Τέλος οι ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ

Πρόεδρος ΠΟΕΔΗΝ: "Η μάχη είναι άνιση" #newn #κορωναϊος #ΜΕΘ #ΠΟΕΔΗΝ

Ο Μιχάλης Γιαννάκος, πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ χτυπά κόκκινο καμπανάκι σχετικά με την επάρκεια των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας στη Θεσσαλονίκη και γενικότερα στη Μακεδονία.

Τόνισε πως η διασπορά του SARS-CoV-2 στην Κεντρική Μακεδονία είναι επιθετική και πως οι ΜΕΘ που εξήγγειλε την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, άνοιξαν και γέμισαν. Τέσσερις διασωληνωμένοι ασθενείς με covid-19 νοσηλεύονται στις κλινικές κορωνοϊού στο νοσοκομείο Κατερίνης και δύο στον Πολύγυρο Χαλκιδικής, επειδή οι ΜΕΘ είναι γεμάτες και ο ίδιος αναρωτιέται:  «Γίνεται ή δεν γίνεται επιλογή ασθενών για τις ΜΕΘ»

Αναφέρει χαρακτηριστικά: «Όταν ένας ασθενής μπαίνει στη ΜΕΘ, αντέχει και δίνει τη μάχη για τη ζωή με καλύτερους όρους. Περιστατικά Covid-19 με υποκείμενα νοσήματα νοσηλεύονται εκτός ΜΕΘ και όταν επιδεινώνεται η υγεία τους είναι αδύνατη η διακομιδή τους», και συγχρόνως επισημαίνει πως οι περισσότεροι θάνατοι ασθενών με covid-19, συμβαίνουν καθημερινά εκτός ΜΕΘ.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ υπογραμμίζει: «Χθες εφημέρευε το ‘’Ιπποκράτειο’’ στη Θεσσαλονίκη και έγινε χαμός για άλλη μια φορά. Πάνω από 100 ήταν οι εισαγωγές θετικών περιστατικών κορονοϊού στο νοσοκομείο. Οι 10 κλίνες ΜΕΘ ήταν γεμάτες και αμέσως γέμισαν οι 4 νέες κλίνες που δημιουργήθηκαν στις χειρουργικές αίθουσες. Δεν υπάρχει προσωπικό για άνοιγμα νέων. Άλλοι 2 διασωληνωμένοι ασθενείς διακομίστηκαν χθες στο ΑΧΕΠΑ, όπου γέμισαν κι εκεί τα πάντα: ΜΕΘ, ανάνηψη, καρδιοχειρουργική μονάδα, χειρουργικές αίθουσες, με 40 διασωληνωμένους ασθενείς», και εξηγεί εν συνεχεία: «Στο ‘’Γεννηματάς’’ άνοιξαν οι 6 κλίνες στις χειρουργικές αίθουσες και γέμισαν αμέσως. Πλέον δεν διαθέτουμε καμία κλίνη ΜΕΘ στην Κεντρική Μακεδονία, κι έχουμε διασωληνωμένους ασθενείς σε θαλάμους. Πλέον θα λογίζονται ως κλίνες ΜΕΘ οι θάλαμοι μ’ έναν φορητό αναπνευστήρα, χωρίς εξειδικευμένο προσωπικό, όπως για παράδειγμα οι θάλαμοι στην ουρολογική κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας».

Τέλος ο κ.Γιαννάκος επισημαίνει ότι η μάχη είναι πλέον άνιση, καθώς προσέρχονται στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) νέοι άνθρωποι με κορονοϊό, όταν είναι αργά και αμέσως διασωληνώνονται. Ως εκ τούτου οι εφεδρείες του συστήματος εξαντλούνται γρήγορα.