The Bitter End – Συγκροτήματα με άδοξο τέλος

Της Κωνσταντίνας Χαϊνά

Κάθε αφιέρωμα που σέβεται τον εαυτό του περιλαμβάνει και μια λίστα. Η δική μας λίστα παρουσιάζει 7 συγκροτήματα που αποτελούν βασικό μέρος της ιστορίας της Rock – και όχι μόνο – μουσικής, είτε επειδή είχαν σπουδαία παρουσία, είτε επειδή ήταν ξεχωριστά και ιδιαίτερα. Σίγουρα υπάρχουν ελλείψεις, ίσως και αδικίες, αλλά καμία λίστα δεν μπορεί να είναι πλήρης και ισορροπημένη. Η υποκειμενικότητα με την οποία αντιλαμβάνεται ο καθένας την μουσική αποτελεί μεγάλο κομμάτι της μαγείας αυτής.

 

1) Guns N’ Roses

Ο “χωρισμός” του συγκροτήματος ήταν, είναι και θα είναι ένας από τους πιο λυπητερούς χωρισμούς της μουσικής ιστορίας. Χαρακτηρίστηκε ως εμφύλιος πόλεμος. Οι Axl Rose, Slash, Duff McKagan, Steven Adler και Izzy Stradlin κέρδισαν τον κόσμο με το αριστούργημα τους “Appetite for Destruction” το 1987, αλλά 3 χρόνια αργότερα έδιωξαν τον drummer Steven εξαιτίας της εξάρτησής του στα ναρκωτικά, και συγκεκριμένα στην ηρωίνη. Οι GNR συνέχισαν, αλλά ο Axl άρχισε να εμφανίζεται στην σκηνή απελπιστικά αργά. Μάλιστα, σύμφωνα με τον Slash και τον Duff, μια φορά αρνήθηκε να εμφανιστεί στη σκηνή μέχρι να υπογραφτούν τα συμφωνητικά για τα δικαιώματα του ονόματος της μπάντας, να σημειωθεί πως ο ίδιος το αρνείται αυτό. Επίσης λέγεται, πως ο Axl διωκόταν από την αστυνομία για την παρενόχληση ενός fan και για την πρόκληση για εξέγερση και αναταραχή σε μία συναυλία στο St. Louis.

Ότι και αν έγινε, μόλις τελείωσε το tour Use Your Illusion το 1993, τα μέλη του συγκροτήματος πήραν τον δικό τους ξεχωριστό δρόμο. Από τότε, τα πράγματα πήγαν από το κακό στο χειρότερο. Ο Axl αποκαλούσε τον Slash “καρκίνο” και αρνήθηκε να εμφανιστεί στο Rock and Roll Hall of Fame γιατί θα βρίσκονταν οι υπόλοιποι του συγκροτήματος εκεί.

 

2) Oasis

Τα αδέρφια Gallagher μάλωναν σαν εχθροί, αλλά το 2009 φαίνεται να ηρέμησαν καθώς γνώρισαν τεράστιες επιτυχίες. Οι Oasis έβγαζαν καινούριο album κάθε 2-3 χρόνια και έπαιζαν σε πάρα πολλές συναυλίες στην Ευρώπη για τους fans που ένιωθαν νοσταλγία για τις μέρες του 1995 που οι Noel και Liam Gallagher φαίνονταν σαν να είναι οι καινούριοι Lennon και McCartney.

Όμως στις 28 Αυγούστου του 2009, μετά από μια διαμάχη ανάμεσα στα αδέρφια Gallagher στα παρασκήνια, κατά την οποία λέγεται ότι ο Liam έσπασε την κιθάρα του Noel, ο μάνατζερ του συγκροτήματος ακύρωσε την συναυλία τους στο Rock en Seine κοντά στο Παρίσι λίγα μόλις λεπτά πριν αυτή αρχίσει, ακυρώνοντας και όλη την Ευρωπαϊκή περιοδεία των Oasis, λέγοντας ότι το συγκρότημα «δεν υπάρχει πια.»

Δύο ώρες αργότερα, ο Noel εμφανίζεται στην ηλεκτρονική σελίδα του συγκροτήματος, γράφοντας ότι «Με κάποια λύπη και πολύ ανακούφιση… Σήμερα αποχωρώ από τους Oasis. Κάποιοι θα πουν και θα γράψουν ότι θέλουν, μα απλώς δεν μπορούσα να συνεχίσω να δουλεύω με τον Liam ούτε μία ώρα παραπάνω.»

 

3) The Police

Οι The Police ήταν τριμελές μουσικό συγκρότημα οι οποίοι δημιουργήθηκαν το 1977 από τον drummer Stewart Copeland. Αρχηγός και βασικότερο μέλος ήταν ο τραγουδιστής και μπασίστας Sting ο οποίος έγραφε κάποια από τα τραγούδια. Το τρίτο μέλος του συγκροτήματος ήταν ο κιθαρίστας Andy Summers. Η αναστάτωση στην μπάντα άρχισε όταν ο Sting είχε τον κυρίαρχο ρόλο της. Οι υπόλοιποι ένιωθαν σαν υπάλληλοι του και άρχισαν να μαλώνουν σαν τρελοί, ακόμη και αν η μπάντα μεγάλωνε όλο και περισσότερο.

Το 2006 ο Andy στο απομνημόνευμα του ανακάλεσε έναν τσακωμό, όταν η μπάντα κατέγραφε το album Ghost in Machine το 1981. Συγκεκριμένα ανέφερε “Ο Sting είναι έξω φρενών μαζί μου. Άρχισε να με αποκαλεί με ότι κοσμητικό επίθετο υπάρχει με έντονη ορμή, κάνοντας τα πρόσωπα όλων να αλλάξουν χρώμα από την συμπεριφορά του”. Ο Sting συνόψησε το πρόβλημα του group σε μια συνέντευξη του στο περιοδικό Rolling Stone. “Δεν είχαμε καμία συνεργασία. Υπήρχε χάσμα γενεών, και στην περίπτωση του Andy, ήμασταν προσκολλημένοι σε ένα κύμα οικειότητας. Μέρος της διαφωνίας ήταν ότι ο Stewart και ο Andy ήταν αρμόδιοι στο να γράφουν κομμάτια. Είναι δύσκολο να πεις σε κάποιον πως το τραγούδι δεν ήταν καλό, και συνήθως εγώ ήμουν αυτός που το έλεγε. Δεν είχα πρόθεση να τους τιμωρήσω, απλώς ακολουθούσα το ένστικτο μου.”

 

4) The Eagles

Από το 1980 οι Eagles ήταν η μεγαλύτερη μπάντα στην Αμερική, όμως είχαν απαίσια κατάληξη. Οι Don Henley και Glenn Frey ήταν διαρκώς αναστατωμένοι και τα μέλη Bernie Leadon και Randy Meisner είχαν ήδη αποχωρήσει λόγω της τοξικής ατμόσφαιρας που υπήρχε. Ο Joe Walsh ήταν συνεχώς μεθυσμένος και μαστουρωμένος με αποτέλεσμα να μην μπορεί καν να πει κάτι, ενώ ο καινούριος μπασίστας Timothy B. Schmit ήταν υπάκουος. Ο Don Felder όμως δεν μπορούσε να δεχτεί πως του συμπεριφέρονταν σαν να είναι “δεύτερης κατηγορίας” πολίτης.

Το 1980 τα πράγματα χειροτέρεψαν στο show για τον γερουσιαστή Alan Cranston. O Felder δεν ήθελε η μπάντα να εμπλέκεται σε πολιτικά δρώμενα, και όταν η γυναίκα του γερουσιαστή επισκέφτηκε τα backstage αυτός είπε “Χάρηκα για την γνωριμία..υποθέτω.” Η τελευταία λέξη εκνεύρισε απίστευτα τον Glenn Frey και οι Eagles πάνω στην σκηνή εκείνο το βράδυ απειλούσαν ο ένας τον άλλον στα μικρόφωνα. Συγκεκριμένα, μετρούσαν τα τραγούδια που απέμεναν μέχρι να τελειώσουν και να πάνε backstage για να ξεκινήσουν τον τσακωμό. Εν τέλει, ο Felder έφυγε με την λιμουζίνα του κατευθείαν και ήταν η τελευταία φορά που έπαιξαν όλοι μαζί.

 

5) The Clash

Όπως και οι Police, οι Clash είχαν κακό timing με την επιτυχία τους. Το 1982 το single τους “Rock the Casbah” τους οδήγησε από ένα δημοφιλές punk-rock συγκρότημα σε MTV superstars. Η ειρωνεία είναι πως το κομμάτι το έγραψε ο drummer Topper Headon, τον οποίο έδιωξαν από την μπάντα λόγω της εξάρτησης του από τα ναρκωτικά πριν καν το κομμάτι γνωρίσει την τεράστια επιτυχία του. Στο μέλλον έπαιζαν σε ποδοσφαιρικά γήπεδα για πολλά δολάρια, βλέποντας το με στενάχωρη ματιά αλλά με αισιοδοξία για ένα πιθανό μέλλον. Ωστόσο δεν φάνηκε και πολύ ελκυστικό.

Ακόμη χειρότερα, τα μέλη δεν μπορούσαν να αποφασίσουν για την μουσική κατεύθυνση της μπάντας. Ο κιθαρίστας Mick Jones ήθελε hip-hop, ο μπασίστας Paul Simonon ήθελε reggae και ο τραγουδιστής Joy Strummer ήθελε punk. Σαν να μην έφτανε αυτό, ο Mick με τον Joy μετά βίας μιλούσαν. Μετά από ένα show τους που δεν πήγε όπως το περίμεναν, ο Jones αποχώρησε.

 

6) Black Sabbath and Ozzy Osbourne

Οι Black Sabbath ήταν ένα πρωτοποριακό metal συγκρότημα. Συγκεκριμένα, μαζί με τους Deep Purple και τους Led Zeppelin είναι τα τρία συγκροτήματα που αποτέλεσαν τους δημιουργούς του heavy metal μουσικού ιδιώματος. Δυστυχώς όμως τα πράγματα δεν πήγαν και πολύ καλά. Το 1979, ο Ozzy δήλωσε πως τα μέλη της μπάντας δεν μιλούσαν σχεδόν καθόλου μεταξύ τους και οι συναυλίες άρχισαν να χαλάνε λόγω του αλκοόλ και των ναρκωτικών. Ο ίδιος δήλωσε “Προσπαθήσαμε πολλές φορές να κρατήσουμε και να ηρεμήσουμε τους εαυτούς μας αλλά μάταια, καθώς πάντα καταλήγαμε σε κάποιο bar. Ήμασταν αρρωστημένοι ο ένας από τον άλλον, δεν θέλαμε καν να βλέπουμε τις γυναίκες των άλλων και αυτοί τις παντρεύτηκαν.”

Μετά από χρόνια που ήταν πιο ξεκάθαρα τα πράγματα, ο Ozzy και τα μέλη των Black Sabbath συνέχισαν την καριέρα τους μαζί, βέβαια χωρίς τον drummer Bill Ward.

 

7) The Beatles

Παρόλο που έχουν κάνει αδιαμφισβήτητα τα περισσότερα για να προωθήσουν την ειρήνη και την αρμονία από κάθε άλλο ροκ συγκρότημα, ο “χωρισμός” των Beatles αναμφίβολα οδήγησε από την πλευρά του σε δημόσιους διαπληκτισμούς και μηνύσεις. Ο Paul McCartney ράγισε τις καρδιές πολλών θαυμαστριών με την ανακοίνωση της αποχώρησής του από την μπάντα το 1970, αλλά σύμφωνα με μαρτυρίες ο John Lennon είχε ανακοινώσει ήδη την αποχώρησή του από την μπάντα, και όλα τα 4 μέλη είχαν απογοητευτεί με τους ρόλους τους μέσα στα χρόνια. Το προηγουμένως ενωμένο δίδυμο που συνέθετε τραγούδια, γρήγορα στράφηκε ο ένας κατά του άλλου από εκεί που έγραφαν μαζί, ανταλλάσσοντας σπόντες μέσα από τα τραγούδια τους όπως τα “Too Many People” του McCartney και “How do you sleep” του Lennon.