Θεσσαλονίκη: Στα… χαρτιά η επίταξη των ιδιωτικών κλινικών

Καμία από τις δύο ιδιωτικές κλινικές δεν έχει δεχτεί, ακόμα, ασθενή Covid-19 #newn #covid19 #κορονοϊός #κλινικές #επίταξη #Θεσσαλονίκη

Στα «χαρτιά» έμεινε η επίταξη των ιδιωτικών κλινικών Θεσσαλονίκης, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του GRTimes.gr η «EUROMEDICA Γενική Κλινική» τελικά φαίνεται να μένει εκτός της σχετικής διαδικασίας. Στη «Λυσίμαχος Σαραφιανός Γενική Κλινική» η διαδικασία κωλυσιεργεί λόγω… «ανόητων γραφειοκρατικών διαδικασιών». ‘Οπως αναφέρει ο κ. Σαραφιανός στο GRTimes.gr, αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην έχει δεχτεί ακόμη κανέναν ασθενή Covid-19, παρά το γεγονός ότι το σχετικό ΦΕΚ που αφορά την επίταξη λήγει σε 10 μέρες.

Ο κ. Σαραφιανός μιλώντας στο GRTimes.gr αναφέρει ότι ενδεχομένως, μέχρι το τέλος της εβδομάδας, να ξεκινήσει η διαδικασία εισαγωγών περιστατικών Covid-19 στην κλινική, καθώς υπάρχει καθυστέρηση εξαιτίας γραφειοκρατικών διαδικασιών. Ωστόσο, στέκεται ιδιαίτερα στο γεγονός ότι το σχετικό ΦΕΚ για την επίταξη ιδιωτικών κλινικών λήγει την επόμενη Παρασκευή. Επισημαίνει, ότι ήδη έχουν περάσει οι 5 από τις 15 ημέρες που θα είναι σε ισχύ το ΦΕΚ, και έχουν γίνει ελάχιστες διεργασίες.

«Βάζουν μόνοι τους τρικλοποδιά στον εαυτό τους. Κολλάμε σε γραφειοκρατικά ζητήματα. Ασχολούνται με το αν έχω υδραυλικό ή ηλεκτρολόγο συντήρησης. Προφανώς και δεν έχω. Όταν χρειαστώ, παίρνω κάθε φορά διαφορετικό! Έχουν περάσει σχεδόν πέντε μέρες και δεν προχωράμε. Ασθενείς, μας βλέπω να δεχόμαστε στο τέλος της εβδομάδας, ενώ το ΦΕΚ λήγει την επόμενη Παρασκευή. Το ΦΕΚ αναφερόταν στην επίταξη της κλινικής για 15 μέρες και μετρά από την ημέρα που πέρασε», αναφέρει ο κ. Σαραφιανός στο GRTimes.gr

Ο ίδιος, μεταξύ άλλων αναφέρεται στην αναγκαιότητα εκπαίδευσης του ιατρικού προσωπικού της κλινικής, καθώς δεν υπάρχει προηγούμενη εμπειρία σχετικά με περιστατικά κορωνοϊού.

«Μέχρι στιγμής στην κλινική, έχουν γίνει μόνο σεμινάρια εκπαίδευσης, ενώ η Εθνική Αρχή Διαφάνειας προχώρησε σε έλεγχο της επιχείρησης. Ο κορωνοϊός δεν είναι μία απλή λοίμωξη. Είναι μία ιδιαίτερη ασθένεια και το προσωπικό δεν έχει προηγούμενη εμπειρία. Το Υπουργείο Υγείας δεν μας ειδοποίησε νωρίτερα ώστε να έχουμε το χρόνο να κάνουμε μία προετοιμασία στο υγειονομικό προσωπικό. Είναι ιδιαίτερα κρίσιμο να εκπαιδευτούν σωστά, για να αποτραπεί η μετάδοση του ιού μέσα στην κλινική. Είναι άνθρωποι κι αυτοί με οικογένειες!», αναφέρει ο κ. Σαραφιανός.

Ερωτηθείς για το σχέδιο εισαγωγής και διαχείρισης περιστατικών Covid-19 στην κλινική, ο κ. Σαραφιανός απαντά ότι εκπρόσωποι του υπουργείου ακόμη το μελετούν, χωρίς να υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος σχεδιασμός, ενώ μάλλον θα επικρατήσει η στρατηγική του… «βλέποντας και κάνοντας». Ο κ. Σαραφιανός, μεταξύ άλλων, αναφέρεται στο γεγονός ότι τα έξοδα της κλινικής τρέχουν, τονίζοντας ωστόσο ότι υπήρξε υπόσχεση αποζημίωσής της.

Δεν επιτάσσεται η Euromedica

Σύμφωνα με πληροφορίες του GRTimes.gr, αύριο αναμένεται να περάσει σχετικό ΦΕΚ το οποίο εξαιρεί την «EUROMEDICA Γενική Κλινική» από την επίταξη, καθώς και δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία διεργασία προετοιμασίας της, με αποτέλεσμα η μόνη ιδιωτική κλινική η οποία επιτάσσεται στη Θεσσαλονίκη να είναι η «Λυσίμαχος Σαραφιανός Γενική Κλινική».

Αυτή την πληροφορία επιβεβαιώνει και ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών του ΑΧΕΠΑ, κ. Θανάσης Σιούλης αναφέροντας ότι «η μία εκ των δύο κλινικών αρνήθηκε και έτσι τροποποιείται, ελέγχεται, ή παραχωρείται άλλος χώρος», χωρίς να κατονομάζει την κλινική.

Να σημειωθεί, ότι το GRTimes.gr απευθύνθηκε στη «Euromedica Γενική Κλινική», ωστόσο δεν κατάφερε να αποσπάσει κάποια απάντηση μέχρι στιγμής.

Πηγή: grtimes.gr