Θ.Καράογλου: “Από σήμερα αρχίζουμε να αισιοδοξούμε”

Τίμησε το νοσηλευτικό προσωπικό που έσπευσε εθελοντικά στη Θεσσαλονίκη #newn #κορωναιος #θεσσαλονικη #καραογλου #νοσηλευτες #υμαθ

Την αισιοδοξία του ότι τα κρούσματα κορωνοϊού θα μειωθούν σημαντικά το αμέσως επόμενο διάστημα και ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας θα αντέξει, εξέφρασε σήμερα το πρωί ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης), Θεόδωρος Καράογλου, στο περιθώριο της συνάντησης που είχε στο ΥΜΑΘ με τους εθελοντέ νοσηλευτές.

Όπως είπε συγκεκριμένα: «Από σήμερα αρχίζουμε να αισιοδοξούμε. Φαίνεται με βάση την αποτίμηση που υπάρχει στα λύματα και σε σχέση με το ιικό φορτίο των λυμάτων που εξετάζει το ΑΠΘ, ότι υπάρχει μια σαφέστατη βελτίωση κατά 50% και αυτό είναι ένα «αισιόδοξο μήνυμα».

Θυμίζουμε ότι, όπως προκύπτει από τις μετρήσεις συγκέντρωσης του γονιδιώματος του SARS-CoV-2 στα αστικά απόβλητα του πολεοδομικού συγκροτήματος, υπάρχει σαφής βελτίωση για την επιδημιολογική εικόνα στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης.

Το ιικό φορτίο στα λύματα, από τα δείγματα που ελήφθησαν αυτήν την εβδομάδα, συγκρινόμενο με τη μέση τιμή της προηγούμενης εβδομάδας, καταγράφεται μειωμένο κατά περίπου 50% και είναι αντίστοιχο της τιμής του ιικού φορτίου, που είχε μετρηθεί στις 6 Νοεμβρίου. Το ποσοστό αυτό της συγκέντρωσης προέκυψε μετά από τον πολυπαραμετρικό περιβαλλοντικό εξορθολογισμό των μετρήσεων, που ανέπτυξε και εφαρμόζει η διεπιστημονική ομάδα ερευνητών του ΑΠΘ σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ.

«Αυτό μας επιτρέπει να ελπίζουμε ότι θα φανούν τα αποτελέσματα σε δύο – τρεις ημέρες που θα είναι μια ραγδαία αποκλιμάκωση των κρουσμάτων κορωνοϊού, κάτι που θα δώσει τη δυνατότητα να ανασάνει το ΕΣΥ που άντεξε, αντέχει, θα αντέξει», τόνισε ο κ. Καράογλου.

Το νοσηλευτικό προσωπικό έσπευσε εθελοντικά στη Θεσσαλονίκη για να ενισχύσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας και να σταθεί στο πλευρό των συναδέλφων τους, οι οποίοι δίνουν καθημερινό αγώνα κατά της πανδημίας. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με την τήρηση όλων των κανόνων που προβλέπουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Γι’ αυτόν τον λόγο προσήλθε αντιπροσωπεία του νοσηλευτικού προσωπικού και όχι το σύνολο όσων βρίσκονται ήδη στη Θεσσαλονίκη προσφέροντας εθελοντικά τις υπηρεσίες τους και δίνοντας καθημερινή μάχη στα νοσοκομεία της πόλης.

Τι δήλωσαν οι παρευρισκόμενοι νοσηλευτές: «Ο σκοπός είναι διττός, για το προσωπικό: όλοι πρέπει να βοηθήσουν τον πάσχοντα συνάνθρωπο από τη μια μεριά και από την άλλη πρέπει να παραμείνουν υγιείς και να προφυλάξουν τον εαυτό τους, ώστε να επιστρέψουν ασφαλείς στην οικογένεια τους και στο περιβάλλον τους. Ο ιός πρέπει να αντιμετωπίζεται με σοβαρότητα, πειθαρχία, υπευθυνότητα ώστε όλοι να είμαστε παρόντες και ασφαλείς», ανέφερε η νοσηλεύτρια Αναστασία Γιαννακούδη.

«Είναι μεγάλη μας χαρά που η πράξη μας αυτή βρήκε ανταπόκριση και από άλλους συναδέλφους σε διάφορα μέρη της Ελλάδας. Ευχαρίστησε όλους και όλες που συνέβαλαν σε αυτή τη γέφυρα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης. Προτρέπουμε κι άλλους συναδέλφους μας και γιατρούς να σπεύσουν όπου υπάρχει ανάγκη», πρόσθεσε συμπληρώνοντας: «Η αποστολή μας εδώ ολοκληρώθηκε σήμερα, θα ήταν μεγάλη η χαρά μας να μείνουμε περισσότερο, όμως και ο νομός της Αργολίδας μάς έχει ανάγκη. Ήταν μια εμπειρία ζωής, ήταν μια κατάσταση που δεν τη συναντάμε σε ένα Νομαρχιακό νοσοκομείο. Θα ήταν μεγάλη μας χαρά να το επαναλάβουμε και στο μέλλον».