότερη του ενός χρόνου» τόνισε, υπογραμμίζοντας πως «μελέτες και στη χώρα μας δείχνουν ανάλογα αποτελέσματα, δηλαδή σημαντική αύξηση αντισωμάτων μετά την πρώτη δόση του εμβολίου σε άτομα που έχουν νοσήσει».

«Έτσι, η σύσταση μετά από φυσική νόσηση είναι μία δόση εμβολίου, που παίζει το ρόλο της επαναληπτικής δόσης» ενημέρωσε και τόνισε πως «τα εμβόλια μάς προστατεύουν σχεδόν 100% από τη σοβαρή νόσο και το θάνατο και σε σημαντικό βαθμό από τις μεταλλάξεις».

«Επιχειρήματα του τύπου οι μεταλλάξεις κάνουν ανενεργό το εμβόλιο δεν ισχύουν και όσοι το επικαλούνται κάνουν λάθος. Ο κύριος τρόπος αναχαίτισης των μεταλλάξεων είναι ο άμεσος εμβολιασμός όλων» τόνισε.

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr